op
×

Bank of the Commons: Μια τράπεζα χωρίς τραπεζίτες που στηρίζει συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα

Διαβάστηκε
Bank of the Commons: Μια τράπεζα χωρίς τραπεζίτες που στηρίζει συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα

Ο FairCoop είναι ένας από τους συνιδρυτές της Bank of the Commons (Τράπεζας των Κοινών – BotC), μιας επαναστατικής ανοιχτής συνεργατικής πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο να φέρει φρέσκες ιδέες στον κόσμο των τραπεζών και των οικονομικών, να προσφέρει υποστήριξη σε συνεργατικά εγχειρήματα και κοινωνικά νομίσματα σε όλο τον κόσμο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. 

Η BotC φέρνει τις πιο σύγχρονες τραπεζικές τεχνολογίες και συστήματα πληρωμών σε ένα περιβάλλον όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να παραμείνουν πιστοί στις αξίες τους.

Τα επίσημα συστήματα υιοθετούν συνεχώς νέες τραπεζικές τεχνολογίες ώστε να διευκολύνουν τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως να υλοποιούν πραγματικά αυτή την πρόοδο για το κοινό καλό. 

Ο στόχος της Bank of the Commons είναι να θέσει αυτές τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία αλληλέγγυων εγχειρημάτων βοηθώντας τα να αναπτυχθούν και να εδραιωθούν. Επιπλέον, η επαναστατική τεχνολογία του blockchain καθιστά δυνατή την αποκέντρωση στη διαχείριση των τραπεζών και την αύξηση της διαφάνειας. 

Η BotC χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να αποκτήσει πρωτίστως οικονομική αυτονομία, συμμετοχικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία αξίας, υιοθετώντας το FairCoin ως στρατηγικό παγκόσμιο κοινωνικό νόμισμα. Αυτά αποτελούν αλλαγές  στη βάση, όχι μόνο στο σχήμα.

Συνδυάζοντας την μεθοδολογία της ανοικτής συνέλευσης (η οποία έχει χαρακτηρίσει κινήματα όπως το 15M, το Occupy και τους ολοκληρωμένους συνεταιρισμούς) με επαγγελματική εργασία σε τομείς όπως τα οικονομικά, τη λογιστική, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση, τα νομικά ζητήματα και την επικοινωνία, η BotC εφαρμόζει ένα συμμετοχικό και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης.

Το αποτέλεσμα είναι:

  • Μια αυτοδιαχειριζόμενη τράπεζα, χωρίς τραπεζίτες. Κάθε μέλος του συνεταιρισμού έχει λόγο στη λήψη των αποφάσεων.
  • Επιλογές διαχείρισης πολλαπλών νομισμάτων (FairCoin, κοινωνικά νομίσματα και κρατικά νομίσματα) σε ένα λογαριασμό.
  • Επένδυση σε συνεργατικά εγχειρήματα, λύνοντας το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης στον τομέα αυτό.
  • Μια τράπεζα που διέπεται από ηθικές αξίες.

Η Bank of the Commons ξεκίνησε σε πιλοτικό στάδιο στις 7 Ιουνίου 2017, προσφέροντας τις πρώτες υπηρεσίες στα μέλη της. Νομικά, υιοθετεί τη μορφή της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Κοινότητας (European Cooperative Society) ώστε να προσφέρει όλο το φάσμα των υπηρεσιών της.

Όποιος θέλει να πάρει μέρος σε αυτό το πρωτοποριακό κοινωνικό εγχείρημα μπορεί να το κάνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Ως επενδυτικό μέλος
  • Ως πλήρες μέλος (ατομικά ή σαν συλλογικότητα)
  • Ως περιορισμένο μέλος (αυτό θα είναι διαθέσιμο στους επόμενους μήνες)

Μπορείτε να δείτε τις διαφορές μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών μέλους καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την BotC, εδώ.


Why should you become a member to Bank of the Commons? (2) from Bank of the Commons on Vimeo.

Λέξεις Κλειδία - Tags
Κοινωνικό νόμισμα Τράπεζα των Κοινών Bank of Commons Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
398
συνεργατικά εγχειρήματα
200
κοινά
46
Εναλλακτικά Νομίσματα
43
Σχετικά άρθρα

Η Άμεση Δημοκρατία στα πλαίσια μιας αποαναπτυξιακής, τοπικοποιημένης και κοινοτικής κοινωνίας

Η αυτοδιεύθυνση-αυτοδιακυβέρνηση θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό και των κοινωνικών χώρων-δομών. Η άμεση δημοκρατία θα είναι θεσμοθετημένη σε όλους αυτούς τους χώρους. 

Πού να είναι τώρα η κ. Αντωνοπούλου… Του Ευάγγελου Σπινθάκη

Η προ μηνός παραιτηθείσα υπουργός κ. Αντωνοπούλου, ζήτησε και δικαίως, να κριθεί για το έργο της. Το ζήτημα για το αν έχει ανάγκη 1000 ευρώ το μήνα, έχει εξαντληθεί...

Η εξαιρετική δουλειά της εθελοντικής ομάδας αλληλεγγύης που άφησε έκπληκτο τον Γενικό Γραμματέα...

Ο Καπνικός Σταθμός έχει μετατραπεί πλέον σε ένα πραγματικό πολιτιστικό κέντρο του οποίου η λειτουργία βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αυτοοργάνωση των πολιτών 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×