op
×

ΕΕ: Εγκρίθηκε για άλλη μια πενταετία η χρήση της καρκινογόνου γλυφοσάτης

Διαβάστηκε
ΕΕ: Εγκρίθηκε για άλλη μια πενταετία η χρήση της καρκινογόνου γλυφοσάτης
Μια απόφαση που δεν αναμενόταν ανακοινώθηκε σήμερα από την ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της ΕΕ που ανανέωσε για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.

Δεκαοκτώ χώρες  ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν, εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Με το απότελεσμα αυτό, όπως ήταν φυσικό  πέρασε η πρόταση που είχε απορριφθεί αρχές του Νοεμβρίου. 

Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, τώρα ψήφισε υπέρ, αφού όμως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως έγινε γνωστό. Είναι πάντως σίγουρο ότι η  αλλαγή της  στάσης της Γερμανίας ( η οποία στον προηγούμενο γύρο απείχε), οδήγησε στο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δοθεί έγκριση. 

"Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει πως όταν θέλουμε, μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική ευθύνη μας στη λήψη αποφάσεων", σχολίασε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σε ανακοίνωση του.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνάς για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.


Σχετικά άρθρα

Έξοδος από το ευρώ ή και απελευθέρωση από την ΕΕ; | Του Δημήτρη Καλτσώνη

Έχει νόημα να επιδιώκεται η έξοδος από το ευρώ χωρίς αποδέσμευση από τη φυλακή της ΕΕ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συχνά ανακύπτει σε όσους προβληματίζονται για την ανάγκη φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση.

Greenpeace: Η αρχή του τέλους της ρύπανσης των θαλασσών από το πλαστικό;

Η δραστική μείωση της πλαστικής ρύπανσης απαιτεί πρωτίστως γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης και δευτερευόντως για την ανακύκλωσή του.

Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων

"Έφαγε πόρτα" ξανά η Monsanto

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πενταετή ανανέωση της άδειας χρήσης της ουσίας γλυφοσάτης, δεν κατάφερε να αποσπάσει την ειδική πλειοψηφία που απαιτούνταν στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) 

Ε.Ε και γλυφοσάτη: "Η υγεία των παιδιών πάνω από τα φυτοφάρμακα"

Η εκκρεμούσα απόφαση σχετικά με το πανταχού παρόν ζιζανιοκτόνο της Monsanto είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το τοξικό κοκτέιλ φυτοφαρμάκων που μολύνουν το φαγητό τους, το νερό τους και τους χώρους όπου παίζουν. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×