op
×

"Έφαγε πόρτα" ξανά η Monsanto

Διαβάστηκε
 Έφαγε πόρτα  ξανά η Monsanto
Aκόμη μία νίκη για τους πολίτες και μια ήττα για τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας Monsanto. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πενταετή ανανέωση της άδειας χρήσης της ουσίας γλυφοσάτης, δεν κατάφερε να αποσπάσει την ειδική πλειοψηφία που απαιτούνταν στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) και η λήψη της απόφασης αναβλήθηκε.

Πριν από ένα μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την ανανέωση της άδειας της συγκεκριμένης ουσίας για δέκα χρόνια. Ωστόσο, και οι δύο προσπάθειες ήταν άκαρπες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει την ουσία glyphosate (γλυφοσάτη - ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto) στις «πιθανώς καρκινογόνες» για τον άνθρωπο, ενώ έχει προειδοποιήσει πως στα ζώα μπορεί να προκαλέσει γονοτοξικότητα. 

Στη χθεσινή ψηφοφορία δεκατέσσερις χώρες της  Ε.Ε. (Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Τσεχία, Ισπανία, Φινλανδία, Σλοβενία, Βρετανία, Σουηδία, Ολλανδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία και Λιθουανία) τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εννέα (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Αυστρια) κατά, ενώ οι υπόλοιπες πέντε (Γερμανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) απείχαν.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα αρχεία της EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι η Monsanto γνώριζε ήδη από το 1981 ότι η ουσία γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα θηλαστικά.

Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ σχετικά με τη σύνδεση της γλυφοσάτης με την εμφάνιση καρκίνου, η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων  (EFSA), ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στεκόμενη στο πλευρό της Monsanto. Η EFSA έσπευσε να διαψεύσει την ακρίβεια των ευρημάτων των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  διευκολύνοντας την επέλαση της Monsanto στην Ευρώπη.


Διαβάστε επίσης: Σχετικά άρθρα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρωπαίοι, πίνετε περισσότερο νερό της βρύσης

Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water και η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές. 

Διατροφικές επιλογές και καρκίνος

Μεταξύ των θανάτων από καρκίνο σχεδόν 30-35% συνδέονται με τη διατροφή, 25-30% οφείλονται στο κάπνισμα, περίπου 15-20% σε λοιμώξεις και το υπόλοιπο ποσοστό σε παράγοντες όπως η ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. 

Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Ογκολογίας-Παθολογίας, Νικόλαο Παπαδόπουλο, ανέπτυξε μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει οκτώ συχνές μορφές καρκίνου και να εντοπίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι 2 ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που εκπόνησαν τη μελέτη, ο καρκίνος στο πάγκρεας μπορεί πιθανώς να ανιχνευθεί από δύο βασικές ενδείξεις στοματικής υγείας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×