op
×

Πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Ανοιχτό Φάρμακο στην Ελλάδα

Διαβάστηκε
Πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Ανοιχτό Φάρμακο στην Ελλάδα
Αναδημοσίευση από pressenza.com

Πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕEΛΛΑΚ η πρώτη συνάντηση της ομάδας για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων.

Στόχος της ομάδας για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων είναι να συζητήσει και να αναπτύξει στην Ελλάδα προτάσεις και προοπτικές ανοιχτότητας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας της δημιουργίας ενός φαρμάκου: από την έρευνα μέχρι την παραγωγή και την διάθεση του.

Ήδη σε όλο τον κόσμο , το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο παρουσιάζει πολλά κενά και συχνά γίνεται κατάχρηση του συστήματος πατεντών από τη φαρμακοβιομηχανία κάτι που έχει ως συνέπεια υπερβολικές τιμές και προβληματική πρόσβαση στα φάρμακα. Το φαρμακευτικό μοντέλο ‘ανοιχτού κώδικα’ έρχεται να προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στις αρχές του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού: Κοινή χρήση – επανάχρηση πόρων και ερευνών, ελεύθερη – χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στη γνώση και στον πηγαίο κώδικα, και προώθηση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας και όχι μέσω κλειστών προτύπων και πατεντών

H ομάδα για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη Φαρμάκων, είναι μια πρωτοβουλία της PRAKSIS στο πλαίσιο της εκστρατείας PRAKSIS ACCESS και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕEΛΛΑΚ. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, με κάλεσμα προς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και ανεξάρτητους ερευνητές, επαγγελματίες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Στην πρώτη συνάντηση της ομάδας, συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα και οι επόμενες δράσεις της ομάδας για την διάχυση και ενημέρωση σχετικά με την ανοιχτή έρευνα και την πρόσβαση στο φάρμακο. Οι φορείς τους οποίους εκπροσώπησαν ή με τους οποίους συνδέονται οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες ήταν: ΕΕΛΛΑΚ, PRAKSIS, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΕΚΠΟΙΖΩ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, EUPATI.

Η ομάδα για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν να έρθουν σε επαφή με την ομάδα συμπληρώνοντας τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και να να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στη λίστα αλληλογραφίας της ομάδας.
Σχετικά άρθρα

Αυτή η υπέροχη οργάνωση δίνει δωρεάν φάρμακα σε όσους έχουν ανάγκη

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κι όμως υπάρχουν οργανώσεις και πρωτοβουλίες που συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν. Μεθοδικά κι αθόρυβα βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη. Από τις πιο αξιόλογες είναι η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου.  

Γιατί θα πρέπει να είναι Open Source η ανακάλυψη φαρμάκων

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι δωρεάν και εύκολα διαθέσιμο. Τα εργαλεία που χτίζουμε σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ερευνητές αύριο για την αντιμετώπιση των συνθηκών που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να εξετάσουμε

Τι να προσέχετε στα φάρμακα του βήχα για παιδιά

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν κωδεΐνη, μια δραστική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φάρμακα για το βήχα και το άλγος, σύμφωνα οδηγία του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

Για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη... διαφάνεια των κλινικών μελετών

Για πολύ καιρό οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών παρέχοντας προκατειλημμένες υπέρ τους πληροφορίες σχετικά με την επίδραση ενός φαρμάκου στους χρήστες του. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×