op
×

Να γιατί αφήνω κρυμμένα σημειώματα σε ρούχα μεγάλων πολυκαταστημάτων

Διαβάστηκε
Να γιατί αφήνω κρυμμένα σημειώματα σε ρούχα μεγάλων πολυκαταστημάτων
Σε όλη της τη ζωή η Σάρα Κορμπέτ αγωνίζεται για τις αξίες και τα πιστεύω της, αλλά κοντεύοντας πλέον τα 30, συνειδητοποίησε ότι βαρέθηκε να κρατάει πανό και να φωνάζει σε διαδηλώσεις. 

Αποφάσισε να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση και έγινε 'craftivist' - χρησιμοποιεί δηλαδή χειροτεχνήματα για να στέλνει μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Η Σάρα μίλησε στο BBC για τη δράση της, μέσα σε ένα κεντρικό κατάστημα ρούχων στο Λονδίνο, φημισμένο για τη γρήγορη μόδα που προωθεί. Καθώς συζητούσε με την δημοσιογράφο, έβαζε κρυφά, τα χειροποίητα ρολά χαρτιού στα ρούχα που βρίσκονταν στις κρεμάστρες.

Με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει ένα δυνατό μήνυμα στους καταναλωτές για τη βιομηχανία του γρήγορου ρούχου. Τα χειρόγραφα σημειώματά της ενημερώνουν για την υπεύθυνη κατανάλωση : "Τα ρούχα χαρακτηρίζουν το άτομο" - αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη, έτσι δεν είναι;, αναφέρει ένα από αυτά.Η Σάρα κινείται γρήγορα, προσποιούμενη ότι ελέγχει τα ενδύματα πριν βάλει κάποιο από τα μηνύματά της στις βαθιές τσέπες ενός παλτό. Είναι νευρική, αλλά το κάνει ούτως ή άλλως.

Αυτή η "βόλτα στα καταστήματα" είναι η πιο πρόσφατη προσπάθειά της να αλλάξει την κοινωνία, σε μια ζωή γεμάτη ακτιβιστικές δράσεις. Ήταν μόλις 16 ετών, όταν οργάνωσε την πρώτη της εκστρατεία, για να εγκαταστήσει ντουλάπια για τους μαθητές του σχολείου της.

Η εμπειρία της έχει διδάξει ότι δεν χρειάζεται να διαμαρτυρηθείς δημοσίως "σαν να δίνεις παράσταση" για να κερδίσεις μια εκστρατεία. Ούτε είναι ανάγκη να συγκεντρώσεις χιλιάδες υπογραφές. Αυτό που κατάλαβε είναι ότι πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί για να επιτυχούμε τον στόχο μας.

Αυτή η ανάγκη για δημιουργικότητα, οδήγησε τη Σάρα στη δημιουργία της "Craftivist Collective" - μιας κοινωνικής επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνδυάσουν την χειροτεχνία με τον ακτιβισμό για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Καθένας από τους λεπτούς κυλίνδρους από ανάγλυφο χαρτί είναι προσεκτικά γραμμένος και δεμένος με μια πολύχρωμη κορδέλα. Όλοι αναγράφουν ένα ευγενικό μήνυμα: "παρακαλώ  ανοίξτε με" και όχι "Άνοιξέ με ΤΩΡΑ"!

"Έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να είναι πιο περίεργοι για το ποιοι έφτιαξαν τα ρούχα τους", λέει η Σάρα. "Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα με ήπιο τρόπο, αντί να κάνουμε κήρυγμα"."Αυτός ο τρόπος ακτιβιστικής δράσης δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει εξ ολοκλήρου τις συμβατικές μορφές ακτιβισμού", λέει η Σάρα.

Η "Craftivist Collective" συνεργάστηκε πρόσφατα με την φιλανθρωπική οργάνωση για την ψυχική υγεία, Mind, με στόχο να φτιάξει μικρά κιτ χειροτεχνίας που βοηθούν τους ανθρώπους να ράβουν μια επιστολή με αποδέκτη τον βουλευτή της περιοχής τους, υπενθυμίζοντάς του ότι δεν πρέπει να μειώσει τη χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. 

Ελπίδα της κοινωνικής επιχείρησης είναι ότι τα πρωτότυπα γράμματα δεν θα πεταχτούν - όπως π.χ. γίνεται με ένα θυμωμένο e-mail που γρήγορα διαγράφεται- αλλά θα λειτουργήσουν θετικά, κάνοντας τον βουλευτή να θέλει ακόμα και τη δημοσιοποίησή τους. 

Σύμφωνα με τη Σάρα, είναι η απόλυτη μη απειλητική δράση, που τελικά μπορεί και να πετύχει τον στόχο της.

Σχετικά άρθρα

Σερβία: Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε πολυεθνικές βιομηχανίες ρούχων και υποδημάτων

Συγκλονιστικές μαρτυρίες εργαζομένων περιλαμβάνει έκθεση που δημοσίευσε η Μ.Κ.Ο.  «Clean Clothes Campaign» (Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα) για τις συνθήκες που επικρατούν στη βιομηχανία  ρούχων και υποδημάτων στη Σερβία. 

Να ακουστούμε μακριά – Να ακουστούμε δυνατά! Πέρα από την αγορά και το κράτος η Κοινωνική Αλληλέγγυα Oικονομία

Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου, το UniverSSE 2017, το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας θα γίνει στην Αθήνα. Για να φτάσει το μήνυμά του σε όσες-ους περισσότερες-ους γίνεται, έχει τη δική σου ανάγκη.

Διατροφική κυριαρχία: υπογράψτε ΕΔΩ! Οι αγρότες ταΐζουν τον λαό, τα σούπερ μάρκετ τις τράπεζες

Στο 2ο Ευρωπαικό Νυελένι Φόρουμ στην Κλουζ, αναπτύξαμε την ιδέα για μια ηλεκτρονική προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για να στηρίξουμε την αναγνώριση των Δικαιωμάτων των Χωρικών.

6o αυτοδιαχειριζόμενο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B- FEST

Το πολιτικό περιοδικό Βαβυλωνία διοργανώνει για 6η φορά το αυτοδιαχειριζόμενο και αυτοχρηματοδοτούμενο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ B- FEST.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×