op
×

Μια αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα, χωρίς τραπεζίτες

Διαβάστηκε
Μια αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα, χωρίς τραπεζίτες
Ο FairCoop είναι ένας από τους συνιδρυτές της Bank of the Commons (Τράπεζας των Κοινών – BotC), μιας επαναστατικής ανοιχτής συνεργατικής πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο να φέρει φρέσκες ιδέες στον κόσμο των τραπεζών και των οικονομικών, να προσφέρει υποστήριξη σε συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η BotC φέρνει τις πιο σύγχρονες τραπεζικές τεχνολογίες και συστήματα πληρωμών σε ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να παραμείνουν πιστοί στις αξίες τους.

Τα επίσημα συστήματα υιοθετούν συνεχώς νέες τραπεζικές τεχνολογίες ώστε να διευκολύνουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως να υλοποιούν πραγματικά αυτή την πρόοδο για το κοινό καλό.

Ο στόχος της Bank of the Commons είναι να θέσει αυτές τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία αλληλέγγυων εγχειρημάτων βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν. Επιπλέον, η επαναστατική τεχνολογία του blockchain καθιστά δυνατή την αποκέντρωση στη διαχείριση των τραπεζών και την αύξηση της διαφάνειας. 

Η BotC χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να αποκτήσει πρωτίστως οικονομική αυτονομία, συμμετοχικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία αξίας, υιοθετώντας το FairCoin ως στρατηγικό παγκόσμιο κοινωνικό νόμισμα. Αυτά αποτελούν αλλαγές στη βάση, όχι μόνο στο σχήμα.

Συνδυάζοντας την μεθοδολογία της ανοικτής συνέλευσης (η οποία έχει χαρακτηρίσει κινήματα όπως το 15M, το Occupy και τους ολοκληρωμένους συνεταιρισμούς) με επαγγελματική εργασία σε τομείς όπως τα οικονομικά, τη λογιστική, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση, τα νομικά ζητήματα και την επικοινωνία, η BotC εφαρμόζει ένα συμμετοχικό και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης.

Το αποτέλεσμα είναι:

Μια αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα, χωρίς τραπεζίτες. Κάθε μέλος του συνεταιρισμού έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων.

Επιλογές διαχείρισης πολλαπλών νομισμάτων (FairCoin, κοινωνικά νομίσματα και κρατικά νομίσματα) σε ένα λογαριασμό.

Επένδυση σε συνεργατικά εγχειρήματα, λύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης στον τομέα αυτό.

Μια τράπεζα που διέπεται από ηθικές αξίες.

Η Bank of the Commons ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο στις 7 Ιουνίου 2017, προσφέροντας τις πρώτες υπηρεσίες στα μέλη της. Νομικά, υιοθετεί τη μορφή της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Κοινότητας (European Cooperative Society) ώστε να προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών της.

Τώρα, μπορείς να πάρεις μέρος σε αυτό το πρωτοποριακό κοινωνικό εγχείρημα με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

Ως επενδυτικό μέλος

Ως πλήρες μέλος (ατομικά ή σαν συλλογικότητα)

Ως περιορισμένο μέλος (αυτό θα είναι διαθέσιμο στους επόμενους μήνες)

Μπορείς να δεις τις διαφορές μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών μέλους καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την bankofthecommons.coop

Σε προσκαλούμε να γίνεις μέρος αυτής της όμορφης επανάστασης που ενδυναμώνει την αλληλέγγυα οικονομία προσβλέποντας σε έναν καλύτερο κόσμο.

Έλα μαζί μας σε αυτή την περιπέτεια, συνεισφέροντας στο να σχηματίσουμε μαζί τον κόσμο που έχουμε στην καρδιά μας.

Λέξεις Κλειδία - Tags
αυτοδιαχεριζόμενη τράπεζα Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
397
κοινά
46
Αυτοδιαχείριση
188
Σχετικά άρθρα

Πού θα βρείτε αυτό το σ/κ τα προϊόντα της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία: Η αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ και τα προϊόντα της θα βρίσκονται αυτό το σ/κ στις αγορές χωρίς μεσάζοντες

Επανάσταση σε αναμονή

Η παράσταση «Eπανάσταση σε Αναμονή» είναι συνέχεια της δράσης «Καφέ σε Αναμονή» . Η ομάδα ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και συνεχίζει  ως σήμερα να ενισχύει τη θετική πλευρά της ζωής, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Άλλη μία Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά με χρήση εναλλακτικών νομισμάτων

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία: Άλλη μία Αυτόνομη Λαϊκή Αγορά έρχεται να υποστηρίξει τον αγώνα αιχμής που δίνουμε αυτό το διάστημα για το πάρκο Γεωργιάδη

Νέα διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από τους Ενεργούς Πολίτες

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία: Οι Ενεργοί Πολίτες οργανώνουν νέα διάθεση προϊόντων ελληνικής παραγωγής, εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής

Μαζί να τα φάμε: Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες για την 45η διανομή χωρίς μεσάζοντες

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία: Μαζί να τα φάμε: Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες για την 45η διανομή χωρίς μεσάζοντες
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×