op
×

Σερβία: Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε πολυεθνικές βιομηχανίες ρούχων και υποδημάτων

Διαβάστηκε
Σερβία: Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε πολυεθνικές βιομηχανίες ρούχων και υποδημάτων
Συγκλονιστικές μαρτυρίες εργαζομένων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε η Μ.Κ.Ο. «Clean Clothes Campaign» (Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα) για την κατάσταση στη Σερβία. 

Η έκθεση καταγράφει απάνθρωπες συνθήκες στην βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων  των πολυεθνικών εταιριών που είναι εγκατεστημένες στη Σερβία. 

Χαμηλούς μισθούς,  εξαντλητικά ωράρια,   ασφυκτικοί χώροι, σκληρά αφεντικά άδειες ανύπαρκτες,  είναι  τα χαρακτηριστικά  που επικρατούν τόσο στη βιομηχανία  υποδημάτων όσο και της υφαντουργίας στην Σερβία αναφέρει η Clean Clothes Campaign.

Σήμερα στην Σερβία απασχολούνται, περίπου εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στην βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων πολυεθνικών εταιριών. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει και μαρτυρίες 48 εργαζομένων οι οποίοι ζήτησαν να μην δημοσιευτούν τα ονόματα τους για να μην απολυθούν. 

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι με εντολή των διευθυντών, οι επιβλέποντες στους θαλάμους παραγωγής συνεχώς φωνάζουν και καταπιέζουν τους εργαζόμενους, η απειλή της απόλυσης χρησιμοποιείται για το παραμικρό ακόμη και για τη μετάβαση στην τουαλέτα.

Το ωράριο εργασίας μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραγγελίες ενώ δεν καταβάλλονται υπερωρίες. Για τους εργαζόμενους αποτελεί πολυτέλεια η χρήση κανονικής άδειας ενώ δεν αναγνωρίζεται η απουσία από την εργασία ακόμη και στις περιπτώσεις ασθένειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λέξεις Κλειδία - Tags
βιομηχανία ρούχων
2
"Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα" Σερβία
9
πολυεθνικές
30
Σχετικά άρθρα

Η διατροφική κυριαρχία είναι δικαίωμα

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να καθορίσουν το δικό τους σύστημα διατροφής, ένα σύστημα που εξασφαλίζει την παραγωγή υγιεινών τροφίμων σε επαρκή ποσότητα προστατεύοντας ταυτόχρονα τη φύση και διατηρώντας την αρμονία με αυτήν.

Να γιατί αφήνω κρυμμένα σημειώματα σε ρούχα μεγάλων πολυκαταστημάτων

Σε όλη της τη ζωή η Σάρα Κορμπέτ αγωνίζεται για τις αξίες και τα πιστεύω της, αλλά κοντεύοντας πλέον τα 30, συνειδητοποίησε ότι βαρέθηκε να κρατάει πανό και να φωνάζει σε διαδηλώσεις. 

Η Πολιτική Φύση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης

Η μηχανοποίηση και ο αυτοματισμός αποκαλούνται τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Αλλά αυτές δεν είναι αναπόφευκτες ή ουδέτερες οικονομικές πραγματικότητες. Είναι πολιτικά όπλα καταπίεσης κάτω από τον καπιταλισμό.

Οδηγός | Πού να πάτε, τι να δείτε, πού να φάτε, τι να πιείτε στο φθηνό και νεανικό Βελιγράδι!

Το enallaktikos.gr ταξιδεύει στο "Βερολίνο των Βαλκανίων," στην "Λευκή Πόλη", εκεί όπου διασταυρώνονται οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Ευρώπης,  στο "άλλο" Βελιγράδι, το οποίο μετά από κάθε πόλεμο και βομβαρδισμό,  ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και τα ερείπιά του.

WaterVoloFestival: Ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των Μαπούτσε ενάντια στις πολυεθνικές [ΒΙΝΤΕΟ]

Η ταινία εξιστορεί ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του κράτους και της ENDESA .

Ξεπουλιέται και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης;

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο και μάλιστα θαλάσσια, με μεγάλες θαλάσσιες ιστορικές παρακαταθήκες και δυνατότητες, που έχει παραδώσει τα δυο μεγαλύτερα στρατηγικά λιμάνια της σε ξένα συμφέροντα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×