op
×

Εκλογές στην Καταλονία: Η ξεκάθαρη νίκη του Πουτζντεμόν και οι απώλειες των ισπανικών μετοχών

Διαβάστηκε
Εκλογές στην Καταλονία: Η ξεκάθαρη νίκη του Πουτζντεμόν και οι απώλειες των ισπανικών μετοχών
Η ξεκάθαρη νίκη του Πουτζντεμόν και οι απώλειες των ισπανικών μετοχών μετά τις εκλογές στην Καταλονία

Την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο διατηρούν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 95% των καταμετρημένων ψήφων στις περιφερειακές εκλογές.

Τα αποσχιστικά κόμματα  συγκεντρώνουν περίπου 70 εκ των συνολικά 135 εδρών του κοινοβουλίου.

Το αποτέλεσμα αποτελεί ξεκάθαρη νίκη για τον καθαιρεθέντα πρωθυπουργό της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, επικεφαλής του σχηματισμού JuntsxCat, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο για να μη συλληφθεί από τις ισπανικές αρχές, καθώς το κόμμα του αναδείχθηκε πρώτη δύναμη μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων, υπερφαλαγγίζοντας την Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) του προφυλακισμένου καθαιρεθέντος αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Πάντως, το κεντρώο κίνημα Ciudadanos - Ciutadans (Πολίτες) στις τοπικές εκλογές στην Καταλονία, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 36 έδρες.

Μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν -ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες- αναδεικνύεται δεύτερο.

Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%.

Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Οι Καταλανοί εκλέγουν το 135μελές τοπικό τους κοινοβούλιο, με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισπανικής περιφέρειας, σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την οποία επέβαλε η κεντρική ισπανική κυβέρνηση λόγω της αποσχιστικής κρίσης του Οκτωβρίου.

.
Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες ψήφισαν 4.358.995 πολίτες της Καταλονίας, που αντιστοιχούν σε συμμετοχή του 81,9% των εγγεγραμμένων, οι δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί υπέρ της απόσχισης, εάν αθροιστούν με την επίσης αποσχιστική αντικαπιταλιστική Αριστερά, εξασφαλίζουν πλειοψηφία 70 εδρών (σε σύνολο 135) και έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.
 

Τα αποτελέσματα:


    Ciudadanos-Ciutadans (Cs) - Πολίτες (ενωτικοί - Κέντρο): 25,4% - 37 έδρες

    JuntsxCat - Μαζί για την Καταλονία (αποσχιστές - Κέντρο/Κεντροδεξιά): 21,7% - 34 έδρες

    ERC–CatSí - Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας - Ναι στην Καταλονία (αποσχιστές - Κεντροαριστερά/Αριστερά): 21,4% - 32 έδρες

    PSC–PSOE - Κόμμα Σοσιαλιστών Καταλονίας - Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (ενωτικοί - Κεντροαριστερά): 13,9% - 17 έδρες

    CatComú–Podem - Καταλονία Μαζί - Μπορούμε (υπέρ της αυτοδιάθεσης - Αριστερά): 7,5% - 8 έδρες

    CUP–CC - Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας - Κάλεσμα για Συντακτική (αποσχιστές - αντικαπιταλιστική Αριστερά): 4,5% - 4 έδρες

    PPC - Λαϊκό Κόμμα Καταλονίας (ενωτικοί - Κεντροδεξιά/Δεξιά): 4,2% - 3 έδρες

(Ενωτικοί χαρακτηρίζονται οι υποστηρικτές της παραμονής της Καταλονίας στο πλαίσιο του Βασιλείου της Ισπανίας, αποσχιστές οι υποστηρικτές της ίδρυσης Καταλανικής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου κράτους)

Ιδιαίτερα ενισχυμένη στο μπλοκ των ενωτικών εμφανίζεται και η τοπική ηγέτιδα των Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, η οποία ουσιαστικά απορρόφησε την εκλογική επιρροή του τοπικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και οδήγησε το κόμμα της σε μια ιστορική πρωτιά στις εκλογές, με περισσότερες από 1 εκατ. ψήφους.

Δεδομένης της στάσης του Πουτζντεμόν, ο οποίος μίλησε για νίκη της «Καταλανικής Δημοκρατίας» στις εκλογές, αλλά και της θέσης της αντικαπιταλιστικής αριστερής CUP για άμεση νέα ανακήρυξη ανεξαρτησίας, η οποία απαγορεύεται ρητά από το ισπανικό σύνταγμα, οι τοπικές εκλογές φαίνεται να περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση για την ισπανική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, έχει ενεργοποιήσει, μετά από αίτημα της κυβέρνησης, το άρθρο 155 του συντάγματος, με βάση το οποίο ήρθη προσωρινά η αυτονομία της Καταλονίας και η διακυβέρνηση της αυτόνομης αυτής περιφέρειας του ισπανικού κράτους γίνεται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι ισπανικές αρχές εάν, με την έναρξη λειτουργίας του νέου τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, υπάρξει εκ νέου αποσχιστική κίνηση από το πλειοψηφικό μπλοκ των τριών αποσχιστικών κομμάτων.

Ήδη ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάνει λόγο για άνευ όρων και προϋποθέσεων συνομιλίες με τον Μαριάνο Ραχόι σε έδαφος εκτός Ισπανίας, σε μία πρόταση που μοιάζει δύσκολο να γίνει δεκτή από τον Ισπανό πρωθυπουργό.


