op
×

35 χρόνια Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Διαβάστηκε
35 χρόνια Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Τα 35 χρόνια της γιορτάζει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και μαζί της όλοι όσοι εκτιμούν ότι η παλαιότερη εν ζωή ελληνική οικολογική οργάνωση, που αποτέλεσε πανελλαδικό πρότυπο, έχει προσφέρει σημαντικά στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, των δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης.

Την Τετάρτη 1.11.2017, στις 7.30 μμ, στον κοινωνικό χώρο «Οικόπολις», θα γίνει μια επετειακή εκδήλωση, που θα εστιάσει στην πρώτη καθοριστική δεκαετία της Κίνησης. Ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες, αφίσες, μαρτυρίες των πρωταγωνιστών θα συνθέσουν το παζλ των χρόνων εκείνων.

Η Οικολογική Κίνηση ξεκίνησε το 1982 και σφράγισε την κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, με αγώνες, παρεμβάσεις και νίκες για το Σέιχ Σου, την οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη, το κυκλοφοριακό, το ποδήλατο, τα δάση της Χαλκιδικής, τους βιομηχανικούς κινδύνους, τη ρύπανση, τους ελεύθερους χώρους, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.α. αλλά και με μάχες για τα δικαιώματα των πολιτών, τη διαφορετικότητα, την ειρήνη, τη μη βίαιη δράση, την κοινωνική -αλληλέγγυα οικονομία, τη διαφάνεια, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό κ.α. Και έχει να επιδείξει μια σειρά από επιτυχίες, σε νομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Μέσα στα 35 αυτά χρόνια πραγματοποίησε εκατοντάδες δράσεις, εκδηλώσεις, επιμορφώσεις αλλά και δομές σε ζητήματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, έδωσε μάχες ενάντια στα συμφέροντα και τις προκαταλήψεις, για να σώσει ό,τι άξιζε να σωθεί αλλά και για να εμπνεύσει τους πολίτες σε αυτενέργεια. 

Από το 2011 και μετά έχει δημιουργήσει το Greenwave Festival, τo καθιερωμένο οικολογικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τον Κοινωνικό χώρο «Οικόπολις» (Πτολεμαίων 29Α) και το Κέντρο ημέρας για τους πρόσφυγες «Αλκυόνη» (Ορφανίδου 5).

Και συνεχίζει μέχρι σήμερα να καθοδηγείται από τις αρχές:

Σκέψου συνολικά και παγκόσμια, δράσε τοπικά.

Να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν!

Η οικολογία είναι πράξη, τρόπος ζωής.

Φτιάχνουμε τους καιρούς μας, με έμπνευση και αυτοοργάνωση.

Ένας άλλος κόσμος, οικολογικός και αλληλέγγυος, είναι εφικτός!


Σχετικά άρθρα

Αθέμιτος ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες με θύματα τους καταναλωτές - Τι να προσέχετε πριν την υπογραφή της σύμβασης

Συνθήκες καταχρηστικής και επιθετικής λειτουργίας και αθέμιτου ανταγωνισμού  επικρατούν στην αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με θύματα τους καταναλωτές. 

Τμήμα υποστήριξης Ελεύθερου Σχεδίου στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Λέσβου

Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Λέσβου, το οποίο λειτουργεί με την εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών, πρόκειται να λειτουργήσει Τμήμα υποστήριξης στο Ελεύθερο Σχέδιο.

Συνέντευξη του Βασίλη Στεφανάκου το 2010: «Τον φτωχό δεν τον υπολογίζει κανένας»

 Την ώρα που ο αγώνας των κρατουμένων ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Βασίλης Στεφανάκος, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, μίλησε στη «Βαβυλωνία» για την κατάσταση εντός των τειχών των φυλακών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×