op
×

Μάθε τι είναι το Πάρκο Τσέπης - Μια γειτονιά θαλπωρής και αλληλεγγύης

Διαβάστηκε
Μάθε τι είναι το Πάρκο Τσέπης - Μια γειτονιά θαλπωρής και αλληλεγγύης

Έλα να φτιάξουμε μαζί ένα Πάρκο Τσέπης για τη Γειτονιά μας!

Η Πρωτοβουλία σχεδιάζει μια Γειτονιά θαλπωρής και αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

Η Πρωτοβουλία της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου δραστηριοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια στον ομώνυμο δρόμο και στα πέριξ αυτού, αναπτύσσοντας διάφορες πολιτιστικές δράσεις στον δημόσιο χώρο όπως το Δείπνο της Άνοιξης. 

 

Όπως αναφέρουν τα άτομα της Πρωτοβουλίας:


"Πριν από ένα χρόνο περίπου υιοθετήσαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε το πρώτο Πάρκο Τσέπης* της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο που βρίσκεται στην γωνία της οδού Αγαπηνού με Ιωάννου Μιχαήλ.

 
Ένας τέτοιος χώρος θα λειτουργήσει ως: 

 

·       Ένα σημείο αναφοράς για την Γειτονιά μας, 

·    Ένας χώρος συνάθροισης, ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών,

·       Ένα βήμα για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη αλλά και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά, ώστε να γίνουμε πολίτες μιας πόλης θαλπωρής και αλληλεγγύης. 

Για τον σκοπό αυτό, ακολουθώντας δημοκρατικές διαδικασίες και επιστημονικές μεθόδους, διοργανώσαμε τον περασμένο Απρίλιο ένα εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού όπου καταγράψαμε ανάγκες, ιδέες και προτάσεις. Παράλληλα αρχίσαμε να ενημερώνουμε την Γειτονιά και ζητήσαμε την έμπρακτη στήριξη του Δήμου σχετικά με την παραχώρηση και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου. Η απόκριση του Δήμου υπήρξε καταρχήν θετική, τόσο προς της κατεύθυνση της παραχώρησης όσο και της συνδρομής του σε πρακτικά ζητήματα.


 

 

Από μεριά μας όμως αυτό δεν αρκεί. Για να δημιουργήσουμε από κοινού έναν τόπο που θα μοιραζόμαστε και θα φροντίζουμε, χρειάζεται να έχουμε την τύχη του στα χέρια μας. Θέλουμε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον τόπο αυτό ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας, πουθα αποφασίζει η ίδια πως θέλει να τον χρησιμοποιεί, μία ενεργή κοινότητα όπου θα σέβεται τη διαφορετικότητα των μελών της και θα νοιάζεται για την ευημερία των μελών της.

 

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλους και όλες που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται τη Γειτονιά μας να έρθουν στη συμβολή των οδών Αλ. Σβώλου και Ιπποδρομίου, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 (ώρες 11:00-14:00 και 17:00-20:00) και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017(ώρες 11:00-15:00) όπου θα υπάρχει ένα σημείο ενημέρωσης (info point) της Πρωτοβουλίας μας. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν:

 

·       να ενημερωθούν για την μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος,

·       να δηλώσουν τη στήριξή τους στο εγχείρημα,

·       να συμμετέχουν ενεργά εκφράζοντας τη γνώμη τους για την τελική του μορφή,

·       να δηλώσουν διαθεσιμότητα-συμμετοχή για την υλοποίηση του πάρκου αλλά και τη διαχείρισή του.

*Τα Πάρκα Τσέπης είναι μικρές νησίδες πράσινου στις Γειτονιές της πόλης, όπου κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν, να διαβάσουν, να παίξουν, να φάνε το γεύμα τους, να πιουν τον καφέ τους, να καλλιεργήσουν, να γνωριστούν  μεταξύ τους, να κουβεντιάσουν τα προβλήματα της Γειτονιάς τους και να σχηματίσουν ομάδες με άλλους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα πχ φιλαναγνωσίας, φωτογραφίας, street art κ.α., ξεφεύγοντας έτσι από την καθημερινότητα τους. "


Σύνδεσμος Εκδήλωσης: http://bit.ly/2yeSGdUΣχετικά άρθρα

Μαζί να τα Φάμε: 44η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες [Λίστα]

Μαζί να τα Φάμε: Η 44η διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, ώρα 8.30-12.30 στο 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο, Πεντέλης 90 και Αχαΐας, Χαλάνδρι.

Νέα διάθεση προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες από τους Ενεργούς Πολίτες

Οι Ενεργοί Πολίτες  οργανώνουν νέα διάθεση προϊόντων ελληνικής παραγωγής χωρίς μεσάζοντες, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής, την Κυριακή

Έναρξη νέων τμημάτων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου είναι ένας δυνατός θεσμός που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα παιδιά των οικογενειών του Δήμου που δοκιμάζονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×