op
×
Εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο - Μάνδρα: Η διαχείριση των Ρεμάτων - Γιατί μας αφορά όλους
Εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο - Μάνδρα: Η διαχείριση των Ρεμάτων - Γιατί μας αφορά όλους
19/01/18 20:00
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Αττικής » Δυτικού Τομέα Αθηνών » Πετρουπόλεως
άλλα: Η διαχείριση των Ρεμάτων- Γιατί μας αφορά όλους - Μπάζωμα τσιμεντοποίηση κερδοσκοπία είναι οι αιτίες και όχι οι θεομηνίες. Eκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο

Εκδήλωση στον Βοτανικό Κήπο - Μάνδρα: Η διαχείριση των Ρεμάτων - Γιατί μας αφορά όλους

ΜΑΝΔΡΑ

Η διαχείριση των Ρεμάτων- Γιατί μας αφορά όλους

Μπάζωμα τσιμεντοποίηση κερδοσκοπία είναι οι αιτίες και όχι οι θεομηνίες  
              

             
Oμιλητές
    
Αργύρης Γεωργακόπουλος  Γεωλόγος NFc - ΕΚΠΑ
    
Χήστος Χρηστάκης ecoelefsis
 
Εισήγηση Βοτανικού κήπου για τα ρέματα στην Πετρούπολη  
 
18 Γενάρη Πέμπτη 8μμ πλ. Αγίου Δημητρίου Πετρούπολη

ΕΚΧ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος
πλατεία Αγ.Δημητρίου στην Πετρούπολη (Αθήνα)
email: votanikoskipos[at]gmail.com


Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης web:
Αλσος Αγιου Δημητριου, Ελλάδα
Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Πετρουπόλεως
votanikoskipos@gmail.com
"Τι είναι ο Βοτανικός Κήπος, με ποιες προοπτικές αποφασίστηκε η κατασκευή του και πως χρησιμοποιήθηκε από τον Δήμο;

Ο Ελευθεριακός-ανεξάρτητος χώρος Βοτανικός Κήπος στην Πετρούπολη είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Είναι ένα έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο δε σχεδιάστηκε σωστά, αφού πήραν σαν πρότυπο το βοτανικό κήπο της Κοπεγχάγης χωρίς να λάβουν υπόψη τις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να λειτουργήσει ποτέ ως Βοτανικός Κήπος.

Το γυάλινο κτίριο ήταν σε άθλια κατάσταση, εντελώς κατεστραμμένο και παρέπεμπε σε χωματερή.

Κανείς δεν αναφέρεται πια στα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για να κατασκευαστεί... 

Το βοηθητικό κτίριο τον τελευταίο μισό χρόνο είχε επίσης εγκαταλειφθεί και υποστεί σοβαρές καταστροφές από βανδαλισμούς.

Βρήκαμε ένα κτίριο διαλυμένο, γεμάτο σκουπίδια και ακαθαρισίες. 

Γιατί οδηγηθήκαμε στην κατάληψη;

Αποφασίσαμε να καταλάβουμε τα δύο αυτά διαλυμένα κτίρια για να τους δώσουμε ξανά ζωή, να τα μετατρέψουμε σε ένα χώρο πολιτισμικής δημιουργίας, οικολογικών – κοινωνικών δράσεων ,ανοιχτό σε όλη την κοινωνία. Ένα χώρο μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα!Έναν Ελεύθερο, Δημόσιο και Κοινωνικό Χώρο! Πώς  λειτουργεί ο «Βοτανικός Κήπος» ως Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος; 

Προτείνουμε σαν τρόπο λειτουργίας την άμεση δημοκρατία μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης. 
Επιδιώκουμε να λειτουργήσει ο Βοτανικός ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτικής αναζήτησης και πολιτισμικής έκφρασης μέσα από: 


Εκδηλώσεις


Ανοιχτή Γενική Συνέλευση κάθε Τρίτη στις 20:00 


Κινηματογραφικές προβολές


   Θεατρικές και Μουσικές Παραστάσεις


            Εικαστικές Εκθέσεις

Μαθήματα Θεάτρου, Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Χορού, Ξένων Γλωσσών, Υπολογιστών , Ελληνικής Γλώσσας σε μετανάστες και Ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές . 
Καλούμε την κάθε μία και τον καθένα να συμμετέχει στην διαμόρφωση και λειτουργία του χώρου. 


