op
×

Μία τολμηρή και καινοτόμα γυναίκα στην ανδροκρατούμενη αυτοκινητοβιομηχανία

Διαβάστηκε
Μία τολμηρή και καινοτόμα γυναίκα στην ανδροκρατούμενη αυτοκινητοβιομηχανία

«Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να κάνουν στη ζωή αυτό που τους δίνει την επιθυμία να σηκώνονται το πρωί από το κρεβάτι τους», επιμένει χαμογελώντας η Σαράν Ντιακιτέ Καμπά, η γυναίκα που σχεδιάζει τα κόκπιτ αυτοκινήτων στον όμιλο PSA και ονειρεύεται ισότητες σε αυτόν τον ανδρικό κόσμο.


Στα 39 της χρόνια, διευθύνει μία διεθνή ομάδα 300 ατόμων στους κόλπους της δεύτερης δύναμης της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας (Peugeot, Citroen, Opel...), γεγονός κάπως σπάνιο σε μία βιομηχανία όπου γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερο από το 20% των θέσεων εργασίας. Ακόμη λιγότερες, αν πρόκειται για θέσεις ευθύνης.


Αυτή η μητέρα δύο παιδιών λέει ότι δεν της πολυαρέσει να μιλά για τον εαυτό της. Ομως βρίσκεται μπροστά στους προβολείς από όταν εξελέγη «γυναίκα της χρονιάς» το 2017 από την ένωση WAVE που προωθεί την ίση μεταχείριση ανδρών-γυναικών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.


Τα μέσα ενημέρωσης όρμησαν, και όχι μόνο αυτά. «Ηρθα σε επαφή με πολλές γυναίκες που είχαν ανάγκη να μιλήσουν μαζί μου για τη δική τους κατάσταση», λέει από την έδρα της PSA στο Βελιζί, νοτιοδυτικά του Παρισιού.


Εκεί εργάζεται σχεδιάζοντας κόκπιτ αυτοκινήτων. Είναι ένας νευραλγικός τομέας για την PSA που επενδύει στην καινοτομία στα νέα μοντέλα των αυτοκινήτων της.


Κοντά μαλλιά και χοντρά στρογγυλά γυαλιά, η Σαράν Ντιακιτέ Καμπά έχει ένα γενναιόδωρο χαμόγελο. Η γλώσσα του σώματος και το βλέμμα της προδίδουν τη δύναμη του χαρακτήρα της.

 

Βλέμμα σκάνερ

 

«Προσωπικά, δεν δέχθηκα ποτέ σεξιστικά σχόλια», εξηγεί. «Εκπροσωπώ μία άλλη πολύ ορατή μειονότητα που γίνεται στόχος άλλου είδους σχολίων...Εκεί όπου μιλούμε για γυναίκες, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για μαύρους. Είμαι γυναίκα. Είμαι μαύρη (...) Ρατσιστικά σχόλια δεχόμαστε όλοι, από την πιο τρυφερή παιδική μας ηλικία. Είναι έτσι... και ζούμε μ΄αυτό».

Περιγράφει το «βλέμμα σκάνερ» που τη συνόδευσε σε όλες τις συνεντεύξεις για δουλειά, εκτός της PSA, όπου εργάζεται από το 2011.

Η δυσπιστία συνήθως γυρνά υπέρ της. Αφού η πρώτη εντύπωση «είναι πολύ άσχημη, αναγκαστικά εκπλήσσονται ευχάριστα στη συνέχεια», λέει η Σαράν Ντιακιτέ Καμπά, που παραδέχεται ότι έχει ένα ενδιαφέρον πορτφόλιο.

Το ότι ανήκει σε μία μειονότητα δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκύπτει. «Το αίσθημα της κυριαρχίας είναι κάτι πολύ εσωτερικό. Εάν δεν θέλεις να αφεθείς στην κυριαρχία, αρκεί να βγεις από αυτό το πλαίσιο και να αποφασίσεις μόνη σου ότι δεν θα υποκύψεις στην κυριαρχία».

