op
×

Καμπάνια στήριξης στη ΒΙΟΜΕ από την Επιτροπή Κολωνίας "Αλληλεγγύη με την Ελλάδα"

Διαβάστηκε
Καμπάνια στήριξης στη ΒΙΟΜΕ από την Επιτροπή Κολωνίας  Αλληλεγγύη με την Ελλάδα

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΛΩΝΙΑΣ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Γράφει η ΒΙΟΜΕ:"Οι προσωπικές δηλώσεις στήριξης που δημοσιεύσαμε έως σήμερα και κάποιες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, όπως και οι υπογραφές (700 περίπου) που υπάρχουν εδώ:


έχουν συγκεντρωθεί από την Επιτροπή Κολωνίας “Αλληλεγγύη με την Ελλάδα” , εντάσσονται και αυτές στο πλαίσιο της καμπάνιας στήριξης της ΣΕ ΒΙΟΜΕ.

Ευχαριστούμε τους συναγωνιστές στην Γερμανία και παντού στο κόσμο για την στήριξη και την αλληλεγγύη. 

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ, Ο ΤΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!! 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ TO ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Ψήφισμα αλληλεγγύης της Επιτροπής Κολωνίας “Αλληλεγγύη με την Ελλάδα” για τους συναδέλφους του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στην Θεσσαλονίκη:

Σας αποστέλλουμε μία λίστα με περίπου 700 υπογραφές από τη Γερμανία, μερικές από την Αυστρία και την Ελβετία, κάτω από το δικό σας κείμενο στήριξης. Επισυνάπτουμε επίσης τις προσωπικές δηλώσεις αλληλεγγύης των Margarita Tsomou, Lucy Redler, Thies Gleiss, Tom Strohschneider, Dario Azzellini, Guenter Wallraff και Fabio de Masi. 

Αυτές οι υπογραφές εκφράζουν την αποφασιστικότητα μίας ευρείας ομάδας ανθρώπων στην Γερμανία να συνεχίσουν την αλληλεγγύη τους με τον αγώνα σας και στο μέλλον. 

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται διάφοροι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, βουλευτές ομόσπονδων κρατιδίων και αντιπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς 
επίσης στελέχη του κόμματος της “Αριστεράς” (Die Linke). Το κείμενο στήριξης έχει υπογράψει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του Ενιαίου Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τομέα Υπηρεσιών “Ver.di“, στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου “IG-Metall“ και του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών “GEW“, αλλά και πολλά μέλη διαφόρων άλλων συνδικάτων. 

Η επιτροπή μας στην Κολωνία υποστηρίζει εδώ και 5 χρόνια τον αγώνα σας για την διατήρηση των θέσεων εργασίας σας. Δεν είστε μόνο ένα σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ και της Τρόικας / Quadriga. Έχετε οργανώσει δημοκρατικά την αυτοδιαχείριση των εργαζομένων, δεν έχετε προβεί σε διαφοροποίηση των μισθών και έχετε υιοθετήσει την εκ περιτροπής απασχόληση. Συμμετέχετε σε πολιτικές δραστηριότητες όπως στην υποστήριξη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και στην βοήθεια των προσφύγων. Είστε χώρος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ΒΙΟΜΕ είναι μία σημαντική κατάκτηση και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει! 

Σας ευχόμαστε διαρκή επιτυχία, ειδικά για τις προσεχείς δικαστικές διαδικασίες τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο. Θα συναντηθούμε και πάλι στην Θεσσαλονίκη και στην Κολωνία.Οι προσωπικές δηλώσεις στήριξηςΜετάφραση από τα Γερμανικά


Ο συγγραφέας DrGregor Kritidis από το Ιδρυμα Rosa Luxemburg Σαξονία-Άνχαλτ για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Αλληλεγγύη με την ΒΙΟΜΕ 

