op
×

Και η ναπολιτάνικη πίτσα στην "άυλη κληρονομιά" της Unesco

Διαβάστηκε
Και η ναπολιτάνικη πίτσα στην  άυλη κληρονομιά  της Unesco
Η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας, που πετά με ιδιαίτερη μαεστρία τη ζύμη στον αέρα ώστε να αποκτήσει το αναγκαίο πάχος, εντάχθηκε στην Παγκόσμια Άυλη Κληρονομιά, έπειτα από απόφαση της UNESCO.

Αν και η εγγραφή είναι συμβολική, την  παγκόσμια αίτηση υπέρ της υποψηφιότητας της ναπολιτάνικης πίτσας είχαν  υπογράψει δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, στον φάκελό τους οι Ιταλοί τόνιζαν ότι η ναπολιτάνικη πίτσα πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια «γαστρονομική τεχνογνωσία» που συνδυάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα» και χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Ο κατάλογος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO δημιουργήθηκε το 2003, περιλαμβάνει περισσότερες από 365 καταγραφές διαφόρων παραδόσεων, όπως μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ.





Λέξεις Κλειδία - Tags
άυλη πολιτιστική κληρονομιά ναπολιτάνικη πίτσα
2
πίτσα
4
UNESCO
13
Σχετικά άρθρα

Ελεύθερο κατέβασμα: Προστατεύουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά

Το κείμενο, για την αρτιότερη διδακτική προσέγγιση, συνοδεύεται από πλούσιο εικονικό υλικό που περιλαμβάνει: εννοιολογικούς χάρτες, πίνακες, σχήματα, διαγράμματα και φωτογραφίες

Ο αρχιμάγειρας στο Τζάνειο φτιάχνει πίτσα για τα παιδιά που νοσηλεύονται

Ένας μάγειρας με ψυχή και κέφι μπήκε στην κουζίνα στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά και ετοιμάζει λιχουδιές που αρέσουν στα παιδάκια. Για να  τα κάνει μάλιστα να φάνε ψάρι, εμπνεύστηκε το μπιφτέκι ψαριού και το πιάτο έγινε ανάρπαστο!

Πρόταση στην UNESCO να αναγνωριστεί η ελληνική γλώσσα πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Πρόταση στην UNESCO  για να αναγνωριστούν τα λατινικά και τα ελληνικά, ως άυλη «πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», ζητάει  από την Ιταλική κυβέρνηση η Ιταλική Γερουσία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×