op
×

Οδηγός: Πώς να αποφύγετε το «Ηλεκτρονικό Ψάρεμα»

Διαβάστηκε
Οδηγός: Πώς να αποφύγετε το «Ηλεκτρονικό Ψάρεμα»

Πολλές φορές κατά την περιήγηση σας στο διαδίκτυο θα συναντήσετε κακόβουλο υλικό ή θα έρθετε αντιμέτωποι με επίθεση fishing. Για να καταφέρετε να ασφαλίσετε τους λογαριασμούς σας,  πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τις προσπάθειες υποκλοπής στοιχείων. 

Αρχικά, «phising» ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο στέλνει, συνήθως, μία ηλεκτρονική διεύθυνση που φαινομενικά είναι ασφαλής.  Υπάρχουν, όμως, κι άλλοι τρόποι όπως το να σας ζητηθεί να ανοίξετε κάποιο αρχείο, να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα ή να δώσετε το username και το password σας σε μία απομίμηση ασφαλούς ιστοσελίδας. Με αυτό το τρόπο, το άτομο μέσω των κωδικών σας αντλεί προσωπικές πληροφορίες σας, ελέγχει τις συσκευές σας ή ακόμη μπορεί και να σας κατασκοπεύσει.

Το Εlectronic Frontier Foundation (EFF), δημιούργησε έναν οδηγό για το fishing.

Τρόποι Ηλεκτρονικού Ψαρέματος 

  • Ψάρεμα Κωδικών

Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να σας ξεγελάσουν στέλνοντας σας ένα παραπλανητικό σύνδεσμο που φαινομενικά να δείχνει ότι οδηγεί σε γνώριμη ιστοσελίδα. Αν είστε συνδεδεμένοι από τον Η/Υ σας, μπορείτε να δείτε το URL, τοποθετώντας το ποντίκι πάνω στον σύνδεσμο. Όμως, οι σύνδεσμοι πιθανώς να έχουν διαμορφωθεί με παρόμοια γράμματα, με παρόμοια ονόματα ή να αλλάζει μόνο ένα γράμμα και να σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε όπως το Gmail ή το Dropbox. Αυτές οι απομιμήσεις, σας πείθουν να δώσετε τις πληροφορίες σας, αν το κάνετε τότε δίνετε αμέσως τροφή στους κακόβουλους χρήστες.

Επομένως, πριν συνδεθείτε με τα προσωπικά σας στοιχεία, σε οποιαδήποτε σελίδα, ξανακοιτάξτε την ηλεκτρονική διεύθυνση. Αν δεν είναι αυτή που γνωρίζετε, μην συνεχίζετε τη διαδικασία, ακόμη και αν έχει παρόμοιο λογότυπο, δε σημαίνει ότι είναι η αυθεντική καθώς ο καθένας μπορεί να το αντιγράψει ή να το σχεδιάσει για να σας παγιδέψει.


  • Spearphising

Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται μέσω ενός μεγάλου δικτύου, ο κακόβουλος χρήστης στέλνει χιλιάδες emails με ποικίλη θεματολογία όπως βίντεο, σημαντικά έγγραφα ή προσφορές. Όμως, υπάρχουν επιθέσεις που ο κακόβουλος χρήστης στοχοποιεί άτομα που γνωρίζει προσωπικές τους πληροφορίες, αυτό ονομάζεται «spearphising«. Φανταστείτε ότι δέχεστε ένα email από αγαπημένο σας πρόσωπο με οικογενειακές φωτογραφίες, αφού το γνωρίζετε και φαινομενικά είναι το email του, θα το ανοίξετε. Στο περιεχόμενο του, θα βρείτε ένα συνημμένο αρχείο. Μαζί με το αρχείο, θα «κατεβάσετε» και το κακόβουλο πρόγραμμα που θα παγιδέψει τον υπολογιστή σας και θα δώσει την άδεια να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα σας, τις επαφές σας, τον σκληρό δίσκο σας, την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής σας, με αποτέλεσμα να σας κατασκοπεύουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να μην ανοίγετε τα αρχεία αυτά. Εφόσον, όμως, είναι μη ρεαλιστικό το σενάριο αυτό. Παρακάτω θα βρείτε περισσότερους τρόπους για να αμυνθείτε.

Τρόποι Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικού Ψαρέματος

  1. Ενημέρωση του λογισμικού. 
  2. Χρήση διαχειριστή κωδικού με εγκατεστημένο auto-fill.
  3. Επιβεβαιώστε τα emails μέσω επικοινωνίας με τον αποστολέα τους.
  4. «Ανοίξτε» ύποπτα αρχεία με το Google Drive.
  5. Δώστε προσοχή στις οδηγίες που αναγράφονται στα emails.

πηγή: privacy.ellak.grΛέξεις Κλειδία - Tags
ηλεκτρονικό ψάρεμα ασφάλεια
62
οδηγός
112
Διαδίκτυο
75
Σχετικά άρθρα

Ο 54χρονος μετανάστης από τη Σάμο που απογείωσε το Netflix

Έλληνας τρίτης γενιάς, ο Τεντ Σαράντος βρίσκεται πίσω από την κορυφαία παγκοσμίως συνδρομητική υπηρεσία για την κατά παραγγελία παρακολούθηση κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού μέσω διαδικτύου. 

Ιαβέρης Σ.Ο.Σ: Δωρεάν σεμινάριο ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς

Η Ιαβέρης Σ.Ο.Σ (Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς) προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ Σεμινάρια Ασφαλούς Οδικής Συμπεριφοράς, με σκοπό τη βελτίωση της Οδικής κουλτούρας, νοοτροπίας και πολιτισμού 

Γιατί να αποκτήσω ασφάλεια Υγείας; Του Βασίλη Γκάρλα

Το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, ίσως και ενοχοποιημένο, στη χώρα μας. Όταν ξεκίνησε η άνθιση της ασφάλισης υγείας, τα ασφαλιστικά προϊόντα έμοιαζαν πολυτέλεια.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×