op
×

Πώς οι ακτίνες του ήλιου διατηρούν φρέσκα τα τρόφιμα!

Διαβάστηκε
Πώς οι ακτίνες του ήλιου διατηρούν φρέσκα τα τρόφιμα!
Πώς οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διατηρήσουν τα τρόφιμα ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

Δύο καινοτόμες κατασκευές για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση μέρους των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια σε μια ήπειρο όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν.

Η σπατάλη τροφίμων στην Αφρική είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Τα μισά από τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγονται εκεί πετιούνται, παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ήπειρο πεινάνε.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς και οι κακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν ώστε βασικά τρόφιμα - μεταξύ των οποίων τα δημητριακά, οι ρίζες και οι βολβοί - να χάνονται ή να  μην διατηρούνται σωστά μετά τη συγκομιδή τους κι έτσι να μην φτάνουν ποτέ στην αγορά. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εάν εξοικονομούνταν τα τρόφιμα που σπαταλώνται στην Αφρική, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους.Ένας νέος επιχειρηματίας, ο Nnaemeka Ikegwuonu, 35 ετών, ελπίζει ότι η καινοτόμος εφεύρεσή του θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της σπατάλης στη χώρα του, τη Νιγηρία.

Η σπατάλη τροφίμων εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 750 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Ikegwuonu κατάγεται από αγροτική οικογένεια και έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του για να κατανοήσει τα λάθη στις γεωργικές πρακτικές της Νιγηρίας. Σε ηλικία των 21 ετών, ίδρυσε ένα σύλλογο μικροκαλλιεργητών για να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Έπειτα, παρουσίαζε στο κρατικό ραδιόφωνο, εκπομπή που παρέχει συμβουλές σε θέματα όπως οι μικροπιστώσεις, οι υβριδικοί σπόροι και ο ιός HIV.

Το τελευταίο διάστημα, ασχολείται με τις κινητές, ηλιακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. "Η Νιγηρία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με 90 εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν πρόσβαση σε αποθήκευση με ψύξη", λέει ο Ikegwuonu. "Είμαστε η μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής τομάτας στη Δυτική Αφρική, όμως οι αγρότες χάνουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής τους λόγω έλλειψης ψυκτικής αποθεματοποίησης. Έτσι, σκεφτήκαμε την ιδέα δημιουργίας ψυκτικών θαλάμων που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Οι συγκεκριμένοι θάλαμοι μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων έως 21 ημέρες και ο στόχος μου είναι να προωθήσω αυτούς τους θαλάμους σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Οι θάλαμοι (ColdHubs) του Ikegwuonu είναι πλέον τοποθετημένοι σε ολόκληρη τη χώρα, σε διάφορα αγροκτήματα και αγορές. Οι ηλιακοί συλλέκτες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην οροφή, τροφοδοτούν μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας και στη συνέχεια αυτές τροφοδοτούν τη μονάδα ψύξης, η οποία είναι κατασκευασμένη από μονωτικά πάνελ 120mm. 

Ολόκληρη η μονάδα χρησιμοποιεί περίπου 1kW ενέργειας και οι αγρότες πληρώνουν μια σταθερή ημερήσια χρέωση για κάθε κιβώτιο που αποθηκεύουν τα τρόφιμά τους. Ο Ikegwuonu εκτιμά ότι οι αγρότες μειώνουν τις απώλειές τους κατά 80% χρησιμοποιώντας το ColdHubs, κυρίως επειδή έχουν περισσότερα αποθέματα προς πώληση.

Και στην Ουγκάντα, ο απόφοιτος μηχανικής Lawrence Okettayot, 23 ετών, επιδιώκει να αντιμετωπίσει την σπατάλη τροφίμων στη χώρα του.

Η Ουγκάντα ​​φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλη χώρα στην Αφρική. Αν και η παραγωγή τροφίμων είναι υψηλότερη από την κατανάλωση, ο υποσιτισμός είναι μεγάλος. Ένας στους τρεις μαθητές δεν έχει αρκετό φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης.

Η αγροτική οικογένεια του Okettayot υπέστη μεγάλες οικονομικές απώλειες εξαιτίας της σπατάλης τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες και η λύση που σκέφτηκε για αυτό το πρόβλημα αφορά τη μέθοδο της αφυδάτωσης και όχι την αποθήκευση σε ψυγεία.

Ο Sparky Dryer, όπως το αποκαλούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, λειτουργεί με βιοκαύσιμα από τον κήπο του αγρότη και αφυδατώνει τα επιλεγμένα προϊόντα του καλλιεργητή, είτε πρόκειται για μάνγκο, γκουάβα, ανανά, είτε για δημητριακά όπως αραβόσιτο και σόργο.

Οι ξηραντές, με τιμές που αρχίζουν από $80, μπορούν να αφυδατώσουν 10 κιλά μάνγκο σε δύο ώρες, χρησιμοποιώντας μόλις 2 κιλά βιοκαυσίμων. "Επειδή στην Ουγκάντα ​​το 80% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, οι αγρότες μπορούν να βάλουν στον ξηραντή οποιοδήποτε υλικό από τον κήπο τους, όπως φύλλα, κλαριά, οτιδήποτε δεν είναι χρήσιμο και ο καταλύτης μετατρέπει τις τοξίνες σε καλά αέρια. Έτσι, η διαδικασία αεριοποίησης έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", λέει ο Okettayot.
Με πληροφορίες από Guardian
Σχετικά άρθρα

Αφρική, μετανάστευση και νεοαποικιοποίηση | Του Γιώργου Κουτσαντώνη

Εάν κάποτε η αποικιοκρατία των δυτικών ήταν εκείνη που κατάστρεφε τις τοπικές οικονομίες της Αφρικής, σήμερα είναι το χρέος, οι πολυεθνικές και οι κερδοσκόποι που συνεχίζουν το ευάρεστο έργο.

Πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά και οικολογικά από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Στο νησί των σφουγγαράδων, στην Κάλυμνο, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece κατασκευάζει τεχνητή οικολογική καύσιμη ύλη από ανακυκλώσιμα υλικά

Έρχονται τα ρούχα που θα σκοτώνουν μόνα τους τα μικρόβια

Θα φοράς το ρούχο και θα σκοτώνει αυτό τα μικρόβια. Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν νανοΐνες από ένα βακτηριοκτόνο υλικό, το οποίο στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο συστατικό των ρούχων

Καινοτομία: Μετατρέπουν τις «υπερτροφές» σε σκόνη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×