op
×

Ο τελευταίος νυχτοφύλακας που αναγγέλει την ώρα χτυπώντας το γκονγκ στην Κίνα

Διαβάστηκε
Ο τελευταίος νυχτοφύλακας που αναγγέλει την ώρα χτυπώντας το γκονγκ στην Κίνα
Με ένα γκονγκ και ένα ξύλινο σφυρί στο χέρι ο Γου Τζιαντζιού πιάνει δουλειά αφού έχει πέσει η νύχτα. Για δεκαετίες ο 74χρονος νυχτοφύλακας του χωριού Λικένγκ στην ανατολική κομητεία Γουγουάν, περιπολεί έναν δρόμο γνωστό για τα ιστορικά ξύλινα σπίτια του, χτυπάει το γκονγκ για να σημάνει την ώρα και παράλληλα για να προειδοποιήσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο φωτιάς ή κλοπής.

Ο Γου είναι ίσως ο τελευταίος νυχτοφύλακας που εκτελεί το «dageng», μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, για να αναγγέλλει την ώρα χτυπώντας το γκονγκ. Χρειάζονται 90 λεπτά για να περπατήσει ολόκληρο το χωριό, στο οποίο υπάρχουν πάνω από 120 ιστορικά κτίρια από την εποχή της Δυναστείας Μινγκ (1368-1644).

«Άρχισα να μαθαίνω 'dageng' από τον πατέρα μου σε ηλικία 17 ετών, έχει γίνει μέρος της ζωής μου. Δεν νιώθω καλά εάν δεν χτυπήσω καθημερινά το γκονγκ», λέει ο Γου.

Ένας νυχτοφύλακας ακολουθεί διάφορους κανόνες. Πρέπει να χτυπήσει το γκονγκ μια φορά όταν φθάσει σε σταυροδρόμι και δύο φορές όταν δει έναν ύποπτο. Στις 9 μ.μ., στις 12 π.μ. και στις 3.00 το μεσημέρι πρέπει να χτυπήσει το γκονγκ δύο, τρεις και τέσσερις φορές αντίστοιχα. Το «Dageng» έχει ιστορία πάνω από 600 χρόνια στο χωριό του Γου. Κατά παράδοση οι άνθρωποι υπολόγιζαν τον χρόνο με βάση τη θέση του ήλιου στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας και βασίζονταν στον νυχτοφύλακα για να σημάνει τις ώρες τη νύχτα. Με την εμφάνιση των σύγχρονων ρολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ο ρόλος του νυχτοφύλακα αντικαταστάθηκε από αριθμούς σε μια οθόνη, λίγοι πλέον επιθυμούν να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Λόγω της ηλικίας του, το χωριό επιτρέπει στον Γου να εργάζεται τρεις μήνες αντί όλο τον χρόνο. Πιάνει δουλειά την πρώτη μέρα του 12ου σεληνιακού μήνα. Αμείβεται με 1.000 γιουάν (περίπου 158 δολάρια) το μήνα και επιπλέον έχει ένα χωραφάκι για να ζήσει. «Πιστεύω ότι το χωριό έχει ακόμα ανάγκη από έναν νυχτοφύλακα», λέει υπενθυμίζοντας ότι κάποτε ξύπνησε του κατοίκους για να σβήσουν μία φωτιά που είχε ξεσπάσει σε μια κουζίνα.

«Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τον ήχο του γκονγκ τη νύχτα. Μερικοί αστειεύονται λέγοντας ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να το ακούσουν», λέει ο επικεφαλής του κόμματος στο χωριό.

Το χωριό του Γου στην κομητεία Γουγουάν που φημίζεται για την άγρια ομορφιά της, έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο για το ειδυλλιακό τοπίο του και τα παραδοσιακά κτίρια. Επίσης πολλοί το επισκέπτονται για να δουν τον νυχτοφύλακα. Ο Γου έχει δύο γιους που δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά του γιατί ο μισθός είναι χαμηλός και η νυκτερινή βάρδια εξαντλητική.

«Ο καιρός είναι ξηρός. Προσοχή μην τυχόν ξεσπάσει καμία φωτιά», φωνάζει χτυπώντας ρυθμικά το γκονγκ. Και εξαφανίζεται αργά μέσα στη νύχτα.


 

Πηγή:ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Λέξεις Κλειδία - Tags
νυχτοφύλακας Κίνα
113
Σχετικά άρθρα

Στην μαύρη λίστα η "Πέππα το γουρουνάκι" στην Κίνα

Η «Πέππα το γουρουνάκι» απαγορεύθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας. Και τούτο διότι σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το διάσημο βρετανικό καρτούν χρησιμοποιείται για... «ανατρεπτικούς» σκοπούς.

Ακατάλληλες ζωοτροφές 39 τόνων από την Κίνα δεσμεύτηκαν στον Πειραιά

Ακατάλληλες ζωοτροφές, συνολικού βάρους 39 τόνων, δέσμευσαν οι ελεγκτές της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που πραγματοποιούν καθημερινά.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×