op
×

Πώς η Nestlé χειραγωγούσε τους καταναλωτές με παραπλανητικές διαφημίσεις για το βρεφικό γάλα σε σκόνη

Διαβάστηκε
Πώς η Nestlé χειραγωγούσε τους καταναλωτές με παραπλανητικές διαφημίσεις για το βρεφικό γάλα σε σκόνη
Η ελβετική πολυεθνική Nestlé κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τους κώδικες δεοντολογίας του μάρκετινγκ και χειραγωγούσε τους πελάτες με παραπλανητικές αναφορές σχετικά με την διατροφική αξία του γάλακτος σε σκόνη για βρέφη.

Μια νέα έκθεση από το Ίδρυμα Changing Markets διαπίστωσε ότι η Nestlé κυκλοφόρησε στο εμπόριο σκόνες γάλακτος για βρέφη με χαρακτηρισμούς όπως "πλησιέστερες", "εμπνευσμένες από" και "ακολουθώντας το παράδειγμα" του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος, παρά την απαγόρευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε πάνω από 70 βρεφικά γαλακτοκομικά προϊόντα Nestlé σε 40 χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι η εταιρεία συχνά αδιαφορούσε για τις δικές της διατροφικές συμβουλές στις διαφημίσεις της.

Στη Νότιο Αφρική, η εταιρεία χρησιμοποιούσε σακχαρόζη σε παρασκευάσματα γάλακτος για βρέφη, ενώ στη Βραζιλία και στο Χονγκ Κονγκ διαφήμιζε ότι τα παρασκευάσματα είναι απαλλαγμένα από σακχαρόζη "για την καλή υγεία του μωρού".

Στο Χονγκ Κονγκ, προωθούσε τις σκόνες γάλακτος για βρέφη ως πιο υγιεινές - επειδή ήταν απαλλαγμένες από αρώματα βανίλιας - αλλά πωλούσε άλλους τύπους σκόνης γάλακτος με γεύση βανίλιας σε άλλα μέρη της χώρας.

Η Nusa Urbancic, διευθύντρια εκστρατειών για το Ίδρυμα Changing Markets, δήλωσε στον Guardian: "Οι εταιρείες χειραγωγούν τους καταναλωτές για να πουλήσουν διάφορα προϊόντα, αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα ανήθικη όταν πρόκειται για την υγεία ευάλωτων μωρών".

"Αν η επιστήμη ορίζει σαφώς ότι ένα συστατικό είναι ασφαλές και ευεργετικό για τα μωρά τότε αυτά τα συστατικά πρέπει να περιέχονται σε όλα τα προϊόντα. Αν ένα συστατικό δεν είναι υγιεινό, όπως η σακχαρόζη, τότε δεν θα πρέπει να υπάρχει στα προϊόντα. Η ασυνέπεια της Nestlé σε αυτό το σημείο προκαλεί σοβαρό ερώτημα: δεσμεύεται από αυτά που ορίζει επιστήμη, όπως δηλώνει ότι κάνει;".Η Nestlé είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά βρεφικών γαλακτοκομικών προϊόντων με μερίδιο αγοράς κοντά στο ένα τέταρτο. 

Το 1981, ο Π.Ο.Υ υιοθέτησε έναν αυστηρό κώδικα διαφήμισης που απαγορεύει την προώθηση γαλακτοκομικών προϊόντων για βρέφη όταν αυτά καθ' οποιονδήποτε τρόπο συγκρίνονται με το μητρικό γάλα. Η Nestlé επιμένει ότι ακολουθεί τον κώδικα "όπως εφαρμόζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις".

Όμως, η νέα έκθεση διαπιστώνει ότι διαφήμισε προϊόντα στις ΗΠΑ όπως το Gerber Good Start Gentle Powder ως "το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα" και πούλησε τη σκόνη Beba Optipro 1 στην Ελβετία αναφέροντας ότι "ακολουθεί το παράδειγμα του μητρικού γάλακτος".

Παρόμοια προϊόντα της Nestlé στο Χονγκ Κονγκ και στην Ισπανία διαφημίζονται ως «εμπνευσμένα από το μητρικό γάλα» και ότι έχουν «την ίδια δομή» με το μητρικό γάλα.

Η εταιρεία δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη νέα μελέτη, αλλά ένας εκπρόσωπος της Nestlé είπε στον Guardian ότι "υποστηρίζει τις συστάσεις του Π.Ο.Υ και πιστεύει ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική πηγή διατροφής για τα μωρά".


Το μητρικό γάλα είναι μια "εξατομικευμένη" και συνεχώς μεταβαλλόμενη διατροφή μεταξύ μητέρας και παιδιού που περιέχει ουσίες - όπως αντισώματα και ενώσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα - οι οποίες δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε εργαστήριο.

με πληροφορίες από Guardian


Σχετικά άρθρα

Η μεγαλύτερη Έκθεση φρούτων και λαχανικών της ΝΑ Ευρώπης ανοίγει τις "πύλες" της και μας περιμένει

Η 4η Διεθνής Έκθεση "FRESCON" φέρνει αέρα φρεσκάδας και γεύσεις καλοκαιριού και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης φρούτων και λαχανικών στη χώρα.

Η Τεχνόπολη μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με τη μεγαλύτερη vintage συλλογή παιχνιδιών

Ένα ταξίδι σε παλιότερες δεκαετίες μέσα από τη μεγαλύτερη συλλογή παιχνιδιών στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Έκπληξη το αμάξι του θρυλικού "Ιππότη της Ασφάλτου".

Στο κυνήγι των ελεφάντων πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια

Μια μοναδική παλαιοντολογική έκθεση με σπάνια απολιθώματα γιγαντιαίων θηλαστικών ολοκληρώνεται στη Μηλέα Γρεβενών από τον ομώνυμο Δήμο, με την συμβολή επιστημόνων του ΑΠΘ και συναδέλφων τους από την Ολλανδία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×