op
×
Εκδήλωση-Συζήτηση: ‘100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση-Από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα’
Εκδήλωση-Συζήτηση: ‘100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση-Από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα’
04/11/17 19:00
Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία
Αττικής » Νοτίου Τομέα Αθηνών » Μοσχάτου-Ταύρου
άλλα: Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Οκτωβριανή Επανάσταση διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση - από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα»,

Εκδήλωση-Συζήτηση: ‘100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση-Από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα’

Εκδήλωση-Συζήτηση στη Μεσοποταμία: ‘100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση-Από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα’ 

 


Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την Οκτωβριανή Επανάσταση διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «100 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση - από την έφοδο στον ουρανό στο σήμερα», το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 19.00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας (Πλάτωνος 13, Μοσχάτο). 

 

Οι ιστορικοί Χαρά Κούκη και Μιχάλης Σωτηρόπουλος μιλάνε σχετικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση: γιατί την ονομάζουμε 'μητέρα των μαχών';


Θα εξεταστει η οκτωβριανή επανάσταση στο πλαίσιο της εποχής και άρα σε σχέση με τις επαναστάσεις που ξέσπασαν τον 19ο αιώνα ενάντια σε νέες μορφές ανισοτήτων, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθει πως μεταφράστηκε η επανάσταση στην καθημερινότητα ενός σοβιετικού ανθρώπου σε μια σειρά από ζητήματα (πολιτισμός, ζωή στην πόλη, θέση γυναίκας, δικαιοσύνη). 


Τη συζήτηση συντονίζει ο μουσικός Νίκος Χατζηελευθερίου. 


Ακολουθεί 20λεπτο μουσικό intermezzo, που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Νίκος Χατζηελευθερίου, με μουσική και τραγούδια εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση, τα ιδανικά και τα προτάγματά της.


Παίρνουν μέρος:


Άννα Σαρτζίδου και Δημήτρης Βουτσάς (τραγούδι)

Σοφία Μαυρογενίδου (φλάουτο)

Όσβαλντ Αμιράλης (Κοντραμπάσο)

Περουλής Σακελλαρίδης και Νίκος Χατζηελευθερίου (κιθάρα)

Θα ακουστούν:

- Ο ύμνος της 3ης Κομμουνιστικής διεθνούς σε ορχηστρική διασκευή

- «Της ιστορίας, της τιμής και της συγγνώμης»

(Ν.Χατζηελευθερίου-Π.Σακελαρίδη), γραμμένο για την 100η επέτειο

- «Η Τζένη των πειρατών» 

(K.Weill-B.Brecht, απόδοση στα Ελληνικά Π.Μάτεση)

- «Το τραγούδι της ενότητας»

(H.Eisler-B.Brecht, απόδοση στα Ελληνικά Π.Μάτεση) κ.α.

 

Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 19.00 στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο.


https://www.facebook.com/events/865761320254120

Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία web:
Πλάτωνος 13, Μοσχάτο Ταύρος 183 44, Ελλάδα
Αττικής, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μοσχάτου-Ταύρου
Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6939301718, email Τράπεζας Χρόνου: mesopotamiatx@gmail.com
"Βασικές καταστατικές αρχές

Η Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες. Ενδιαφερόμαστε για τα κοινά. Όχι στην ιδιώτευση. Παρέμβαση με πολλούς τρόπους, σε πολλά μέτωπα (ζητήματα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, ποιότητας ζωής, ...).
   
Όχι συγκεκριμένο κομματικό στίγμα. Άτομα ποικίλων προελεύσεων και οριζόντων. Όχι απολίτικοι ωστόσο. Κάνουμε πολιτική με τη βαθύτερη, ουσιαστικότερη έννοια του όρου. Δημοκρατικό πνεύμα. Κουλτούρα διαλόγου, επικοινωνίας, κατανόησης των διαφορετικών απόψεων. Κεντρικός στόχος: να συναντηθούμε μεταξύ μας, να διαλεχθούμε.

   
Κίνηση ανοιχτή στον καθένα. Ομάδες - επιτροπές - όργανα ανοιχτά σε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν. Τα μέλη μας όχι αναγκαστικά Μοσχατιώτες, αλλά από την ευρύτερη περιοχή μας. Δίχως ιεραρχία, δίχως αρχηγισμούς, δίχως επίσημη εκπροσώπηση. Δημοκρατικά όλες οι αποφάσεις με λογική άμεσης δημοκρατίας.
   
Σημαντικό το στοιχείο της ευχαρίστησης. Η απόλαυση του να κάνουμε πράγματα μαζί. Να βρεθούμε, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να παρέμβουμε, να αλλάξουμε τα πράγματα (έστω τους εαυτούς μας).
   
Δεν είμαστε δημοτική παράταξη/κίνηση. Αν κάποιοι από εμάς επιθυμούν μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να το κάνουν με άλλη επωνυμία, σε άλλο σχήμα διακριτό από τη ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ.

   
Απαραίτητη μια ολιγομελής γραμματεία επιφορτισμένη με τις ειδοποιήσεις, το συντονισμό των δράσεων, την τήρηση των οικονομικών. Τα μέλη της εκπροσωπούν όπου χρειαστεί τη συλλογικότητά μας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της γενικής συνέλευσης. Η γραμματεία δεν αποφασίζει για σημαντικά ζητήματα και είναι ανακλητή. Σε περίπτωση που η γραμματεία αδυνατεί, εκπρόσωπος της ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ μπορεί να είναι οποιοδήποτε μέλος της στα πλαίσια πάντα των κατευθύνσεων της γεν. συνέλευσης.

   
Ευέλικτη λειτουργία. Επιμέρους ομάδες, ανοιχτές σε όσους το επιθυμούν, οι οποίες μπορούν να δραστηριοποιούνται για θέματα/εκδηλώσεις που τις ενδιαφέρουν. Η γραμματεία, πάντα ενήμερη, αναλαμβάνει την ειδοποίηση όλων.
   
Οι θέσεις της ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ διαμορφώνονται από τις συζητήσεις στα πλαίσια των γενικών συνελεύσεων των μελών της.

   
Στις εκδηλώσεις της ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ επιδιώκουμε τη συμμετοχή όλων. Δίνουμε βήμα σε απλό κόσμο, όχι μόνο σε ειδικούς και πάντως όχι σε προβεβλημένους πολιτικούς (δίχως ωστόσο αυτά να είναι αυστηροί κανόνες/όροι απαράβατοι, αλλά σηματοδότηση μιας κατεύθυνσης, μιας λογικής).
   
Προσπάθεια να συνέρχεται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η γενική συνέλευση των μελών, τόσο για λόγους ουσιαστικής επικοινωνίας όσο και για να αποφασίζει για τα ζητήματα που θα προκύπτουν.

   
Απώτερη επιδίωξη μας η διαμόρφωση ενός λειτουργικού χώρου («στέκι») που να εξυπηρετεί τις ανάγκες που προκύπτουν από το ξεδίπλωμα των δραστηριοτήτων μας.

Ψηφίστηκαν από τη Γενική Συνέλευση των μελών της Μεσοποταμίας στις 20-3-05"Σχετικά άρθρα

Χριστιανός και κομμουνιστής; Του Γιώργου Λιερού

Οι προβλέψεις του Μπερδιάγιεφ επαληθεύτηκαν με πολύ οδυνηρό τρόπο στη μετασοβιετική Ρωσία: το σοβιετικό καθεστώς θα καταστρέψει ακριβώς εκείνη τη φαντασιακή συγκρότηση  που έκανε δυνατή κάποτε τη Ρώσικη Επανάσταση.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×