op
×

Το υλικό του μέλλοντος: Πλαστικό από κάνναβη

Διαβάστηκε
Το υλικό του μέλλοντος: Πλαστικό από κάνναβη
Tα πλαστικά που έχουν ως βάση τους την κάνναβη και όχι προϊόντα του πετρελαίου, ίσως δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Τη ρύπανση από πλαστικό. 

Για πολλούς θεωρείται το υλικό του μέλλοντος, ενώ ήδη χρησιμοποιείται από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, η Mercedes και η Bugatti για την κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Μόλις αφαιρεθούν οι ίνες από την κάνναβη, αυτό που απομένει είναι 77% κυτταρίνη: το δομικό στοιχείο δέντρων και φυτών και μια πηγή πλαστικού που είναι βιοδιασπώμενη. Το πλαστικό από κάνναβη είναι ελαφρύ, βιοδιασπώμενο και μπορεί να αντικαταστήσει πολλά πετροχημικά προϊόντα.

Μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Τα πλαστικά προϊόντα από κάνναβη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Καθώς μεγαλώνει, η κάνναβη απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και μετατρέπει αυτόν τον ρύπο σε οξυγόνο, τον οποίο στη συνέχεια απελευθερώνει. Όταν η κάνναβη χρησιμοποιείται για υλικά που διαρκούν πολύ καιρό, το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει κλειδωμένο στο υλικό, με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, η παραγωγή πετροχημικών προϊόντων δημιουργεί υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τοξικά διπροϊόντα.
Το αυτοκίνητο από κάνναβη του Henry Ford

Το πλαστικό από κάνναβη δεν είναι κάτι νέο. Η κάνναβη ήταν απαραίτητη για τα πρώτα πλαστικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κυτταρίνη. Ο διάσημος κατασκευαστής αυτοκινήτων Henry Ford έλεγε για το παρεξηγημένο φυτό: "Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τα δάση που χρειάζονται αιώνες για να αναγεννηθούν και τα ορυχεία, όταν μπορούμε να πάρουμε το ισοδύναμο των προϊόντων τους από την ετήσια παραγωγή κάνναβης; "

Το 1941 ο Ford παρήγαγε ένα αυτοκίνητο που έδειχνε τη δυναμική της κάνναβης σε συνδυασμό με την καινοτόμο τεχνολογία. Το σασί του αυτοκινήτου είχε κατασκευαστεί από πλαστικό με 70% ίνες κάνναβης αναμεμειγμένες με άχυρο και σιζάλ (είδος αγαύης). Ο Ford απέδειξε τη δύναμη της κάνναβης όταν χτύπησε το αυτοκίνητο με ένα ρόπαλο χωρίς να αφήσει σημάδια στο αμάξωμα.

Τα προϊόντα πλαστικών από κάνναβη στον 21ο αιώνα

Επί του παρόντος, η ποσότητα των εμπορικά διαθέσιμων πλαστικών προϊόντων από κάνναβη είναι αρκετά περιορισμένη, κυρίως λόγω των περιορισμών στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης σε πολλές περιοχές του κόσμου. 

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν εταιρείες που πωλούν με επιτυχία θήκες CD και DVD, σκούτερ, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, καρέκλες, ακόμη και μουσικά όργανα από πλαστικό κάνναβης. 

Μια από τις πιο εντυπωσιακές χρήσεις του πλαστικού κάνναβης είναι στις πόρτες και στα ντουλάπια ορισμένων σειρών αυτοκινήτων της BMW, της Mercedes-Benz και της Bugatti, τα οποία κατασκευάζονται από ίνες κάνναβης. Τα όνειρα του Ford γίνονται αληθινά τελικά!


Σχετικά άρθρα

Πού πάνε οι υπολογιστές όταν πεθαίνουν;

Στα σπλάχνα του έσωσες δεκάδες χιλιάδες αρχεία, θυμάσαι ακόμα με συγκίνηση τις φορές που η μικρή ορθογώνια οθόνη σε έβγαλε ασπροπρόσωπο και με θυμό τις αμέτρητες φορές που «κράσαρε» τελευταία δίνοντάς σου το σήμα ότι έπρεπε να το ξεφορτωθείς. 

Φίλοι της κάνναβης: Μαυρίστε τους στις εκλογές

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2012/13 ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης «υπό όρους». Τώρα η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να εφαρμόσει το αντισυνταγματικό νάρκοτεστ στοχοποιώντας άδικα και παράνομα τις δεκάδες χιλιάδες Φίλους της Κάνναβης στην Κύπρο. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ντοκιμαντέρ «Portolago-Φαντάσματα στο Αιγαίο» με ελεύθερη είσοδο στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

17/01/18 19:00
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. 
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×