op
×

Εργαστήρια Δραματοθεραπείας στον Πολυχώρο "Χείρωνας"

Εργαστήρια Δραματοθεραπείας στον Πολυχώρο  Χείρωνας
Ο Πολυχώρος Χείρωνας διοργανώνει και φιλοξενεί τον κύκλο εργαστηρίων Δραματοθεραπείας, «Η γυναικεία ταυτότητα μέσα από τα αρχέτυπα των θεαινών της αρχαιότητας», της δραματοθεραπεύτριας Βάσως Παπάλη.

Η έναρξη του κύκλου γίνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη, με το εργαστήριο «Άρτεμις»! 

Μέχρι το καλοκαίρι αφιερώνουμε ένα Σαββατοκύριακο, κάθε μήνα, στα θηλυκά αρχέτυπα των θεαινών.

Ακολουθούν:«Αθηνά», «Αφροδίτη», «Περσεφόνη», «Ήρα», «Ίσις», «Παναγιά», «Μήδεια»

Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στη σύγχρονη γυναίκα και τις θεές του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου;

Η δραματοθεραπεύτρια Βάσω Παπάλη πιστεύει ότι οι μύθοι για το θηλυκό στοιχείο είναι ένα μέσον που βοηθάει στην κατανόηση των αρχετύπων, που λειτουργούν μέσα στην ψυχολογία και την προσωπικότητα. Μπορεί να είναι πολύ μακρινοί χρονικά, αλλά εμπεριέχουν αιώνιες αξίες αφού οι μύθοι δημιουργήθηκαν για να εμπνεύσουν τότε όπως και τώρα, υπενθυμίζοντας την ιερότητα της ύπαρξης. Στη δραματοθεραπεία της, χρησιμοποιεί μύθους, παραμύθια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα και άλλα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η λειτουργία της μεταφοράς ρόλων και καταστάσεων με στόχο την επεξεργασία αντίστοιχων ρόλων και καταστάσεων με στόχο την επεξεργασία αντίστοιχων ρόλων και καταστάσεων ζωής.
 
Η αρχή έγινε με την εξερεύνηση του μύθου της Μήδειας που αποτελεί «από χίλιες πλευρές» ένα από τα αρχέτυπα της μητέρας.

Της Μεγάλης Μητέρας όπως λατρεύτηκε για χιλιάδες χρόνια από τους προϊστορικούς λαούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αλλά και της μάνας όλων των ανθρώπινων πλασμάτων επί του πλανήτη. Έζησε ανά τους αιώνες και θα «ζει» πάντα, μέσα από κάθε γυναίκα, εμποδίζοντας, στερώντας, καταπιέζοντας τα παιδιά της με τους πιο λεπταίσθητους τρόπους. Θα είναι εκεί χωρίς οίκτο, όσο η ίδια η γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται με αγάπη, σεβασμό, φροντίδα, προστασία, ελευθερία, βοήθεια και παιδεία σε αυτό το έργο της ανατροφής των επόμενων γενεών.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ενίσχυσης γυναικών ελεύθερων, συνειδητών, εμπνευσμένων, που ευρισκόμενες στο μητρικό ρόλο, θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακριβώς τα αγαθά της ελεύθερης συνείδησης και του γενναιόδωρου ψυχισμού. Ακολουθώντας αυτά τα ιδεώδη οδηγήθηκε στα θηλυκά Αρχέτυπα των θεαινών της Αρχαιότητας, έτσι όπως μας παραδόθηκαν πριν την έλευση της πατριαρχίας. Για τις σύγχρονες γυναίκες οι θεές υπάρχουν σαν ψυχολογικά πρότυπα.

Κάθε γυναίκα μπορεί να νιώθει πιο κοντά σε μια ή περισσότερες θεές, ανάλογα με τα στοιχεία που αλληλεπιδρούν, όπως η οικογένεια, οι καταβολές, οι συνθήκες και η διάθεση για αλλαγή.     

01, 02 & 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

«ΑΡΤΕΜΙΣ - Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ ΤΩΝ ΘΕΑΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
 
ΠΟΤΕ
Παρασκευή, 17.00 - 20.00, Σάββατοκύριακο, 11.00 - 17.00

ΠΟΥ
Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Ουρανός», Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

ΠΟΣΟ
150 ευρώ (δε συμπεριλαμβάνεται φ.π.α.)
Η τιμή συμπεριλαμβάνει υλικά εργαστηρίου. 

Η θεά Άρτεμις και η αιώνια παρθενία της αντιπροσωπεύουν συμβολικά την επιθυμία της να μείνει για πάντα αληθινή στη φύση της και αγνή στην έκφραση του εαυτού της.

Μπαίνουμε στο κουκούλι σαν χρυσαλλίδες και ετοιμαζόμαστε να τρυπήσουμε από το περίβλημα και να πετάξουμε σαν μεταμορφωμένες πεταλούδες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: chironas.grΛέξεις Κλειδία - Tags
Βάσω Παπάλη δραματοθεραπεία εργαστήρια
9
σεμινάριο δραματοθεραπείας
2
γυναίκα
57
Σχετικά άρθρα

"Δημιουργώ την καλύτερή μου χρονιά - Ανοιχτά βιωματικά εργαστήρια Ψυχοδράματος"

Το Ψυχόδραμα είναι μια ψυχοθεραπευτική βιωματική προσέγγιση εστιάζοντας στην έκφραση και στη δράση. Επιτρέπει στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο με αυθορμητισμό τη ζωή που επιθυμούν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×