op
×

Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια!

Διαβάστηκε
Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια!

Καμπάνια της WWF κατά της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην ΠτολεμαΐδαΣταμάτησε τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα.

Ο βρώμικος γίγαντας

Η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζουν την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: τη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» ισχύος 660 MW και συνολικού κόστους 1,4 δισεκ. ευρώ. Η μόνη χρηματοδότηση γι’ αυτό το έργο ως τώρα, ύψους 739 εκ ευρώ, προέρχεται από τον γερμανικό τραπεζικό όμιλο KfW.
Η υπογραφή σου και μια ώρα

H Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Φέτος κρατάμε τον συμβολισμό και σβήνουμε τα φώτα στις 29 Μαρτίου, στις 20:30. Με την υπογραφή όμως αυτής της έκκλησης πάμε ένα βήμα πιο πέρα στη μάχη για την κλιματική αλλαγή: Αγωνιζόμαστε ενάντια στον βρώμικο γίγαντα της Πτολεμαΐδας που θα φέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία της χώρας.

Ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση

    να ακυρώσει τα σχέδιά της για την Πτολεμαΐδα 5, και
    να σχεδιάσει ένα καθαρό και ενεργειακά ασφαλές όραμα για την χώρα.

Ζήτησε από την KfW


    να ακυρώσει τα σχέδια χρηματοδότησης της Πτολεμαΐδας 5, και
    να στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον παγκοσμίως από τον λιγνίτη στην καθαρή ενέργεια

Ο χρόνος μας πιέζει

Χρειαζόμαστε 10.000 υπογραφές. Σε έναν μήνα θα τις παραδώσουμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και στο Διοικητικό Συμβούλιο της KfW.

Η καύση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις:

   
στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς επιταχύνει ραγδαία την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστεί δραματικές επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.
   
στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλεί χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δισεκ. ετησίως.

Είναι οικονομικά ασύμφορη


Ποιος αποφασίζει ότι η χώρα πρέπει να θυσιάσει υγεία και περιβάλλον στον βωμό της «ανάπτυξης»; Ειδικά όταν πρόσφατη οικονομετρική μελέτη μας αποδεικνύει ότι η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι και ασύμφορη για την Ελληνική οικονομία, τα επιχειρήματα περί ανάπτυξης εξατμίζονται στις καμινάδες της νέας μονάδας! 

Μπορεί να γίνει και αλλιώς…


Οι χρηματοεπενδυτικοί κολοσσοί απομακρύνονται από τον λιγνίτη. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τη μονάδα αυτή, καθώς οι προβλεπόμενοι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα δικά της κριτήρια. Έτσι, η Πτολεμαΐδα 5 μένει με έναν μόνο «μνηστήρα» για τη χρηματοδότησή της, τη γερμανική τράπεζα KfW.
Κι όμως η KfW στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, είναι πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και εξοικονόμηση ενέργειας.

Δεν θα μπορούσε άραγε να ακολουθήσει μια ανάλογη επενδυτική πολιτική και για τη χώρα μας;

Διάβασε περισσότερα...

Σχετικά άρθρα

22 "Έξυπνες" λύσεις για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος

Μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να φέρουν σημαντική μείωση του λογαριασμού του ρεύματος. Απλές συνήθειες που έχουν όλοι και εν αγνοία τους προκαλούν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας μπορούν να γίνουν εύκολα παρελθόν και αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

"Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία "

Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας.

Παθητικό Κτίριο: το μέλλον στον κτιριακό τομέα

Το 1/3 της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στις βιομηχανικές χώρες προέρχεται από τη λειτουργία των κτιρίων, κυρίως για θέρμανση. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί έως και κατά 90 τοις εκατό με τη χρήση της τεχνολογίας του Παθητικού Κτιρίου...

Τι να προσέχουμε σε μια ετικέτα τροφίμου

Η "WWF Καλύτερη Ζωή" διοργάνωσε βιωματικό εργαστήριο για το πως πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων,σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στη Στέγη του ΣυνΑθηνά. Δείτε εδώ τι πρέπει να προσέχετε πάντα στις ετικέτες, ώστε να μην πιαστείτε ποτέ ξανά 'αδιάβαστοι':
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×