op
×

Κατάθλιψη στη "μέση ηλικία": Πώς σχετίζεται με τη μητέρα και τα αδέρφια μας

Διαβάστηκε
Κατάθλιψη στη  μέση ηλικία : Πώς σχετίζεται με τη μητέρα και τα αδέρφια μας
Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες κάνουν ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια της "μέσης ηλικίας", ένα κοινό θέμα που διαπερνά τις συγκρούσεις της ζωής τους, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι, είναι η κατάθλιψη. 

Πρόσφατα, δύο νέες εμπειρικές μελέτες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα άτομα πάσχουν από κατάθλιψη στην μέση ηλικία. Φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και των συγκρούσεων που μπορεί να έχουμε με τη μητέρα και τα αδέρφια μας. Αυτή η σύνδεση φάνηκε να είναι ιδιαίτερα έντονη στις γυναίκες. 

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα επικεντρώθηκαν πέρα ​​από τις συνήθεις και κατανοητές αλλαγές στις σχέσεις, που έχουν οι άνθρωποι με τα μέλη της οικογένειάς τους όταν ενηλικιώνονται. 

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η συναισθηματική αλλαγή όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και εγκαταλείπουν το σπίτι: Το γνωστό σύνδρομο της «άδειας φωλιάς». Αυτό συμβάλλει στην καταθλιπτική διάθεση. Άλλο ένα παράδειγμα είναι όταν οι άνθρωποι έχουν ηλικιωμένους γονείς, οι οποίοι αρχίζουν να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Αυτή είναι επίσης μια πιθανή αιτία κατάθλιψης. Στην ψυχοθεραπεία βλέπουμε συχνά ανθρώπους της μέσης ηλικίας που βιώνουν τη μία ή και τις δύο αυτές αναπόφευκτες αλλαγές στη ζωή τους.

Αλλά αυτή η νέα έρευνα, υπογραμμίζει κάτι πέρα ​​από αυτές τις τυπικές εμπειρίες. Διαπίστωσε ότι η ποιότητα της σχέσης με τη μητέρα μας, ιδιαίτερα, αλλά και με τα αδέρφια μας, εξακολουθεί να επηρεάζει την ψυχολογία μας καθ'όλη τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.

Η μελέτη βρήκε εμπειρικά στοιχεία που δείχνουν ότι οποιαδήποτε συνεχιζόμενη ένταση με τη μητέρα και τα αδέρφια - παρόμοια με αυτή που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι με τους συζύγους τους - σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης. Διαπίστωσε ότι και οι τρεις σχέσεις έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα και το ένα δεν είναι ισχυρότερο από το άλλο. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Megan Gilligan: "Η μέση ηλικία είναι μια εποχή που τα αδέρφια ενώνονται ξανά για να φροντίσουν τους γονείς. Για το λόγο αυτό, είναι μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όταν αυτές οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να βιώνουν περισσότερη ένταση, περισσότερη πίεση, περισσότερη αντίφαση".

Ίσως το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι η σχέση μεταξύ των μητέρων και των θυγατέρων είναι ακόμη πιο ισχυρή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένταση ανάμεσα στην μητέρα και τα παιδιά,  οδηγεί σε κατάθλιψη περισσότερο τις κόρες και λιγότερο τους γιους. Ωστόσο, το φύλο δεν αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στις σχέσεις με τους συζύγους και τα αδέρφια.

Η Gilligan προσθέτει: "Γνωρίζουμε ότι οι μητέρες και οι κόρες στην ενηλικίωση έχουν τις πιο στενές σχέσεις και επίσης τις πιο αντιφατικές. Αυτές είναι πραγματικά έντονες σχέσεις. Αργότερα στη ζωή, τα ενήλικα παιδιά αρχίζουν να παρέχουν μεγαλύτερη φροντίδα στους γονείς τους και οι κόρες ειδικότερα είναι συχνά εκείνες που φροντίζουν τις μητέρες τους». Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία της Μελέτης "Within-Family Differences" και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Sciences.

Μια καναδική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 3000 ανθρώπων από το 1952 έως το 2011, επικεντρώθηκε στη σύνδεση ψυχικής υγείας και θνησιμότητας. Για κάθε δεκαετία της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Από την αρχή, για τους άνδρες και μετά τη δεκαετία του 1990 και για τις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου.


πηγή: psychologytoday.com - απόδοση enallaktikos.gr


Σχετικά άρθρα

10 συμβουλές για τη διαχείριση της κατάθλιψης από ανθρώπους που την έχουν ζήσει

Όταν η κατάθλιψη εκδηλώνεται, ακόμη και το πιο απλό πράγμα, μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο. Καθημερινές δραστηριότητες που συνήθως θεωρούμε δεδομένες, όπως πλύσιμο, ντύσιμο, αντιμετώπιση της ημέρας που ξεκινά, μετατρέπονται σε εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

7 σημάδια ένδειξης ψυχολογικής δυσκολίας στον έφηβό μας

Το να απαντήσουμε με σιγουριά ποιο μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργικότητα ενός εφήβου είναι πρόκληση για τους γονείς κατά τη διάρκεια των πιο έντονων χρόνων της εφηβείας του παιδιού μας.

Κατάθλιψη και φαρμακευτική αγωγή - Μπορεί η κατάθλιψη να θεραπευτεί χωρίς αντικαταθλιπτικά;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι απλή και ταυτόχρονα πολύ περίπλοκη. Συχνά εξαρτάται από την σοβαρότητα και την επιμονή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×