op
×

Μια συνάντηση 'σταθμός' για το μέλλον της δημοκρατικής παιδείας στην Ελλάδα

Διαβάστηκε
Μια συνάντηση 'σταθμός' για το μέλλον της δημοκρατικής παιδείας στην Ελλάδα
Το ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο δημοκρατικής παιδείας θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη.


"Για πρώτη φορά στα χρονικά της νεότερης ελληνικής ιστορίας (στον 21ο αιώνα) θα συναντηθούν σε μεγάλη κλίμακα, εκπαιδευτικοί, γονείς μαζί με τα ίδια τα παιδιά, σε κοινό χώρο και χρόνο, για να συζητήσουν, να διαλεχθούν ελεύθερα και ισότιμα για τα ζητήματα που τους αφορούν, προσδοκώντας μια αναγεννητική παιδεία με επίκεντρο τη δημοκρατική συμμετοχή και την ειρηνική συνύπαρξη, με σεβασμό στα δικαιώματα όπως εχουν εκφραστεί σε όλες αυτές τις όμορφες διακηρύξεις που μας εμπνέουν, αλλά δυστυχώς δεν τηρούνται...

Σίγουρα δεν τρέφουμε αυταπάτες πως θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μέσα σε επτά ημέρες (αυτό θα ήταν σαν βιβλικό θαύμα!) αλλά εμπιστευόμαστε την ευτυχή συγκυρία της συνεύρεσης τόσων φωτεινών πνευμάτων από ανθρώπους με κοινές ανησυχίες, για να ελπίζουμε πως θα ανοίξει τουλάχιστον ο δημόσιος διάλογος για τη σχέση παιδείας,κοινωνικοποίησης της εκπαίδευσης και δικαιωμάτων του παιδιού. (1-7 Αυγούστου 2018) #EUDEC2018 

-------------------------------------

Τι είναι η "Δημοκρατική Παιδεία"

Η “Δημοκρατική Παιδεία” δεν έχει ένα μοναδικό, αντικειμενικό ή σταθερό νόημα. Δημοκρατική Παιδεία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά από δασκάλους, ακαδημαϊκούς, παιδαγωγούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ο οποίος εμπεριέχει πολλές διαφορετικές έννοιες, λογικές, κατανοήσεις και πρακτικές.
What is Democratic Education?

Ένας Ορισμός

Σε αδρές γραμμές, η Δημοκρατική Παιδεία μπορεί να γίνει κατανοητή ως εξής: «Παιδεία κατά την οποία τα παιδιά οργανώνουν ελεύθερα τις καθημερινές τους δραστηριότητες και έχουν ίσα δικαιώματα με τους ενηλίκους μέσω δημοκρατικού τρόπου λήψης αποφάσεων», όπως παρατίθεται στο ευρετήριο του Οδηγού της Δημοκρατικής Παιδείας του AERO (Alternative Education Resource Organization).

Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις

Η Δημοκρατική Παιδεία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος θεωριών, φιλοσοφιών, παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών πρακτικών, το οποίο εμπεριέχει τις προοδευτικές θεωρίες του John Dewey, τις κοινοτικές και διαλογικές μορφές της δημοκρατίας, την Κριτική Παιδαγωγική και την Αντι-παιδαγωγική, αλλά και νέες τεχνολογίες, όπως είναι η παιχνιδοποίηση (gamification) της μάθησης.

Σύμφωνα με το EUDEC:
Tα Δημοκρατκά Σχολεία είναι μαθησιακές κοινότητες στις οποίες το Άρθρο 12 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού “Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη” πραγματώνεται στον ύψιστο βαθμό.


Σχετικά άρθρα

6 αρχές εμπνευσμένες από τα ελεύθερα σχολεία Waldorf που κάθε οικογένεια πρέπει να υιοθετήσει

Αν και λιγότερο γνωστό σε σχέση με το σύστημα Montessori, το Waldorf είναι ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύστημα που επικεντρώνεται στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού.

Χωρίς δασκάλους, τάξεις και εργασίες για το σπίτι: Θα στέλνατε το παιδί σας σε αυτό το σχολείο;

Οι μαθητές,τριες αυτοί,ες διδάσκονται μόνο εκείνα μαθήματα τα οποία έχουν επιλέξει. Μπορούν να περνούν το χρόνο τους κάνοντας ό, τι θέλουν, αρκεί να μην είναι καταστροφικό ή ποινικό αδίκημα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×