Ο μηχανικός πατέρας της, με καταγωγή από την Γουινέα, και η εκπαιδευτικός μητέρα της, με καταγωγή από την Γαλλική Γουιάνα, της έδωσαν ανατροφή που δεν ήταν προσανατολισμένη στον διαχωρισμό των φύλων.

 

Χορός και πολεμικές τέχνες

 

«Εκανα ποδόσφαιρο και πολεμικές τέχνες. Εκανα όμως και καλλιτεχνικό πατινάζ και χορό. Το αυτοκίνητο δεν με γοήτευσε ποτέ», λέει. Αλλά είναι λάτρης των μηχανών και κρίμα που «ο σεξισμός περνά και στα ράφια των παιγνιδιών».


Η Σαράν Ντιακιτέ Καμπά μεγάλωσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αμαζονία. Και δεν είναι ο τύπος που θα το κλείσει κανείς στα κουτάκια των άλλων. Εφηβη, αποφάσισε να περάσει το Bac Φιλολογίας με επιλογή Τέχνες, σε πείσμα των γονιών της που ήθελαν οπωσδήποτε την κατεύθυνση των Θετικών Επιστημών.

«Στη συνέχεια πήγα σε μία σχολή Βιομηχανικού Σχεδίου, στην Ecole Nationale Superieure de Creation Industrielle, προς μεγάλη λύπη του πατέρα μου που προτιμούσε το Πολυτεχνείο», μία από τις μεγάλες σχολές της Γαλλίας.


Μουσικός, παλιά μαθήτρια του Κονσερβατουάρ του Αρζαντέιγ, έκανε πιάνο, τραγούδι και της αρέσει η σύνθεση, ενώ εργαζόταν για να πληρώσει τις σπουδές της. Ιδρυσε την εταιρεία της στο ηχητικό ντιζάιν και ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγονται ομάδες χορού, θεάτρου, ντεφιλέ...Μέχρι να εγκαταλείψει τα πάντα για μερικούς μήνες για να εγκατασταθεί σε επιστημονική κατασκήνωση που παρακολουθεί τις μεγάπτερες φάλαινες, σε ένα νησί των Στενών του Μαγγελάνου, στην Παταγωνία.


Αφού πέρασε επτά χρόνια σε διάφορα ατελιέ σχεδίου, τελικά προσλαμβάνεται στην PSA.


Σήμερα, εύχεται οι νέες γυναίκες να στραφούν περισσότερο προς τον βιομηχανικό κλάδο όπου είναι περιζήτητες. «Τα τεχνικά επαγγέλματα δεν έχουν φύλο», διαβεβαιώνει.


«Στον χώρο του αυτοκινήτου υπάρχουν τόσοι αγοραστές, όσο και "αγοράστριες". Μία εταιρεία πρέπει να μοιάζει με τους πελάτες της. Οι μεικτές ομάδες εγγυώνται μεγαλύτερες επιδόσεις», λέει ο Ξαβιέ Γκις, υπεύθυνος εταιρικής κοινωνικής ευθύμνης στην PSA.
AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Σχετικά άρθρα

"Η μήτρα μιας γυναίκας δεν είναι χώρος εργασίας"

Ένας από τους πιο πειστικούς μύθους αναφορικά με την πορνεία είναι πως είναι «το αρχαιότερο επάγγελμα». Όμως, η πορνεία δεν είναι δουλειά. Το εσωτερικό του σώματος μίας γυναίκας δεν είναι χώρος εργασίας.

Ηλεκτρονικά γυαλιά για άτομα με χαμηλή όραση ήρθαν και στην Ελλάδα

Βελτιστοποίηση της λειτουργικής όρασης σε άτομα με χαμηλή όραση εξασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά γυαλιά, ένα βοήθημα που πολύ πρόσφατα ήρθε και στην Ελλάδα και μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×