op
×

Ο τουρκικός «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν ή το ξεπούλημα των Κούρδων από τη διεθνή κοινότητα | Του Χρήστου Λουτράδη

Διαβάστηκε
Ο τουρκικός «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν ή το ξεπούλημα των Κούρδων από τη διεθνή κοινότητα | Του Χρήστου Λουτράδη
Η Τουρκία πλέον είναι και επίσημα σε πόλεμο. Ένας αφορισμός που χρησιμοποιούταν από αναλυτές όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα , είναι πλέον πραγματικότητα.

Η επιχείρηση ενάντια στους Κούρδους της Συρίας , με το τίτλο που ταιριάζει περισσότερο σε μαύρη κωμωδία ή λεκτική ειρωνεία «Κλάδος Ελαίας» έχει μπει ήδη στην τέταρτη ημέρα, χωρίς να δείχνει σημάδια εκτόνωσης αλλά και μια ένοχη σιωπή από την διεθνή κοινότητα και κυρίως από τους σημαντικούς παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας της ευρύτερης περιοχής μας , όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία αλλά και το Ιράν που στο παρελθόν υπήρξε λαλίστατο με επιθετικές κινήσεις άλλων κρατών όπως η Σαουδική Αραβία.

Από τις προαναφερθείσες χώρες, η μόνη που έστω και δια μέσω κύκλων έχει αντιδράσει είναι η Ρωσία, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου αναρωτιέται αν η στρατιωτική επέμβαση του Ταγιπ Ερντογάν στο Αφρίν της Συρίας είναι απλά μια καλοστημένη παγίδα των Αμερικανών που έπεσε μέσα ο Τούρκος Πρόεδρος ή η επιχείρηση γίνεται με τις ευλογίες ή τουλάχιστον με την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Την ίδια στιγμή όμως μέσω επισήμων χειλών δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από το Κρεμλίνο αλλά και ούτε από την Συρία που αποτελεί δορυφόρο της Μόσχας στην περιοχή.

Ίδια στάση σιωπής και αναμονής διατηρούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της στρατιωτικής εκστρατείας ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος»,  όπου οι Κούρδοι της Συρίας πρωταγωνίστησαν στην εξολόθρευση των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιήσει απαιτήσεις και διεκδικήσεις δεκαετιών των Κούρδων της Συρίας, αλλά κωφεύουν και στις εκκλήσεις τους που εντάθηκαν μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ. 

Είναι φανερό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι διατηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στις Τουρκικές διαθέσεις από ότι οι προκάτοχοι του δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, ειδικότερα με έχοντας ως επίδικο τις σχέσεις των Κούρδων της Συρίας, που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ως παρακλάδι των Κούρδων αυτονομιστών που δρουν στην χώρα του. 

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι και σήμερα σκιαγραφείται μια πραγματικότητα σκληρή και εν πολλοίς άδικη για τους Κούρδους αφού για άλλη μια φορά στην ιστορία τους έχουν χρησιμοποιηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τους χωρίς να λάβουν τίποτα επί του πρακτέου στο πεδίο της διπλωματικής και έμπρακτης αναγνώρισης των προσπαθειών τους.

Ο μόνος παράγοντας που δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη είναι οι στρατιωτικές αντοχές των Τουρκικών και των Κουρδικών δυνάμεων αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει η κίνηση υψηλού ρίσκου του Ερντογάν στην εσωτερική ασφάλεια της γειτονικής μας χώρας που μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες ανωμαλίας και αστάθειας με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει με ρεαλιστικό τρόπο ακόμη. Όποιο και να είναι όμως το αποτελέσαμε, το αποτύπωμα της κυνικής αδιαφορίας των μεγάλων δυνάμεων, είναι εδώ και θα μείνει.

 * Αρθρογράφος/ συνεργάτης στη Hurriyet Daily News


Λέξεις Κλειδία - Tags
Αφρίν
7
Τουρκία
13
Κούρδοι
24
Σχετικά άρθρα

Οι "βρόμικες συναλλαγές Μέρκελ" - Ερντογάν με φόντο το Αφρίν

Η ηγέτης του αριστερού κόμματος HDP της τουρκικής αντιπολίτευσης Pervin Buldan κατηγορεί ανοιχτά τη γερμανική κυβέρνηση για εμπλοκή σε συμφωνίες με την Τουρκία, στην οποία συνεχίζει να πουλά όπλα την ώρα που ο τουρκικός στρατός καταλαμβάνει το Αφρίν.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×