op
×

Σε αυτό το mall πωλούνται μόνο ανακυκλωμένα ή second hand είδη [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Διαβάστηκε
Σε αυτό το mall πωλούνται μόνο ανακυκλωμένα ή second hand είδη [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]
Πολλές φορές διαβάζουμε στις ειδήσεις ότι η Σουηδία ξεμένει από σκουπίδια. Και είναι αλήθεια: Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων στέλνει λιγότερο από το 1% των οικιακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα απορρίμματα καίγονται και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών.

Οι Σουηδοί έχουν πολύ καλή σχέση με την ανακύκλωση. Σχεδόν όλα όσα μπορούν να ανακυκλωθούν, ανακυκλώνονται! Γι' αυτό κι έχουν την φήμη ότι δεν παράγουν σχεδόν καθόλου σκουπίδια.

Στην ιδέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης βασίζεται και ένα εμπορικό κέντρο - το ReTuna Återbruksgalleria - στο οποίο οι Σουηδοί μπορούν να βρουν μόνο ανακυκλωμένα ή επισκευασμένα είδη.Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται περίπου 100 χλμ έξω από τη Στοκχόλμη, στην πόλη Eskilstuna. Υπάρχουν 14 καταστήματα, ένα εστιατόριο, ένας εκθεσιακός χώρος και μια αίθουσα παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν πώς να ανακυκλώνουν ακόμη περισσότερο!

Το εμπορικό κέντρο δημιουργήθηκε ως τμήμα του τοπικού δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης και περιλαμβάνει ένα χώρο όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα να αφήνουν όσα πράγματα δεν χρειάζονται πια ή χρήζουν επισκευής και να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται.


Eπισκευασμένα και ανακυκλωμένα έπιπλα προς πώληση


Ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό εμπορικό κέντρο (αλλά καλύτερο), αυτό έχει εξειδικευμένα καταστήματα για έπιπλα, ρούχα, κηπουρική, εξοπλισμό ήχου και εικόνας, ηλεκτρονικά και αθλητικά εργαλεία (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων).

Το εμπορικό κέντρο δεν βοήθησε μόνο στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση περισσότερων επίπλων, συσκευών και άλλων αντικειμένων, άλλα δημιούργησε και 50 νέες θέσεις εργασίας. 

Το παράδειγμα της Σουηδίας μας δείχνει ότι τα απορρίμματα μπορούν να μην αποτελούν βάρος ή κάτι που πρέπει να ξεφορτωθούμε. Αντίθετα, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και τελικά να επαναπροσδιορίσουμε τι θεωρούμε ΄σκουπίδι΄.


Σχετικά άρθρα

Πού πάνε οι υπολογιστές όταν πεθαίνουν;

Στα σπλάχνα του έσωσες δεκάδες χιλιάδες αρχεία, θυμάσαι ακόμα με συγκίνηση τις φορές που η μικρή ορθογώνια οθόνη σε έβγαλε ασπροπρόσωπο και με θυμό τις αμέτρητες φορές που «κράσαρε» τελευταία δίνοντάς σου το σήμα ότι έπρεπε να το ξεφορτωθείς. 

Η Σουηδία και ο σοσιαλδημοκρατικός μεταμοντερνισμός | Του Γιώργου Κουτσαντώνη

Από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, κεντρική πολιτιστική επιταγή είναι η σχετικοποίηση των πάντων και μια τάση ριζικής αποδόμησης κάθε θεσμού - με την ευρύτερη δυνατή έννοια. 

Οι Ενεργοί Πολίτες στο ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων

Την Παγκόσμια Ημέρα για το Παιδί, επέλεξαν οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας για να επισκεφτούν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Αμπελοκήπων και να μιλήσουν στα παιδιά για τη σημασία του εθελοντισμού και της ανακύκλωσης. 

Θεσμοί και εφαρμογές κοινωνικής οικονομίας: Ενέργεια - Περιβάλλον - Ανακύκλωση

Ο νέος νόμος που ετοιμάζεται για τις «ενεργειακές κοινότητες» και ενεργειακούς συνεταιρισμούς είναι ένα σημαντικό βήμα. Αλλά δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση που θα αλλάξει τα θεσμικά δεδομένα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον David Bowie

16/01/18 22:00
Oι εκδόσεις ΑΣΤΑΡΤΗ και ο Μουσικός ΙΑΝΟS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Wendy Leigh, ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ BOWIE σε μετάφραση Ιόλης Σίμου και επιμέλεια-πρόλογο Γιώργου Βουδικλάρη.
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×