op
×

Το ξεραμένο φράγμα και ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Διαβάστηκε
Το ξεραμένο φράγμα και ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Του Νίκου Σαράντου

Κάποια από τα πιο εφιαλτικά σενάρια των περασμένων ετών για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, είναι πλέoν γεγονός.

Με την ανομβρία των τελευταίων ετών υπάρχει έντονη έλλειψη νερού για την άρδευση και ο κίνδυνος να καταστραφούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, θερμοκήπια και ελαιόδεντρα στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Μεσαράς, γύρο από το ''στεγνό'' φράγμα της Φανερωμένης Νότια του Ηρακλείου Κρήτης.

Μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν οι εικόνες με τον ''ξερό'' και αυλακωμένο πυθμένα της λίμνης, που θυμίζει Αφρικανική έρημο...

Από τα 19 εκατομμύρια κυβικά νερού η ποσότητα μειώθηκε στις 800 χιλιάδες, με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει να μην μπορεί να καλύψει ούτε το χαμηλό κτίσμα και τα δέντρα στο κέντρο της άλλοτε γεμάτης λίμνης του φράγματος.

Η τραγική αυτή κατάσταση ανάγκασε τους υπεύθυνους διαχείρισης, πριν μερικές μέρες, να κλείσουν το φράγμα για πρώτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε το 2005. 








Σχετικά άρθρα

Ποια ήταν η διατροφή των παραδοσιακών Κρητών; [ΒΙΝΤΕΟ]

Το 1948 η ελληνική κυβέρνηση ζητά από το Αμερικανικό Ιδρυμα Ροκφέλερ να διεξαγάγει μία έρευνα. Το θέμα της ήταν  πως τα επιτεύγματα των εκβιομηχανισμένων χωρών μπορούν να ωφελήσουν την υπανάπτυκτη Κρήτη. 

90χρονη Κρητικιά: “Τρώμε ό,τι πέμπει ο Θεός” - Τα άγρια χόρτα στην “κρητική δίαιτα”

Οι διατροφικές συνήθειες κάθε λαού δεν είναι τίποτα άλλο παρά το καταστάλαγμα μιας περιπέτειας που ξεκινά πολλά-πολλά, εκατοντάδες χρόνια πριν, και που είχε εναγώνιο στόχο την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών σε τροφή.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ντοκιμαντέρ «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» με ελεύθερη είσοδο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

17/01/18 19:00
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. 
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×