Απώλειες για τις ισπανικές μετοχές μετά τις εκλογές στην Καταλονία

Πτωτικά κινήθηκαν οι ισπανικές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών μετά την οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισαν στις έδρες του κοινοβουλίου οι Καταλανοί αυτονομιστές στις τοπικές εκλογές, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση που έχει πλήξει την οικονομία και έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εκτός της Καταλονίας.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX σημείωσε πτώση 1,1%. Η Banco Sabadell και η Caixabank, που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Καταλονία και μετέφεραν την έδρα τους μετά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία, σημείωσαν βουτιά από 2,7% έως 3,4%. Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές των Santander, Bankia και BBVA.

Καθώς κλιμακώνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι χρηματοπιστωτικές μετοχές ασκούσαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,8%.

Οι ισπανικές μετοχές σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη STOXX της ευρωζώνης, ο οποίος υποχώρησε μόλις 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι η όποια αναταραχή από τις εκλογές στην Καταλονία θα περιοριστεί κυρίως στην Ισπανία. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,1% όπως και ο γαλλικός CAC 40.

Οι εισηγμένες στη Γερμανία μετοχές της νοτιοαφρικανικής εταιρίας λιανικής πώλησης επίπλων Steinhoff ενισχύθηκαν κατά 5,3% αφού η εταιρία, που ταλανίζεται από λογιστικό σκάνδαλο, ανακοίνωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου για το εάν θα μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στους λογαριασμούς της αναμένεται έως τις 22 Ιανουαρίου.


Ο  Ραχόι


Κανένα θέμα εθνικών εκλογών στην Ισπανία δεν τίθεται μετά τις εκλογές στην Καταλονία, τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, αρνούμενος και την πρόταση του Κάρλες Πουτζντεμόν για συνάντηση των δύο ανδρών εκτός ισπανικού εδάφους.

«Κάτι έχει σπάσει μέσα στην καταλανική κοινωνία και θα πάρει καιρό για να το επισκευάσουμε. πλέον τα καταλανικά κόμματα έχουν υποχρεώση να εργαστούν για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης «μέσα στο πλαίσιο του νόμου»,  είπε, υπονοώντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει εκ νέου θέμα απόσχισης από την Ισπανία.

Ο Ραχόι υπερασπίστηκε την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος για την προσωρινή άρση της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι έγινε με τον ορθό τρόπο.

«Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στην Καταλονία δεν θα παραβιάσει τον νόμο, εγώ θα την αντιμετωπίσω όπως οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αυτόνομης επαρχίας της Ισπανίας», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Πουτζντεμόν, ο οποίος πρότεινε συνομιλίες σε έδαφος εκτός Ισπανίας, ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα καθίσει στο τραπέζι με τον ηγέτη του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, δηλαδή με την Ινές Αριμάδας των κεντρώων - ενωτικών Ciudadanos.


Η γερμανική κυβέρνηση


Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε «όλους τους δρώντες στην Ισπανία» σε «διάλογο» και «αποκλιμάκωση» την επομένη των εκλογών στην Καταλονία, όπου οι αποσχιστές εξασφάλισαν αθροιστικά απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

«Καθήκον τώρα των βουλευτών είναι να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στην υπέρβαση των διαιρέσεων της καταλανικής κοινωνίας προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε κοινό μέλλον με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας», δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλρικε Ντέμερ.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη ότι όλοι οι δρώντες στην Ισπανία θα χρησιμοποιήσουν πολλές ευκαιρίες διαλόγου και αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι, όποια κι αν είναι η καταλανική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, «θα πρέπει να ενεργεί με σεβασμό του κράτους δικαίου και του ισπανικού Συντάγματος».Λέξεις Κλειδία - Tags
αντικαπιταλιστική Αριστερά Κάρλες Πουτζντεμόν
6
Μαριάνο Ραχόι
3
CUP
3
εκλογές
548
Ισπανία
144
Καταλονία
57
Σχετικά άρθρα

Για τέταρτη θητεία επανεκλέγεται πρόεδρος της Ρωσίας ο Πούτιν με το 76,65% των ψήφων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κρατά τα κλειδιά του Κρεμλίνου για τέταρτη θητεία δηλαδή μέχρι το 2024, όταν θα είναι 72 ετών και 25 χρόνια αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν. Τον ψήφισαν σχεδόν 55,5 εκατομμύρια Ρώσοι , συγκεντρώνοντας το 76,65% των ψήφων.

Πούτιν: Η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της αρκεί να παραμείνει ο λαός της ενωμένος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη σήμερα για τέταρτη, εξαετή, προεδρική θητεία, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά της υπό την προϋπόθεση ότι ο λαός της θα παραμείνει ενωμένος.

Επανεκλέγεται ο Πούτιν με ποσοστό άνω του 70%

Ακόμη μία θητεία, την τέταρτη κατά σειρά, εξασφαλίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και με τα exit polls συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 70%.

Άνοιξαν οι κάλπες στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές

Άνοιξαν  το πρωί οι κάλπες και στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη χώρα.

Ισπανία: Ομολόγησε η μητριά του 8χρονου αγοριού, η δολοφονία του οποίου έχει συγκλονίσει τη χώρα

Στα έρευνες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι και η απόγνωση των γονιών του μαθητή, των Άνχελ Κρουθ και Πατρίθια Ραμίρεθ, προκάλεσε συγκίνηση σε ολόκληρη τη χώρα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×