op
×

Η ανισότητα πλούτου στη Γερμανία

Διαβάστηκε
Η ανισότητα πλούτου στη Γερμανία

Τα περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας είναι τόσο άνισα κατανεμημένα όσο σε καμιά άλλη χώρα του ευρώ. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ( DIW ).


Σύμφωνα με τη μελέτη οι Γερμανοί πολίτες κατέχουν πλούτο καθαρής αξίας  6.300 δισεκατομμυρίων €. Αυτό σημαίνει κατά κεφαλήν καθαρό πλούτο περίπου  83.000 € - κατά μέσο όρο. Στην πραγματικότητα όμως , το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού έχει προσωπική περιουσία τουλάχιστον 800.000 €. Το πλουσιότερο 10% τουλάχιστον 217.000 €. Την ίδια στιγμή το ένα πέμπτο του συνόλου των ενηλίκων δεν έχει περιουσιακά στοιχεία . Σε περίπου 7% των Γερμανών τα χρέη είναι μεγαλύτερα από ότι κατέχουν.

Η μελέτη του DIW συγκρίνει το 2012 με το 2002 και το 2007 . Από τη σύγκριση προκύπτει: Οι αποταμιεύσεις των ανέργων έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2002 κατείχαν μια μέση αξία 30.000 ευρώ. Δέκα χρόνια αργότερα είχαν στην κατοχή τους μόνο περίπου 18.000 ευρώ.

"Τα δύο τρίτα του συνόλου των ανέργων δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία », λέει ο συγγραφέας της μελέτης Markus Grabka . Αιτία για αυτό είναι οι λεγόμενοι νόμοι Hartz , γιατί από τότε οι μακροχρόνιοι άνεργοι δε μπορούν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αν θέλουν να έχουν βοήθημα από την κυβέρνηση .
Είναι επίσης αξιοσημείωτο το πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων : Ενώ οι άνδρες έχουν μέση περιουσία 97.000 €, οι γυναίκες έχουν μόνο 77.000 € ανά κεφαλή .

Μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ των παλαιών και των νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων: οι ενήλικες στη πρώην Δυτική Γερμανία έχουν κατά μέσο όρο μια περιουσία 94.000 ευρώ, ενώ στην πρώην Ανατολική κάτι παραπάνω από 41.000  €. Μεταξύ άλλων, πολλοί δυτικογερμανοί κληρονομούν πολύ περισσότερα και συχνά βρίσκουν στα παλαιά ομόσπονδα κράτη καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το πόσο άδικα διανέμεται ο πλούτος στη Γερμανία , μπορεί να προσδιορισθεί από δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Ο λεγόμενος διάμεσος που  μετρά τα  περιουσιακά στοιχεία που χωρίζουν το πλουσιότερο μισό του πληθυσμού από το φτωχότερο μισό . Στη Γερμανία, ο διάμεσος είναι μόνο 17.000 €. Το φτωχότερο 50% των Γερμανών  δεν έχουν σχεδόν καθόλου περιουσιακά στοιχεία , ενώ η κατοχή πλούτου περιορίζεται στο πλουσιότερο μισό.
το δεύτερο νούμερο είναι ο  " συντελεστή Gini " . Σε μια ισότιμη κοινωνία ο συντελεστής είναι 0 , σε μια πολύ άδικη κοινωνία είναι 1. Η Γερμανία έχει σε αυτή την κλίμακα συντελεστή 0,78 .

Ο συντελεστής Gini  παρέμεινε σταθερός κατά τα τελευταία δέκα χρόνια - η ανισότητα επομένως δεν χειροτέρεψε . Αλλά ήταν ήδη ακραία , γιατί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε: Γαλλία 0,68 (περίπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών), Ιταλία 0,61 , Σλοβακία έχει ακόμη μόνο 0,45 .
Το DIW δεν είναι το μόνο Ινστιτούτο που παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση των Γερμανών . Πέρυσι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας δημοσίευσε μια έρευνα για τα νοικοκυριά που διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα : με βάση  το καθαρό ενεργητικό ο συντελεστή Gini  ήταν 0,75 .

Πηγή:  εφημερίδα taz
http://www.topikopoiisi.com/
Λέξεις Κλειδία - Tags
ανισότητα
18
πλούτος
15
Γερμανία
339
Σχετικά άρθρα

Η Γερμανία τρώει την Ευρώπη. Του Αντώνη Κοκορίκου

H  Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα, με σημαντική προσφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Επίσης από την εποχή της ένωσης των διαφόρων γερμανικών κρατιδίων, απέκτησε μια δυσανάλογα μεγάλη δύναμη σε σχέση με αυτήν που μπορεί να διαχειριστεί. Τα προβλήματα που δημιούργησε τον προηγούμενο αιώνα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως το έγκλημα του ολοκαυτώματος, έχει επισκιάσει τα προηγούμενα επιτεύγματά της και νιώθει ότι αδικείται από τη σημερινή θέση που έχει στον κόσμο.

Γερμανία : Ναζί επιτέθηκαν στο Δημαρχείο του Ντόρτμουντ

Οι ναζί φώναζαν «Η Γερμανία για τους Γερμανούς ! Έξω οι ξένοι !». Επιτέθηκαν στο πλήθος με σπρέι πιπεριού και γυάλινα μπουκάλια , ενώ αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν . Όπως ήταν αναμενόμενο , η αστυνομία εμφανίστηκε πολύ αργά και συνόδευσε τους ναζί στο σπίτι τους. Ούτε ένας από τους ναζί δεν συνελήφθη.

Η αποτυχία της γερμανικής Ευρώπης. Του Αντώνη Κοκορίκου

 Και στις ΗΠΑ προστατεύθηκαν τα τραπεζικά συμφέροντα, και οι ανισότητες μεγάλωσαν, δηλαδή ο καπιταλισμός θριαμβεύει και δεν απειλείται από το κίνημα occury Wall Street ή από το κίνημα 1% vs 99%, αλλά τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ μικρότερα και ο κόσμος δεν υποφέρει, ζωές δεν καταστρέφονται και οι αυτοκτονίες από απελπισία δεν αυξάνονται.

Τον αποκαλούν μαρξιστή: Αναδιανομή πλούτου ζητά ο Πάπας

Ζήτησε από τον ΟΗΕ την προώθηση μιας «παγκόσμιας ηθικής κινητοποίησης» για την αλληλεγγύη προς τους φτωχούς - «Μια πιο ισότιμη οικονομική πρόοδος μπορεί γίνει μέσω νόμιμης ανακατανομής από το κράτος» είπε ο ποντίφικας.

Γνώρισε από κοντά την οικοκοινότητα ZEGG στη Γερμανία

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κoντά τη ζωή σε μια οικοκοινότητα, η ZEGG στη Γερμανία προσφέρει διάφορες χαμηλού κόστους επιλογές για να τη γνωρίσετε και να αποκομίσετε τις εμπειρίες που σας ενδιαφέρουν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×