op
×

Γιατί το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις μεγαλύτερες απάτες του αιώνα

Διαβάστηκε
Γιατί το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις μεγαλύτερες απάτες του αιώνα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από την αίσθηση του καθαρού, παγωμένου νερού.  Κάποιοι  από εμάς απολαμβάνουμε το νερό μας δωρεάν από τη βρύση.  Πολλοί άλλοι όμως,  πληρώνουν για αυτό, περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 

Για τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών, ένα ποτήρι από τη βρύση όπως και ένα ποτήρι από εμφιαλωμένο μπουκάλι, έχει σχεδόν την ίδια αξία για την υγεία. Πολλές φορές, μάλιστα, το νερό που προέρχεται από τη βρύση είναι ασφαλέστερο καθώς υπόκειται σε ελέγχους πιο συχνά.

Η πρώτη  περίπτωση εμφιαλωμένου νερού εμφανίζεται στη Βοστώνη τη δεκαετία του 1760, όταν μια εταιρεία  με την ονομασία  Spa Jackson Jackson πωλούσε εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό για «θεραπευτικές» χρήσεις. 

Σήμερα, σε όλο τον πλανήτη, οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ποσοστό περίπου 10% περισσότερο εμφιαλωμένο νερό, με τους Αμερικανούς να έχουν  τα πρωτεία. Με  εξαίρεση την Κίνα, η Αμερική είναι η χώρα  στην οποία καταναλώνεται  το περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από όλες τις άλλες χώρες του κόσμου. 

Οι  Αμερικανοί πίνουν σήμερα περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από ότι γάλα ή  μπύρα. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί ήπιαν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό παρά αναψυκτικά. 

Και βέβαια, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι καθόλου φτηνό. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο 300 φορές περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό από ό,τι θα δαπανούσανε για να πιούνε νερό από τη βρύση. 

Οι πολυεθνικές γνωρίζουν πόσο επικερδές είναι το εμφιαλωμένο νερό γι' αυτό εταιρείες όπως η Coca-Cola και η PepsiCo επενδύουν σε αυτό, ενώ η Pepsi αγόρασε πρόσφατα μια διαφήμιση 30 δευτερολέπτων για να κάνει το ντεμπούτο της νέας μάρκας εμφιαλωμένου νερού με την ονομασία "LIFEWTR".

Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται.  Πρόσφατη έκθεση διαπίστωσε, ότι σχεδόν το μισό του συνόλου του εμφιαλωμένου νερού προέρχεται από τη βρύση, αλλά μπορεί να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία ή δοκιμή για ασφάλεια. 

Το νερό της βρύσης, όμως, δοκιμάζεται για την  ποιότητα και για το ενδεχόμενο μόλυνσης,  συχνότερα από το εμφιαλωμένο νερό. Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι μάλιστα υπεύθυνος για τη διενέργεια αυτών των δοκιμών.
Με πληροφορίες από independent.co.uk, επιμέλεια Ολυμπία Λιάτσου

Σχετικά άρθρα

"Η έλλειψη μετρητών μας κάνει ευάλωτους σε επιθέσεις"

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Σουηδίας ζήτησε δημόσιο έλεγχο του συστήματος πληρωμών της χώρας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα συναλλαγών είναι ευάλωτο σε απάτες και επιθέσεις.

Έρευνα: Μικροπλαστικά βρέθηκαν στις πιο δημοφιλείς μάρκες εμφιαλωμένου νερού

Τα μικροπλαστικά αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε ποσότητα σε σχέση με αυτά που έχουν βρεθεί στο νερό της βρύσης και υπάρχουν ακόμη και σε δημοφιλή προϊόντα γνωστών εταιρειών.

Παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα για δήθεν επιστροφή χρημάτων από την ΔΕΗ

Δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ' εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Μεγάλη απάτη με δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής και αλίευσης προσωπικών τους δεδομένων, μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων 

Αν δεν είναι μεγάλη ανάγκη μην αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό

Η τιμή του εμφιαλωμένου νερού είναι πλέον 1000 φορές υψηλότερη από το νερό της βρύσης, ενώ η ποιότητα του αμφισβητήσιμη, δεδομένου ότι τα μπουκάλια νερού (PET) φτιάχνονται από υποπαράγωγο της βενζίνης ενώ οι φιάλες νερού (PETE) περιέχουν και δισφαινόλη Α- μια ουσία άκρως τοξική για όλους τους έμβιους οργανισμούς και φυσικά, τον άνθρωπο. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×