op
×

17 φορές περισσότερα χημικά στα λαχανικά - αν ξέραμε τι τρώμε...

Διαβάστηκε
17 φορές περισσότερα χημικά στα λαχανικά - αν ξέραμε τι τρώμε...

Ο αριθμός των χημικών που βρίσκονται στα λαχανικά των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί έως και 17 φορές σε 40 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία, καθώς ο κλάδος βιολογικών τροφίμων και οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι καταναλωτές εκτίθενται σε ένα «τοξικό κοκτέιλ» φυτοφαρμάκων.

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από την ένωση Soil Association, η οποία πιστοποιεί βιολογικά τρόφιμα, δείχνουν ότι ο αριθμός των τοξικών χημικών ουσιών που βρίσκονται στα κρεμμύδια, τα πράσα, το σιτάρι και τις πατάτες αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1960.

Αυτό συμβαίνει παρά τα στοιχεία του κλάδου που δείχνουν ότι ο όγκος των φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στα λαχανικά των σούπερ μάρκετ έχει μειωθεί στο ήμισυ από τη δεκαετία του 1990.

Μιλώντας στο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Ιατρικής για τα φυτοφάρμακα, που έγινε χθες, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η κατανάλωση μικροσκοπικών ποσοτήτων πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών σε τακτική βάση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία.

Η κατανάλωση «τοξικών κοκτέιλ» χαμηλών επιπέδων φυτοφαρμάκων θεωρείται ότι συνδέεται με εκφυλιστικές ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και καρκίνους.

Παρόλο που τα λαχανικά περιέχουν μικρότερο όγκο φυτοφαρμάκων από ό,τι παλιότερα, ο αριθμός των χημικών που βρέθηκαν σε αυτά έχει αυξηθεί δραματικά.

"Δεν είμαστε απλώς εκτεθειμένοι σε φυτοφάρμακα, είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλές χημικές ουσίες που λειτουργούν μαζί", ανέφερε η καθηγήτρια Anne Marie Vinggaard.

Τα κρεμμύδια και τα πράσα έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο των τοξικών χημικών ουσιών, με τον αριθμό να αυξάνεται 17 φορές από 1,8 το 1966, σε 32,6 το 2015.

Περισσότερα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τώρα στις καλλιέργειες, διότι τα ζιζάνια έχουν γίνει ολοένα και πιο ανθεκτικά σε περισσότερα χημικά προϊόντα.

Και οι καλλιέργειες πατάτας ψεκάζονται τώρα με πέντε φορές περισσότερες χημικές ουσίες από ό,τι το 1975, με τον αριθμό να αυξάνεται από 5,3 σε 30,8 το 2014.

Πρόσφατα, ο Δρ Μιχαήλ Αντωνίου, επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, προειδοποίησε ότι είναι ψευδής η υπόθεση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο ότι η χρήση φυτοφαρμάκων σε βιομηχανικές κλίμακες στο έδαφος είναι ασφαλής.

Ο Δρ Αντωνίου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας γονιδίων και θεραπείας στο King's College του Λονδίνου, πρόσθεσε: "Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση σε φυτοφάρμακα".

Ως ελάχιστη προφύλαξη, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε φυτοφάρμακα. Και ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς σίγουρος για αυτό είναι να τρώει βιολογικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk
Σχετικά άρθρα

Ε.Ε και γλυφοσάτη: "Η υγεία των παιδιών πάνω από τα φυτοφάρμακα"

Η εκκρεμούσα απόφαση σχετικά με το πανταχού παρόν ζιζανιοκτόνο της Monsanto είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το τοξικό κοκτέιλ φυτοφαρμάκων που μολύνουν το φαγητό τους, το νερό τους και τους χώρους όπου παίζουν. 

1η Πανηπειρωτική Οικογιορτή

Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα, συναντιούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση στην πρώτη Πανηπειρωτική Οικογιορτή.

Η συμφωνία CETA απειλεί την ευρωπαϊκή προστασία απέναντι στα φυτοφάρμακα

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) θα μειώσει τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων που εισάγονται στην ΕΕ, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Κέντρου για το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο (CIEL).
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×