op
×

Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Διαβάστηκε
Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto
Κούλογλου για γλυφοσάτη: Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT αναφορικά με την επέκταση της χρήσης της ουσίας στις ευρωπαϊκές καλλιέργειες.

Σημειώνεται πως η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα. Η μόνιμη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον, την Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε χθες την κυκλοφορία της γλυφοσάτης για επιπλέον 5 χρόνια.

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».

Τα κράτη που αντιτάχθηκαν στην επέκταση της χρήσης της ουσίας είναι κυρίως κράτη της δυτικής Ευρώπης. «Πρόκειται για κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η περιβαλλοντική συνείδηση και η προστασία της υγείας των πολιτών είναι ανεπτυγμένες αξίες. Τα νέα κράτη-μέλη, από την ανατολική Ευρώπη, δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση σε αυτά τα θέματα ενώ τείνουν να υποστηρίζουν την Γερμανία, διατηρώντας έτσι την λογική των κρατών-δορυφόρων που είχαν επί Σοβιετικής Ένωσης».

Η μεγάλη έκπληξη, όμως, σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, προέρχεται από την Γερμανία, όπου το κίνημα για το περιβάλλον είναι πολύ δραστήριο. «Αυτή την περίοδο, όμως, η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας δεν δέχεται τις πιέσεις που θα έπρεπε, ούτε υφίσταται κάποιο πολιτικό κόστος. Έτσι αποφάσισε να αλλάξει στάση, ταυτιζόμενη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», είπε ο ευρωβουλευτής και τόνισε πως «μπορεί για τις κυβερνήσεις να μην πρόκειται για σοβαρό θέμα η επέκταση της χρήσης της γλυφοσάτης, όμως είναι σοβαρότατο θέμα για το περιβάλλον, για τους αγρότες και για τους καταναλωτές».
Σχετικά άρθρα

Γερμανία: Στη θέση της θα παραμείνει καμπάνα που είναι αφιερωμένη στον Χίτλερ

Μια καμπάνα που είναι αφιερωμένη στον Αδόλφο Χίτλερ θα παραμείνει στη θέση της και θα εξακολουθεί να χτυπά στην εκκλησία του χωριού Χερξχάιμ αμ Μπεργκ της δυτικής Γερμανίας. 

Πούρα και πίπες κρύβουν επίσης αυξημένους κινδύνους για καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνα προϊόντα καπνού που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Το ίδιο -αν και σε μικρότερο βαθμό- μπορούν επίσης να κάνουν τα πούρα και το κάπνισμα πίπας

Δικαστικό ένταλμα της Monsanto στην Avaaz: Ζητά τα ονόματα όσων έχουν υπογράψει εναντίον της!

Η ομάδα της ακτιβιστικής πλατφόρμας του Avaaz με κείμενό της ενημερώνει για το δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων που έλαβε από τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας Monsanto.

Νέα μελέτη: Αυτές είναι οι τροφές που σχετίζονται με καρκίνο

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×