ΚΥΚΛΟΙ ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗΣ 

 - Εργαστήρι Κινησιολογίας

 - Γερμανικής Γλώσσας

 - Εργαστήρι Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού 

- Εργαστήρι Πλεξίματος 

- Εργαστήρι Ελεύθερου Σχεδίου

Εργαστήρι Κίνησης

Κάθε Δευτέρα ώρα 19.00-20.30

Εργαστήρι Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού

           Κάθε Δευτέρα 20.45-23.15


Παιδικό εργαστήρι

Κάθε Τρίτη 18.00-19.00 (νήπια μέχρι β'δημοτικού) και 19.00-20.00 για ηλικίες 
(γ' μέχρι στ' δημοτικού)Εργαστήρι Νήματος

             Κάθε Τρίτη 18.00-20.00

                   Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

Κάθε Τετάρτη ώρα 18.00-19.00
 για ηλικίες 6 με 14


                          Βιβλιοθήκη

Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 19.00 με 21.00


              
         Μαθήματα Γερμανικής γλώσσας

Παρασκευή 18.30-20.30 για αρχάριους και 18.30-21.30 για προχωρημένους


              Καλλιεργούμε το Γυάλινο
           Κάθε Σάββατο 11.00-13.00        Έργα και ημέρες στο Γυάλινο 
              του Βοτανικού Κήπου

Από την τελευταία ενημέρωση του Μαρτίου πολύ νερό έχει μπει στο αυλάκι στο Γυάλινο που είναι πια πλούσιο έργων και ημερών. 

Έχουμε και λέμε:

Στην εκδήλωση της 21-4-2010 διανεμήθηκαν 1000 περίπου σπορόφυτα για να καλλιεργηθούν από τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν, πέρα από κάθε προσδοκία, στο κάλεσμά μας. (εξαιρετικό το φαγητό της συλλογικής κουζίνας όσο και η μουσική).

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 
επιμορφωτικών-ενημερωτικών σεμιναρίων για τα τρόφιμα (1 εκδήλωση-συζήτηση και 4 σεμινάρια).

Διαμορφώθηκε ο εξωτερικός χώρος που καλλιεργήθηκε τόσο με καλλωπιστικά (λουλούδια, αρωματικά) όσο και με παραγωγικά φυτά (φασολιές Καστοριάς, καλαμπόκια άσπρα, ηλιοτρόπια).

Στους 2 από τους 3 χώρους του Γυάλινου καλλιεργούνται, με βιολογικό τρόπο παραγωγής: ντομάτα (Μπατάλα και Πάρου), πιπεριά Φλωρίνης, Μελιτζάνα, φασόλι Άργους, κομποκολόκυθο, βλίτο, καρπούζι και πεπόνι Πάρου. 

Η παραγωγή ξεκίνησε για κάποια είδη και γευόμαστε, κυριολεκτικά, τους καρπούς των κόπων μας.

Η πρώτη μεγάλη παρτίδα κομπόστ είναι έτοιμη για εφαρμογή στο χωράφι (μάλλον το Σεπτέμβριο).

Μέρος των καρπών θα διατεθεί στην σποροπαραγωγή, που ξεκινάει οσονούπω,  για τη δημιουργία της τράπεζας σπόρων ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών φυτών, ενώ μέρος της παραγωγής μεταποιείται ήδη (πχ τουρσί) ή θα μεταποιηθεί (πελτές ντομάτας, κα) στο άμεσο μέλλον.

Με αυτό τον τρόπο διαχειριζόμαστε όλο τον κύκλο παραγωγής τροφίμων, από την καλλιέργεια στο χωράφι και την παραγωγή νωπού προϊόντος έως τη μεταποίηση και τη σποροπαραγωγή, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης και αειφόρου διαχείρισης.

Εγκαταστάθηκε αυτόματο αρδευτικό σύστημα (Η λύτρωση για την ομάδα του ποτίσματος ή πως η τεχνολογία μπορεί να απελευθερώσει).

