op
×

Κάτι όμορφο συμβαίνει στις ταράτσες των Εξαρχείων

Διαβάστηκε
Κάτι όμορφο συμβαίνει στις ταράτσες των Εξαρχείων
Το «Εγχείρημα Πουλιά - Birds Project» αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο - που βασίζεται στη φιλοσοφία των κοινών - το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και ερευνά την μεταμόρφωση που υπόκειται η γειτονιά των Εξαρχείων.

Επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση του κόσμου για την πιθανή συλλογική και δημιουργική χρήση των ταρατσών των κτιρίων της περιοχής. Η ομάδα εργασίας προσεγγίζει τις ταράτσες ως ημι-δημόσιους ημι-ιδιωτικούς χώρους, που μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνάντησης και επικοινωνίας. 

Όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος:

"Πιστεύουμε πως τα «κοινά» προκύπτουν μέσα από αυτή τη σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου και πως η διαδικασία έρευνας για την χρήση των ταρατσών θα αναδείξει ζητήματα γύρω από την θεματική των «κοινών» και το μέλλον της γειτονιάς.  

Μέσα από την παρατήρηση, την συζήτηση και την συλλογή απόψεων, αλλά και το μοίρασμα, την συλλογική ζήμωση και την σύμπραξη το εγχείρημα Πουλιά ξεκινάει από τους δρόμους της γειτονιάς για να δει αν χρειάζεται ν’ανέβει κανείς ψηλά και να ξαναφανταστεί.

Με την πρόθεσή μας αυτή, του να ανεβούμε πάνω στις ταράτσες, συλλογιζόμαστε και λαμβάνουμε υπ΄όψιν τους λόγους και τους κινδύνους που διατρέχει μια τέτοια κίνηση: Της κυριαρχίας (dominate, control), της φυγής (escape, disappear) και του αναλογισμού (contemplate, gaze).  

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξει τις ταράτσες ως «ενδιάμεσα» (liminal) σημεία της πόλης τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούν ως χώροι και όχι ως τόποι. Παρατηρούμε λοιπόν πως λείπει η αίσθηση της οικειότητας από έναν «χώρο» που θα τον μετέτρεπε σε «τόπο». Έτσι, η ταράτσα (rooftop) θα μετατραπεί σε ταράτσα-τόπος (Rooftopos).

Eπιθυμούμε να σκιαγραφίσουμε αλλά και να προκαλέσουμε τα όρια της σκέψης και του συναισθήματος ούτως ώστε ο καθένας ξεχωριστά να κατανοήσει καλύτερα την δικιά του αλήθεια για τον εαυτό του και το σύνολο."

To κεντρικό ερώτημα παραμένει: Ποιος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του χώρου των ταρατσών;


Πριν λίγο καιρό, το εγχείρημα παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τη Συμμαχία των Κοινών στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Το Φεστιβάλ των Κοινών αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών. 

Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών. 

Ερευνητική ομάδα του "Εγχειρήματος Πουλιά - Birds Project":

Πανδώρα Γιαμανίδου
Στέλλα Δημητρακοπούλου
Πάρης Λεγάκης
Ελένη Μαστρογεοργοπούλου
Σταυρούλα Σωτηρίου
Αλέκος Πανταζής
Ευα Τσαγκαράκη Σχετικά άρθρα

Bank of the Commons: Μια τράπεζα χωρίς τραπεζίτες που στηρίζει συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα

H Τράπεζα των Κοινών είναι μια επαναστατική ανοιχτή συνεργατική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να προσφέρει υποστήριξη σε συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα

Κάτοικοι Εξαρχείων: Όχι άλλα χημικά πάνω στα Εξάρχεια - Μας ψεκάζουν σαν τις κατσαρίδες

Εφιαλτικές νύχτες περνάμε σχεδόν κάθε εβδομάδα μέσα στα σπίτια μας στη γειτονιά των Εξαρχείων, αφού με κάθε ευκαιρία τα ΜΑΤ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιλέγουν να μας ψεκάζουν σαν τις κατσαρίδες.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×