op
×

Οι παραγωγοί που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας

Διαβάστηκε
Οι παραγωγοί που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας
Γράφει ο Γιώργος Πίττας - greekgastronomyguide.gr


Στην αρχή του 2017 είχαμε αναρτήσει τον αγαπημένο μου χάρτη με τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας. Με μεγάλη χαρά και μεράκι, τον είχα φτιάξει  για τις ανάγκες του βιβλίου μου «οι θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας»,  ζωγραφίζοντας προϊόντα πάνω σε τόπους με την ευχή σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει τόπος που να μην έχει καλυφθεί από εικόνες προϊόντων που θα είναι οι πρεσβευτές του.

Γιατί είναι προφανές ότι κάθε περιοχή με βάση το κλίμα, τα εδάφη και τις καλλιέργειές τους, την ιστορία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, δημιούργησε προϊόντα, που μετά από χρόνια ταυτίστηκαν με τον τόπο παραγωγής τους. Σήμερα με την ποιοτική βελτίωσή τους και με την χρησιμοποίηση του marketing μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των τόπων τους.

Λαλάγγια Μάνης, μελιτζάνες τσακώνικες, ασύρτικο Σαντορίνης, Μαλβάζια Μονεμβασιάς, κοπανιστή Μυκόνουλούζα Μυκόνου, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γραβιέρα Νάξου, κρόκος Κοζάνης, πιπεριές Φλωρίνης κλπ, φιστίκια Αιγίνης, κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, σύγκλινο Μάνης, σφέλα Μεσσηνίας, σταφίδα Κορινθίας, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τόνος Αλοννήσου, τυρί πόσιας από την Κω, φάβα Σαντορίνης, τοματάκι Σαντορίνης, μαστίχα Χίου, μοσχάτο Σάμου, γαριδάκι Σύμης, γάμπαρη Αμβρακικού, σαλάμι Λευκάδος, τσίπουρο Τυρνάβου, λουκούμια Σύρου, παστράμι Θράκης, κουμκουάτ Κέρκυρας, ακτινίδια Πιερίας, ελιές Θάσου, ούζο Πλωμαρίουνούμπουλο Κέρκυρας, φάβα Σχοινούσας,  αγκινάρα Τήνουμανταρίνι Χίου, πατάτα Νάξου, αγκινάρα Τήνουρομπόλα Κεφαλονιάς,  κλπ, κλπ!

Λίγο καιρό αργότερα επανερχόμαστε για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας. Σας παρουσιάζουμε εκατό παραγωγούς – οινοποιοί, αποσταγματοποιοί, τυροκόμοι, κτηνοτρόφοι, γεωργοί, αλλαντοποιοί, τυποποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (βότανα, μέλι, λάδι, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί) – και τις μονάδες τους  Το πιο ευχάριστο… προέρχονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας και η ηλικία τους, το φύλλο τους και το ήθος τους προκαλούν ελπίδες και αισιοδοξία!

Σχετικά άρθρα

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα και οι καταναλωτές

Το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό κίνημα παραγωγών και καταναλωτών πρέπει να επαγρυπνεί για να αποτρέψει ρυθμίσεις που θα επιχειρηθούν για απελευθέρωση εισαγωγών των μεταλλαγμένων, ορμονούχων και χημικών πρόσθετων

Οδηγίες προς ναυτιλομένους: 25 νησιά, 40 ταβερνάκια, 100 ιδιαίτερες γεύσεις

Το enallaktikos.gr ταξιδεύει μαζί με το greekgastronomyguide.gr  σε 25 νησιά. Ο Γιώργος Πίττας διάλεξε για εσάς 40 ταβερνάκια τα οποία προτείνουν 100 ιδιαίτερες γεύσεις.  Αφιέρωμα στα ταπεινά, αυθεντικά, οικογενειακά ταβερνάκια με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τοπικά προϊόντα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×