Στο πλαίσιο της φυτοπροστασίας με βιολογική καταπολέμηση  εξαπολύθηκε πληθυσμός πασχαλίτσας (Propylea quatuordecimpunctata) για την αντιμετώπιση της αφίδας (μελίγκρα), και έγινε ψεκασμός με σπόρια του μύκητα Beauveria Bassiana για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι για την οικειοποίηση των δημόσιων χώρων και τη διεκδίκηση της διατροφικής μας ελευθερίας.

Θέλεις να καλλιεργήσεις και να καλλιεργηθείς ; Έλα στο "Γυάλινο" !!!

Η ομάδα αστικής καλλιέργειας "Γυάλινο" του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Πετρούπολης ανοίγει την αγκαλιά της ξανά και αυτό το χρόνο και προσκαλεί όποιον θέλει να βοηθήσει στην καλλιέργεια του θερμοκηπίου, με σκοπό αφενός την διατήρηση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και αφετέρου την βιωματική μάθηση στην καλλιέργεια της γης.

Μπορείτε να μάθετε για μας στο blog του ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ:
http://www.votanikoskipos.blogspot.gr/

να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail:
votanikoskipos@gmail.com

και να μας βρείτε:
κάθε Σάββατο στις 11:00 πμ στο "Γυάλινο" όπου μαζευόμαστε για δουλίτσα.


             ΣΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

                         ΟΜΑΔΕΣ


Θεατρική ομάδα

Η θεατρική ομάδα του Βοτανικού Κήπου "Theatre de Votanic" συστάθηκε αμέσως μετά την κατάληψη του κτιρίου και αποτελεί την παλαιότερη ομάδα που λειτουργεί στο χώρο (Νοέμβριος 2009).

Σεβόμενη τις αρχές λειτουργίας του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης και στηριζόμενη στην αυτοοργάνωση , το συνεργατικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα των μελών της, με την καθοδήγηση του συντονιστή της, παρουσιάζει παραστάσεις κάθε χρόνο εντός και εκτός Βοτανικού Κήπου.

Την άνοιξη του 2010 παρουσίασε την παράσταση "Αυτός που λέει ΝΑΙ κι αυτός που λέει ΟΧΙ" του Μ. Μπρεχτ.

Την άνοιξη του 2011 παρουσίασε την παράσταση "Ασκήσεις ύφους", ενώ τον Ιούνιο του 2011 το ίδιο έργο παρουσιάστηκε και στην πλατεία Συντάγματος.

Το καλοκαίρι του 2012 παρουσίασε μια σειρά παραστάσεων με τίτλο "7 Παραλογές" σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους της Πετρούπολης.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013 παρουσιάστηκαν μια σειρά από θεατρικά έργα στο χώρο του Βοτανικού Κήπου. Ξεκινώντας από τον Μαξιλαρένιο του Martin McDonagh, το Μαμά Φρικιό του Ντάριο Φο και τις Δυχατέρες.

Τα μαθήματα θεατρικού αυτοσχεδιασμού πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 20:45.


Ομάδα Βιβλιοθήκης

Μια φορά και έναν καιρό, στην Πετρούπολη φτιάξαν ένα κοινωνικό χώρο, μια κατάληψη ενός παρατημένου κτιρίου.

Πνοή αυτού του χώρου πλέον οι πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις με στόχο τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείρηση.

Μια βιβλιοθήκη αποτελεί πύλη σ’ έναν κόσμο φανταστικό, ενημερωτικό, διανοίγει ορίζοντες και δεν θα μπορούσε να λείψει από την κατάληψή μας.

Η βιβλιοθήκη μας αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων (2500) και ένα μικρό αριθμό μελών να τη διαχειρίζονται. Στόχοι μας είναι τόσο να οργανώσουμε σ’ ένα ηλεκτρονικό αρχείο όλο το υλικό μας, όσο να παραλάβουμε καινούριο από διάφορους φορείς και να διαδώσουμε την αγάπη μας για το βιβλίο.

Επιπρόσθετα θέλουμε να παρουσιάσουμε έργα και να οργανώσουμε εκδηλώσεις ώστε να συνεισφέρουμε στο χώρο και να γίνουμε γνωστοί στην κοινωνία.

