op
×

Μια απλή αλλαγή μειώνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ έως 53%

Διαβάστηκε
Μια απλή αλλαγή μειώνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ έως 53%
*Της Patricia Faust

Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Εντοπίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Πολλοί, ίσως, θεωρούν ότι η άνοια είναι απλώς αναπόφευκτη και έρχεται με τα γηρατειά.

Δεν είναι έτσι. Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής σας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.  Έρευνα του Πανεπιστημίου Rush έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εκφυλιστικής νόσου.

Η δίαιτα MIND


Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH) αποτελεί συνδυασμό της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ψάρια, πράσινα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία προτείνεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Η δίαιτα Mind αναπτύχθηκε από την Δρ Martha Clare Morris και τους συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush. Η Morris εξειδικεύεται σε θέματα Επιδημιολογίας, Νευρολογίας, Διατροφής και Διαιτολογίας, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ερευνά τη σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ, της γνωσιακής δυσλειτουργίας και της διατροφής.

Το κύριο εύρημα της έρευνας έδειξε ότι το συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορεί να μειώσει την επίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, και έτσι να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας. 

Η διατροφή MIND μείωσε τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ έως και 53% στους συμμετέχοντες που την ακολουθούσαν αυστηρά. Επίσης, παρατηρήθηκε μια μείωση του κινδύνου κατά 35% σε εκείνους οι οποίοι δεν ακολουθούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.

Η διατροφή MIND αποτελείται από 15 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 10 "υγιεινών ομάδων τροφίμων" και 5 "ανθυγιεινών ομάδων τροφίμων".


Τα τρόφιμα για υγιή εγκέφαλο

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως σπανάκι και πράσινες σαλάτες): Τουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα

Άλλα λαχανικά: Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

Ξηροί καρποί: Πέντε μερίδες την εβδομάδα

Μούρα: Δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα

Φασόλια: Τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα

Προϊόντα ολικής αλέσεως: Τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα

Ψάρια: Μια φορά την εβδομάδα

Πουλερικά (γαλοπούλα ή κοτόπουλο): Δύο φορές την εβδομάδα

Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύριο μαγειρικό λάδι

Κρασί: Ένα ποτήρι την ημέρα


Ανθυγιεινά τρόφιμα προς αποφυγή

Κόκκινο κρέας: Λιγότερο από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα

Βούτυρο και μαργαρίνη: Λιγότερο από μία κουταλιά της σούπας ημερησίως

Τυρί: Λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά: Λιγότερο από πέντε μερίδες την εβδομάδα

Τηγανητά ή γρήγορο φαγητό: Λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα


Ακόμη και αν δεν τηρείτε αυστηρά το διαιτολόγιο, τα τρόφιμα που επιλέγονται είναι εξαιρετικά επωφελή τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά. Εκτός από το Αλτσχάιμερ, η δεύτερη σε συχνότητα άνοια είναι η αγγειακή άνοια. Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίδια είδη τροφίμων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τα συμπτώματα του διαβήτη, μπορεί να καθυστερήσουν το Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια.

Ωστόσο, αν και ο υγιεινός τρόπος διατροφής βοηθάει την υγεία του εγκεφάλου, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν συνδυαστικά η σωματική άσκηση, η πνευματική διέγερση, η κοινωνικοποίηση, ο καλός ύπνος και η μείωση του στρες. 


*Η Patricia Faust είναι γεροντολόγος με εξειδίκευση σε θέματα υγείας, λειτουργίας και γήρανσης του εγκεφάλου. - πηγή: hebestbrainpossible.com - απόδοση: enallaktikos.gr
Λέξεις Κλειδία - Tags
διαιτολόγιο μεσογειακη διατροφή
7
άνοια
19
Αλτσχάιμερ
19
διατροφή
162
Σχετικά άρθρα

Guardian: Αν διαβάσετε αυτό το κείμενο, ίσως να μην φάτε ποτέ ξανά κοτόπουλο

Τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για σφαγή, εκτρέφονται με τη βοήθεια υψηλών δόσεων αντιβιοτικών σε καθημερινή βάση. Μέχρι το 2050, η ανοσία στα αντιβιοτικά θα προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

«Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το ψωμί, τα δύο μπιφτέκια, το κοτόπουλο;»... Γνωρίστε τι είναι τα «ισοδύναμα τροφίμων»

«Mε τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το ψωμί, τα δύο μπιφτέκια, το κοτόπουλο;»... Γνωρίστε τι είναι τα «ισοδύναμα τροφίμων», τη διαφορά τους από τις μερίδες αλλά και τρόπους για να τα αξιοποιήσετε!

Εκδήλωση στον Ιανό για τον Πολιτισμό της Διατροφής

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη Διατροφή ως Πολιτισμό με τη συμμετοχή πολλών και διαφορετικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών της διατροφής, παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά στον IANO. 

Διατροφικές επιλογές και καρκίνος

Μεταξύ των θανάτων από καρκίνο σχεδόν 30-35% συνδέονται με τη διατροφή, 25-30% οφείλονται στο κάπνισμα, περίπου 15-20% σε λοιμώξεις και το υπόλοιπο ποσοστό σε παράγοντες όπως η ακτινοβολία και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×