Η παράδοση της συνδιαχείρισης των εργαζομένων και της εργατικής αυτοδιοίκησης είναι ελάχιστα θεμελιωμένη στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, παρά το μαζικό κύμα πτωχεύσεων από το 2010, οι ανακτήσεις επιχειρήσεων από το προσωπικό ήταν σπάνιες. Το εργοστάσιο οικοδομικών υλικών της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που από το 2011 είναι κατειλημμένο και σήμερα βρίσκεται υπό αυτοδιαχείριση παράγοντας και διαθέτοντας καθαριστικά προϊόντα, είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις. Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς στην αυταρχική πολιτική διαχείριση της κρίσης της Ε.Ε. μπορεί να αντιταχτεί μια δημοκρατική εναλλακτική λύση – μία εναλλακτική λύση, η οποία λαμβάνει υπόψη της τόσο τα οικονομικά συμφέροντα των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών και συγχρόνως εφαρμόζει στην πράξη την ιδέα της οικολογικής βιωσιμότητας. Η ΒΙΟΜΕ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο: Η ΒΙΟΜΕ αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη ουτοπία μιας άλλης κοινωνίας, η οποία έχει ήδη γίνει ένας πραγματικός αγώνας για μια διαφορετική και κοινωνική τάξη πέρα από τον καπιταλισμό. Ας υποστηρίξουμε το παράδειγμα των συναδέλφων της ΒΙΟΜΕ στον αγώνα για μία άλλη εναλλακτική λύση και μάλιστα όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη!


Ο Δρ Γρηγόρης Κρητίδης
Ίδρυμα Rosa Luxemburg Σαξονία-Άνχαλτ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μετάφραση από τα Γερμανικά


Ο κοινωνιολόγος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ Dario Azzellini για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Υποστηρίζω τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ διότι αυτοί αποτελούν παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους στον κόσμο. Έχουν αποτρέψει το κλείσιμο του εργοστασίου και την αποβιομηχανοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, δεν έχουν μόνο σώσει θέσεις εργασίας, αλλά έχουν επίσης δείξει ένα δρόμο προς το μέλλον. Η ΒΙΟΜΕ λειτουργεί ολοκληρωτικά κάτω από εργατικό έλεγχο, η παραγωγή τους έχει μετατραπεί σε βιολογικά καθαριστικά και είδη προσωπικής φροντίδας, οι εργαζόμενοι έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους έχουν υποστηρίζει ενεργά, έχουν ανοίξει ένα παράρτημα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και υποστηρίζουν την ιδέα μιας εναλλακτικής, αυτεξούσιας κοινωνίας. Καμία έξωση στους συναδέλφους της ΒΙΟΜΕ. Το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει στα χέρια τους. 


Dario Azzellini

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρDario Azzellini: Vio.Me darf nicht geräumt werden!

Ich unterstütze Vio.Me. weil die Arbeiter und ArbeiterInnen ein Beispiel für alle Beschäftigten in der ganzen Welt sind. Sie haben die Schließung und Deindustrialisierung verhindert. Dabei haben sie nicht nur Arbeitsplätze gerettet, sondern auch einen Weg in die Zukunft aufgezeigt. Vio.Me. produziert vollständig unter Arbeiterkontrolle, die Produktion wurde auf Bio-Reinigungsmittel und Körperpflege-artikel umgestellt, die Beschäftigten haben sich mit Flüchtlingen solidarisch gezeigt und sie aktiv unterstützt, eine Solidaritätsklinik auf dem Betriebsgelände eingerichtet und sie treten für eine alternative, selbstbestimmte Gesellschaft ein. Vio.Me. darf nicht  geräumt werden!“

Sozialwissenschaftler, Autor und Dokumentarfilmer

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μετάφραση από τα Γερμανικά


O Fabio de Masi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του κόμματος της DIE LINKE (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν τα πράγματα με θάρρος στα χέρια τους. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία των συναδέλφων που παράγουν βιολογικά καθαριστικά σε μία αναγνωρισμένη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κοντά στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς, υποστηρίζω τη διατήρηση και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου και ελπίζω ότι οι δικαστές και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα αλλάξουν τελικά την στάση τους και η ΒΙΟΜΕ θα έχει μέλλον. 


Fabio de Masi

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κόμμα της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ (DIE LINKE)Fabio de Masi (Mitglied des Europaparlaments, „Die Linke“) hat uns geschrieben:

Vio.Me ist ein gutes Beispiel, wie Arbeiterinnen und Arbeiter in Griechenland die Dinge mutig selbst in die Hand nehmen. Wir können von den Erfahrungen der Kolleginnen und Kollegen, die nahe Thessaloniki in einer anerkannten Sozialkooperative biologische Reinigungsmittel herstellen, viel lernen. Ich unterstütze daher den Erhalt der selbst verwalteten Fabrik und hoffe, dass Richter und Politik in Griechenland endlich einlenken und Vio.Me eine Zukunft hat.“------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μετάφραση από τα Γερμανικά


Ο συγγραφέας Guenter Wallraff για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Τάσσομαι αλληλέγγυος με τους απασχολούμενους της ΒΙΟΜΕ, διότι αυτοί μας δίνουν ένα παράδειγμα για το σήμερα και το αύριο και διότι το κατόρθωμά τους πρέπει να προστατευτεί από την ετυμηγορία των αρτηριοσκληρωτικών δικαστών. Το εργοστάσιο ανήκει στους εργαζόμενους. Αυτοί κατάφεραν να το διασώσουν από την διάλυση και το ξεπούλημα. Και αυτοί πρέπει να το κρατήσουν. 