Τέλος, παρότι είμαστε λίγοι το έργο μας είναι αρκετά ικανοποιητικό και επιφέρει καρπούς. Ελπίζουμε να αυξηθούμε σε πλήθος, να οργανώσουμε καλύτερα τη δουλειά μας και να σταθούμε ισάξια μέλη- θεμέλια αυτού του κοινωνικού έργου μέσω της μικρής μας κατάληψης.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 19.00-21.00


Ομάδα Γερμανικών

Η ομάδα γερμανικών – μάθημα γερμανικών λαμβάνει χώρα στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Βοτανικός Κήπος εδώ και 3 χρόνια από τον Οκτώβριο του 2011.

Το μάθημα ξεκίνησε ως ένα πείραμα μετάδοσης γνώσης με αντάλλαγμα την επιστροφή υπηρεσιών προς το χώρο, αλλά και πειραματικά ως προς το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα μάθημα με όρους ισότιμων ρόλων μεταξύ καθηγητή/τριας και μαθητών.

Αποτέλεσμα αυτού του πειράματος είναι να λειτουργούν την τρίτη χρονιά 2 τμήματα γερμανικών στο χώρο, ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων, όπου στο τμήμα των αρχαρίων διδάσκουν οι περσινοί συμμετέχοντες της ομάδας γερμανικών. 

Τα μέχρι τώρα δείγματα είναι θετικά και στόχος της ομάδας είναι να ενθαρρυνθεί ένα μοντέλο μάθησης, στο οποίο ο καθηγητής/τρια ή ο συντονιστής/τρια του μαθήματος και οι συμμετέχοντες θα έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την ύλη του μαθήματος και του τρόπου διδασκαλίας της. 

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε όχι μόνο να προσφέρουμε μία εναλλακτική πρόταση μαθήματος, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό κίνητρο για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, το οποίο έως τώρα είναι σχεδόν κατά κανόνα η απόκτηση ενός πτυχίου. 

Αντίθετα το κίνητρο που προτείνουμε, είναι η αυτοδιαχείριση της γνώσης μας με όρους που θέτουμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας. Η ομάδα παραμένει ανοιχτή σε πειραματισμούς και νέες ιδέες συνδιαμόρφωσης του μαθήματος γερμανικών.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Παρασκευή 
18.30-20.30(αρχάριοι)
                                                          
18.30-21.30(προχωρημένοι)


Κάθε μέρα από τις 19:00 Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο

Σχετικά άρθρα

Οικολογικό έγκλημα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Δεκατέσσερις περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς και κινήσεις, είχαν προειδοποιήσει ότι η έγκριση της ΜΠΕ για τον εγκιβωτισμό ισοδυναμεί με την τσιμεντοποίηση του ρέματος, γεγονός που αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο, ενώ διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα.

Εθελοντές Δήμου Ηρακλείου Αττικής: Συγκινητική η ποσότητα ειδών που προσφέρθηκαν για την Μάνδρα

Τα ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί  τα χωρίσαμε σε: βρεφικά, παιδικά, ανδρικά- εφηβικά, γυναικεία και φροντίσαμε να παραδοθούν σε ιδρύματα που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Τι λέει το πόρισμα - φωτιά για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Εγκληματικές αυθαιρεσίες στην κοίτη των χειμάρρων, ευθύνες της δημόσιας  διοίκησης και του δασαρχείου Αιγάλεω  καταλογίζει το πόρισμα  του Γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης που φέρνει στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών. 

Η Δήμαρχος Μάνδρας δεν ήθελε αντιπλημμυρικά «επειδή βρέχει μια φορά στα 30 χρόνια»

Σοκάρουν οι πολιτικές ευθύνες της Δημάρχου Μάνδρας όπως δείχνουν πρακτικά συνεδρίασης του Δήμου 6 μήνες πριν τις φονικές πλημμύρες, που κόστισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους.

Οικολογικό Δίκτυο: Πόσοι νεκροί ακόμη θα χρειαστούν για να αλλάξει η καταστροφική διαχείριση των χειμάρρων;

Τα γεγονότα ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένα, καθώς οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που είχαν γίνει στις πληγείσες περιοχές αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα παράδειγμα προς αποφυγήν
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×