op
×

Πούρα και πίπες κρύβουν επίσης αυξημένους κινδύνους για καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Διαβάστηκε
Πούρα και πίπες κρύβουν επίσης αυξημένους κινδύνους για καρκίνο και πρόωρο θάνατο

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνα προϊόντα καπνού που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Το ίδιο -αν και σε μικρότερο βαθμό- μπορούν επίσης να κάνουν τα πούρα και το κάπνισμα πίπας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

   

Όσοι καπνίζουν μόνο τσιγάρα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, ενώ όσοι καπνίζουν μόνο πούρο, έχουν συγκριτικά μικρότερο, αλλά πάντως κατά 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

   

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρολ Κρίστενσεν της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 357.000 ανθρώπους. Από αυτούς, οι 203.000 δεν είχαν ποτέ καπνίσει οτιδήποτε, οι 57.000 κάπνιζαν τσιγάρο καθημερινά, οι 1.100 πίπα καθημερινά και οι 531 πούρο κάθε μέρα. Στη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, πέθαναν 51.150 άνθρωποι από διάφορες αιτίες.

   

Οι καθημερινοί χρήστες τσιγάρου, πούρου ή πίπας είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος και του παγκρέατος. 

   

Οι καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν 61% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από κάποιο καρκίνο, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές πίπας 58% μεγαλύτερο κίνδυνο.

   

Ακόμη και όσοι δεν ήσαν καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου, είχαν τουλάχιστον εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Είχαν επίσης τουλάχιστον επταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τετραπλάσια από στοματικό καρκίνο και 43% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου. 

   

Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν υπετριπλάσια πιθανότητα θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ για τους καπνιστές πίπας ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 51%. 

   

Τα νέα ευρήματα, όπως είπε η Κρίστενσεν, «δείχνουν τη σημασία που έχει να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως». 

   

H επιστημονική δημοσίευση εδώ: 

jamanetwork.com






Λέξεις Κλειδία - Tags
πούρα τσιγάρο
12
καρκίνοs
220
Σχετικά άρθρα

Νέα δεδομένα στην διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς - Ποια είναι τα συμπτώματα

Νέα δεδομένα στην διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς  τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά δημιουργούν τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών στην Αμερική.

Το εργοστάσιο που σκότωσε από καρκίνο 72 εργάτες και αναρίθμητους κατοίκους, με την ανοχή της πολιτείας

Αρχικά απασχολούσε 250 εργαζόμενους σε όλα τα στάδια παραγωγής, οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τις επιπτώσεις του αμίαντου στην υγεία. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δωρεάν προβολή | "Θα Χυθεί Αίμα"

19/10/18 20:30
Η ταινία μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στη σκληρή πραγματικότητα της Καλιφόρνια των αρχών του αιώνα, αγγίζοντας ζητήματα όπως η φιλοδοξία, ο πλούτος
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×