op
×

Από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία: Το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος αλλάζει τη βιομηχανία της μόδας

Διαβάστηκε
Από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία: Το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος αλλάζει τη βιομηχανία της μόδας
Επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη, enallaktikos.gr

Από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία

Στη γραμμική οικονομία, η οποία επικρατεί ως μοντέλο, παράγουμε, καταναλώνουμε και στη συνέχεια πετάμε στα σκουπίδια όσα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει. Σε αντίθεση με τη γραμμική, η κυκλική οικονομία υποστηρίζει την ιδέα της ανακύκλωσης και επανάχρησης των υπαρχόντων. 


Σύμφωνα με την Global Fashion Agenda η γραμμική οικονομία οδηγεί στην κατανάλωση πόρων από 1,6 πλανήτες και εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, θα χρειαστούμε 2 πλανήτες μέχρι το 2030. 

Η βιομηχανία της μόδας παίζει μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση αυτή, με προϊόντα μόδας και κλωστοϋφαντουργίας που, είτε αποτεφρώνονται ή καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο στη Βρετανία θα καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής περισσότερα από 235 εκατομμύρια είδη ένδυσης το 2017.

Στον αντίποδα του γρήγορου, φθηνού ρούχου που παράγεται χωρίς περιβαλλοντικές ανησυχίες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, υπάρχει η προσέγγιση της 'Slow Fashion', η οποία προωθεί τη χρήση πιστοποιημένων οργανικών υλικών και φυσικών ινών που ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπο στον πλανήτη και στους ανθρώπους που τα παράγουν.


 

Επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και άμεση ανακύκλωση (upcycle)

Το Σχέδιο Δράσης για την Αειφορία στην Ένδυση (SCAP), η Love your Clothes και η Global Fashion Agenda, προωθούν επιχειρηματικά μοντέλα για να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τους λιανοπωλητές και τους καταναλωτές, ώστε να υιοθετήσουν την κυκλική οικονομία που υποστηρίζει την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την άμεση ανακύκλωση των ενδυμάτων.

Αυτή η προσέγγιση θα καθιστά εκ νέου χρήσιμα υλικά, προσδίδοντάς τους νέα αξία και ιδιότητα και θα προσφέρει παράλληλα νέες ευκαιρίες για καινοτόμο σχεδιασμό, αυξημένη εμπλοκή του πελάτη και καταγραφή της πραγματικής οικονομικής αξίας.

Οι επιχειρήσεις που δεσμεύονται είτε στο SCAP είτε στη Global Fashion Agenda υποχρεούνται να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα υιοθετώντας μια προσέγγιση επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και άμεσης ανακύκλωσης έως το 2020. Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν:

- Εφαρμογή στρατηγικών σχεδιασμού για επέκτασης της 'ζωής' του ρούχου - που θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 3% τις επιπτώσεις του άνθρακα, τη σπατάλη του νερού και τη δημιουργία αποβλήτων, παράγοντας ρούχα που διαρκούν τρεις μήνες περισσότερο (SCAP).


- Δημιουργία συστήματος συλλογής ενδυμάτων στο κατάστημα ή σε απευθείας σύνδεση μαζί με μια αναγνωρισμένη, αξιόπιστη και αδειοδοτημένη φιλανθρωπική οργάνωση ή εταιρεία ανακύκλωσης (GFA)

- Αύξηση της χρήσης των ανακυκλωμένων υφαντικών ινών και επιλογή των ινών και των υφασμάτων που είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, τη μείωση του άνθρακα, του νερού και των αποβλήτων (SCAP)


Τα αποτελέσματα


Η Global Fashion agenda αναφέρει ότι:64 εταιρείες μόδας' έχουν ήδη υπογράψει τη δέσμευση σε αυτούς τους στόχους. Όλες μαζί αντιπροσωπεύουν 143 μάρκες και συνολική αξία 7,5% της παγκόσμιας αγοράς μόδας. Οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, αλλά έχει γίνει μια καλή αρχή, ώστε κι άλλες εταιρείες της βιομηχανίας να δεσμευτούν για πιο 'βιώσιμα ρούχα'. Η οργάνωση Soil Association έχει συμβάλλει στην προσπάθεια για δέσμευση των 13 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου ως προς τη βιώσιμη χρήση του βαμβακιού, έως το 2025.

 


Σχετικά άρθρα

Παρόν και μέλλον για το βιολογικό σπόρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης του βιολογικού σπόρου και της οργανικής βελτίωσης με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας ποικιλιών προσαρμοσμένων στις συνθήκες της βιολογικής καλλιέργειας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×