op
×

Θλιβερή επιβεβαίωση | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Διαβάστηκε
Θλιβερή επιβεβαίωση | Του Χριστόφορου Κάσδαγλη
Toυ Χριστόφουρου Κάσδαγλη - Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Έθνος

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Είναι ευχάριστο να επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ σου - αλλά όχι πάντα.

Μόλις προ μηνός έγραψα ότι με τον πρόσφατο νόμο «περί υπαίθριου εμπορίου», επιχειρείται η εξόντωση των αγορών «Χωρίς μεσάζοντες». Σημείωνα ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αγκάλιασε (πιο σωστά: αντέγραψε) το κίνημα, ως κυβέρνηση επιχειρεί να το αποδυναμώσει υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των σουπερμάρκετ. Κι ότι ο νόμος θα καθιστούσε τις πρωτοβουλίες Χωρίς Μεσάζοντες έρμαια του κάθε δημάρχου.

Μερικοί είπαν πως υπερέβαλα, ότι πρόκειται μόνο για νοικοκύρεμα της αγοράς. Ήδη, όμως, εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα παρεμπόδισης. Και μάλιστα εις βάρος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, η οποία λανσάρησε το «κίνημα της πατάτας» το 2012. 

Από τότε έχουν πραγματοποιήσει 69 (!) διανομές, εξασφαλίζοντας πολλές εκατοντάδες τόνους προϊόντων σε χιλιάδες οικογένειες. Με ποιοτικό έλεγχο και με προσήλωση στο κόψιμο των παραστατικών.

Προκειμένου να πραγματοποιήσουν την 70η διανομή, προγραμματισμένη για σήμερα στην Εμποροπανήγυρη Κατερίνης, ζήτησαν άδεια από το δημοτικό συμβούλιο. Κι εκείνοι απέρριψαν το αίτημα επικαλούμενοι τον νέο νόμο, και ειδικότερα: Ότι η ομάδα δεν έχει ΑΦΜ (τι να το κάνουν; εθελοντές είναι, όχι έμποροι ούτε παραγωγοί). 

Ότι δεν έχουν υποβάλει κατάσταση με τους «ωφελούμενους» (μάλλον δεν έχουν ακούσει περί προστασίας προσωπικών δεδομένων). Ότι δεν έχουν υποβάλει στον Δήμο απολογισμό δράσης προς έγκριση (απολογισμός τους είναι οι 69 προηγούμενες διανομές).

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο πρωί στις 8.30, στο πάρκινγκ των Δικαστηρίων. Αφορά 11 τόνους προϊόντα που έχουν παραγγελθεί ηλεκτρονικά από 368 οικογένειες, όπως μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά ο καθένας (ακόμα και η εφορία!), από το σάιτ otoposmou.gr

Δεν πρόκειται πάντως για υπαίθριο εμπόριο, αφού στο χώρο διανομής γίνεται απλώς εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Πέρα από τα νομικά θέματα, η δυναμική του κινήματος δεν γίνεται να ανασταλεί. Αλλά τα όργανα αρχίσανε – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Σχετικά άρθρα

Να γιατί έχουν εξαφανιστεί οι πωλητές του περιοδικού δρόμου "Σχεδία"

Αναζητούσα (ματαίως) κάποιον πωλητή της Shedia αυτό το μήνα. Είχα αναρτήσει όπως πάντα την υπενθύμιση για το τεύχος του Φλεβάρη, αλλά το τεύχος δεν μπορούσα να το βρω.

Ξεκινά ο έκτος κύκλος του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης «egg»

Στρατηγική επιλογή και διαχρονική προτεραιότητα για την Eurobank αποτελεί η στήριξη των νέων επιχειρηματιών τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου

Συμβουλευτική για νέες συνεταιριστικές επιχειρήσεις: Οι 7 συνεταιριστικές αρχές

Οι συνεταιριστικές αρχές έχουν σφυρηλατηθεί στο καμίνι των πάνω από 150 ετών πρακτικής εμπειρίας, για το ποιο είναι το περιεχόμενο των θεμελιωδών αρχών, που απαιτούνται για την επιτυχή λειτουργία μιας βιώσιμης συνεταιριστικής επιχείρησης. 

Βίζερ: "Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά τα μνημόνια"

Αποκαλυπτική η ομολογία του επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης (σ.σ). Με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος που έζησε από κοντά τις «διαπραγματεύσεις».
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×