Guenter Wallraff

Συγγραφέας


Ich unterstütze die Belegschaft von VIO.ME, weil sie ein Beispiel gibt für Heute und für Morgen und weil ihre Leistung vor der Entscheidung ewiggestriger Richter geschützt werden muss. Der Betrieb gehört den Beschäftigten. Sie haben ihn vor der Zerschlagung und dem Ausverkauf gerettet. Das soll so bleiben.“

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μετάφραση από τα Γερμανικά


Η Lucy Redler και ο Thies Gleiss (Μέλη της προεδρίας του κόμματος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:Η ΒΙΟΜΕ είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα παίρνουν τα πράγματα με θάρρος στα χέρια τους. Ξεχωρίζει κατά τα άλλα από την θλιβερή εξέλιξη του πολιτικού ξεκινήματος στην Ελλάδα και της αντίστασης στην στραγγαλιστική πολιτική της Ε.Ε. Η ΒΙΟΜΕ δεν επιτρέπεται να ναυαγήσει! Μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία των συναδέλφων που παράγουν σε μία αναγνωρισμένη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση κοντά στην Θεσσαλονίκη βιολογικά καθαριστικά. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις παγκοσμίως παρακολουθούν από κοντά το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε λοιπόν τη συνέχιση της λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου και ελπίζουμε ότι οι δικαστές και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα προβούν τελικά στις δέουσες ενέργειες, ώστε η ΒΙΟΜΕ να έχει ένα μέλλον. 


Lucy Redler και Thies Gleiss 

Μέλη της προεδρίας του κόμματος της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Γερμανία


Vio.Me ist ein gutes Beispiel, wie Arbeiterinnen und Arbeiter in Griechenland die Dinge mutig selbst in die Hand nehmen. Es ragt aus der ansonsten traurigen Entwicklung des politischen Aufbruchs in Griechenland und des Widerstandes gegen die EU- Zwangspolitik heraus. Vio.Me darf nicht untergehen! Wir können von den Erfahrungen der Kolleginnen und Kollegen, die nahe Thessaloniki in einer anerkannten Sozialkooperative biologische Reinigungsmittel herstellen, viel lernen. Mittlerweile blicken  weltweit viele Menschen, die in vergleichbaren Situationen sind,  auf das Beispiel Vio.Me in Griechenland. Wir unterstützen daher den Erhalt der selbst verwalteten Fabrik und hoffen, dass Richter und Politik in Griechenland endlich einlenken und Vio.Me eine Zukunft hat.

Lucy Redler und Thies Gleiss

Mitglieder des Parteivorstandes der LINKEN, Deutschland.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μετάφραση από τα Γερμανικά


Η συγγραφέας, δημοσιογράφος Margarita Tsomou για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Η πρωτοβουλία του προσωπικού της ΒΙΟΜΕ για πολλά χρόνια τώρα μέσα σε κατάσταση κρίσης υπήρξε ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτοδιοίκησης και αλληλεγγύης πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Θα ήταν μοιραίο να καταστρέψουμε τη βιώσιμη και εύρυθμη παραγωγή απορρυπαντικών μαζί με το ολοκληρωμένο δίκτυο αλληλεγγύης με την επιβολή μιας αναγκαστικής εκποίησης του εργοστασίου. 

Εύχομαι στους αγωνιζόμενους ανθρώπους καλή δυνάμη για την διατήρηση της πρωτοβουλίας τους. Διότι: οι ζωές των ανθρώπων που εξαρτιούνται από την ΒΙΟΜΕ ζυγίζουν περισσότερο από τα περουσιακά εισοδήματα ενός ατόμου. 

Συγχατητήρια για την καλή δουλειά και καλή δύναμη!

