op
×

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του νέου ΕΚΑΣ

Διαβάστηκε
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του νέου ΕΚΑΣ
Μόνο όσοι είχαν λάβει σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου) μπορούν να λάβουν το πετσοκομμένο ΕΚΑΣ που είναι  35 ευρώ και χορηγείται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Το 2018 είναι η τελευταία χρονιά που καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα και σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο, για να το λάβει κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος θα πρέπει να έχει τις εξής προϋποθέσεις:

α. Συμπλήρωση του 65ου έτους. Δεν απαιτείται για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους. Στην περίπτωση που κάποιος ο οποίος υπάγεται στα δικαιούχα πρόσωπα συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (65ο) εντός του 2018 δικαιούται το ΕΚΑΣ 2018 και αυτό καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

β. Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά του από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ.

γ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.

δ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.Τα ποσά αυτά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2016 ώς 31.12.2016.

ε. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2017, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει ο συγκεκριμένος μήνας να είναι μήνας πλήρους συνταξιοδότησης. Αντίθετα τα καταβληθέντα από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα ποσά ΕΚΑΣ δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των ανωτέρω εισοδηματικών κριτηρίων.

στ. Ειδικά όσον αφορά τους αλλοδαπούς -πολίτες τρίτων χωρών- δικαιούχους του ΕΚΑΣ, εκτός από τον όρο της μόνιμης διαμονής τους στην Ελλάδα και με σκοπό τη διασφάλιση χορήγησής του σε νόμιμα διαμένοντες, απαιτείται ρητώς η διαμονή τους στη χώρα να είναι και νόμιμη.
Λέξεις Κλειδία - Tags
επίδομα
20
συνταξιούχοι
40
ΕΚΑΣ
5
Σχετικά άρθρα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 5.000 στους πλημμυροπαθείς

Ξεκινάει από αύριο η κατάθεση αιτήσεων, για την χορήγηση του επιδόματος των 5.000 ευρώ  στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, που επλήγησαν από την φονική καταιγίδα της 15ης Νοεμβρίου.

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλοκαιρινή άδεια και το επίδομα αδείας

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) παρέχει online εφαρμογή υπολογισμού της ετήσιας άδειας και δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Δωρεάν φάρμακα για συντάξεις έως 700 ευρώ

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αυγή", μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ, προβλέπει το πακέτο των μέτρων που θα νομοθετηθούν ως αντιστάθμισμα για την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% από το 2019.

Έφη Αχτσιόγλου: Κάθε ευρώ που πλεονάζει θα το δίνουμε στους αδύναμους

"Το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, το οποίο προέρχεται από την υπεραπόδοση των εσόδων του 2016, προφανώς και δεν αναπληρώνει τα όσα έχασαν οι απόμαχοι της δουλειάς στα χρόνια των μνημονίων".
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×