op
×

Tο Υπουργείο Γεωργίας εγκρίνει το ζιζανιοκτόνο της Monsanto για πέντε χρόνια

Διαβάστηκε
Tο Υπουργείο Γεωργίας εγκρίνει το ζιζανιοκτόνο της Monsanto για πέντε χρόνια
To Ελληνικό Yπουργείο Γεωργίας ενέκρινε επισήμως στις 6 Μαρτίου την επανέγκριση του παγκοσμίως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου, το Roundup της Monsanto, το οποίο περιέχει την επικίνδυνη χημική ουσία glyphosate.

Σύμφωνα με την απόφαση, η άδεια κυκλοφορίας στην αγορά χορηγείται από τις 6 Μαρτίου 2018 έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ελλάδα συγκαταλεγόταν μεταξύ των εννέα κρατών μελών που αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της ΕΕ για επανεξέταση του glyphosate κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης ψηφοφορίας πέρυσι. Η επανεξέταση τελικά εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία χάρη στη Γερμανία, η οποία είχε προηγουμένως απείχε.

Σύμφωνα με την EURACTIV η Γαλλία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις του glyphosate καθώς και να παράσχει πρόσθετα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του glyphosate πρέπει να τερματιστεί στο τέλος της 5ετούς επέκτασης.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να πραγματοποιήσουν αυτή την έρευνα.

Το glyphosate γλυφοσικό είναι ένα συστηματικό ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος και ξηραντικό για καλλιέργειες, η χρήση του είναι αμφιλεγόμενη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον.

Την 1η Μαρτίου 2015, ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατέταξε το glyphosate ως "πιθανώς καρκινογόνο στον άνθρωπο" (κατηγορία 2Α) βάσει επιδημιολογικών μελετών, μελετών σε ζώα.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση της ακαδημαϊκής έρευνας κατέδειξε ότι η έκθεση στην ουσία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες και νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον. 
Με πληροφορίες από geneticliteracyproject.org


Λέξεις Κλειδία - Tags
Υπουργείο Γεωργίας άδεια κυκλοφορίας
2
glyphosate
24
ζιζανιοκτόνο Roundup
36
Μonsanto
42
Σχετικά άρθρα

Με διπλό πρόσωπο λειτουργεί το Υπουργείο: Ακόμα στην αγορά τα επικίνδυνα ζιζανιοκτόνα με glyphosate

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κόκκαλης θα πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα.

Πρωτοβουλία της Ελλάδας και πέντε ευρωπαϊκών κρατών κατά της Monsanto και της ουσίας glyphosate

H σχετική επιστολή των υπουργών των 6 κρατών μελών για το glyphosate προωθήθηκε προς την Επιτροπή. Εκτός από την Ελλάδα, άλλες 5 χώρες  στηρίζουν την πρωτοβουλία

Η ευρωπαϊκή επανέγκριση της Γλυφοσάτης είναι μια ευκαιρία για ουσιαστικές λύσεις στη γεωργία!

Αντί για χημεία και μονοκαλλιέργειες-μονοκουλτούρες να εφαρμόσουμε φυσικές-βιολογικές μεθόδους, απαλλαγμένες από τοξικές δραστικές ουσίες. Σε αυτές τις μεθόδους και στη παραπέρα ανάπτυξή τους θα πρέπει να στραφεί η συζήτηση 

"Έφαγε πόρτα" ξανά η Monsanto

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πενταετή ανανέωση της άδειας χρήσης της ουσίας γλυφοσάτης, δεν κατάφερε να αποσπάσει την ειδική πλειοψηφία που απαιτούνταν στη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών (PAFF) 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×