Μαργαρίτα


Die Initiative der VIOME Mitarbeiter*innen war über all die Jahre der Krise hinweg, ein herausragendes Beispiel für Selbstverwaltung und Solidarität weit über Griechenland hinaus. Es wäre fatal die funktionierende Produktion von Reinigungsmittel samt dem eingegliederten Solidaritätsnetzwerk durch die Zwangsveräußerung zu zerstören. Ich sende allen Kämpfenden viel Kraft zur Erhaltung ihrer Initiative, denn: das Leben der auf VIOME angewiesenen Menschen muss mehr wiegen als die Vermögenseinnahmen eines Einzelnen.

Gratulation für die gute Arbeit und viel Kraft!“

Margarita

Margarita Tsomou arbeitet als Autorin, Dramaturgin, Kulturschaffende und Kuratorin in Berlin. Für ihre Doktorarbeit erforscht sie die „Repräsentation der Vielen“ im Kontext der griechischen Indignados- Bewegung und ihrer Besetzung des Syntagmaplatzes 2011 in Athen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Μετάφραση από τα Γερμανικά


Ο αρχισυντάκτης της αριστερής εφημερίδας “neues deutschland“ Tom Strohschneider για την καμπάνια αλληλεγγύης με την ΒΙΟΜΕ:


Η στράτευση του προσωπικού της ΒΙΟΜΕ στην περιφρούρηση και την λειτουργία του εργοστασίου, αποδεικνύει ότι η αντίσταση αξίζει τον κόπο και ότι η αυτοδιαχείριση λειτουργεί. Έτσι το εργοστάσιο ήταν και είναι για την αριστερά στην Γερμανία ένας μικρός αλλά σημαντικός φάρος ελπίδας – επιβεβαιώνει ότι εναλλακτικές λύσεις είναι δυνατές. Και αυτό μας δίνει θάρρος. Ειδικά σε περιόδους κατά τις οποίες η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι αλληλέγγυες διέξοδοι από την πραγματικότητα της καπιταλιστικής κρίσης είναι ακόμα πιο αναγκαία, η ΒΙΟΜΕ χρειάζεται κάθε δυνατή υποστήριξη. 


Tom Strohschneider

Αρχισυντάκτης της αριστερής ημερήσιας εφημερίδας “neues deutschland“ (Νέα Γερμανία) Das Engagement der Beschäftigten von VIO.ME zeigt, dass sich Widerstand lohnt und dass Selbstverwaltung funktioniert. Die Fabrik war und ist deshalb auch für Linke in der Bundesrepublik ein kleiner aber wichtiger Leuchtturm der Hoffnung – sie bezeugt: Alternativen sind möglich. Und das macht Mut. Gerade in Zeiten, in denen europäische Solidarität und solidarische Auswege aus der kapitalistischen Krisenrealität umso nötiger sind, braucht VIO.ME alle denkbare Unterstützung.

Tom Strohschneider
Chefredakteur der linken Tageszeitung „neues deutschland“


Σχετικά άρθρα

Η εξαιρετική δουλειά της εθελοντικής ομάδας αλληλεγγύης που άφησε έκπληκτο τον Γενικό Γραμματέα...

Ο Καπνικός Σταθμός έχει μετατραπεί πλέον σε ένα πραγματικό πολιτιστικό κέντρο του οποίου η λειτουργία βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αυτοοργάνωση των πολιτών 

Πού θα βρείτε αυτό το σ/κ τα προϊόντα της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ

Κοινωνική, Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία. Αναλυτικά οι συμμετοχές της ΣΕ ΒΙΟΜΕ στις αγορές χωρίς μεσάζοντες το Σαββατοκύριακο και στο biom-metal.blogspot.gr

6η Οικογιορτή του Βριλησσού, Κυριακή 1η Απριλίου στα Βριλήσσια

Συναντιόμαστε φέτος για 6η χρονιά με συλλογικότητες της περιοχής  που έχουν αναπτύξει δομές στον εθελοντισμό, την αλληλέγγυα-συνεργατική οικονομία και την οικολογία

8 προτάσεις για πασχαλινές αγορές με τα χρήματά σας να πηγαίνουν σε καλό σκοπό

Το Πάσχα είναι προ των πυλών κι όλο και περισσότερες οργανώσεις και ιδρύματα πραγματοποιούν παζάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Λαμπάδες, πασχαλινά αυγά, δώρα και γλυκά κοσμούν τους πάγκους

Ένα διπλά βραβευμένο βιβλίο για την αλληλεγγύη και τα πολύχρωμα όνειρα των παιδιών

Γράφτηκε το 2013 και βραβεύτηκε δύο φορές. "Η ιστορία ενός μικρού ονείρου Καρίμ" τόσο αληθινό και προφητικό, γραμμένο σαν παραμύθι. Χρήσιμο για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×