op
×

Πρωτοπόρος στη χρήση νέων τεχνολογιών καυσίμων ο Δήμος Βριλησσίων

Πρωτοπόρος στη χρήση νέων τεχνολογιών καυσίμων ο Δήμος Βριλησσίων

Πρωτοπόρος στη χρήση νέων τεχνολογιών καυσίμων ο Δήμος Βριλησσίων

Με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου η 1η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Ημερίδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «FCH 2JU Regions & Cities», με θέμα τις νέες τεχνολογίες καυσίμων και υδρογόνου, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βριλησσίων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Κέντρο Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών.

Στην Ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Carlos Navas και Helmut Morsi,  οι δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής κ. Σταθόπουλος, Αλίμου κ. Κονδύλης και Μήλου κ. Δαμουλάκης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης,  οργανισμών και φορέων από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία, καθώς και Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες Η2.

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πόλεων Υδρογόνου, μια πρωτοβουλία που έχει ως στρατηγικό στόχο να αναδείξει έως το 2020 τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου και υδρογόνου σε πυλώνες των μελλοντικών εξελίξεων στα συστήματα ενέργειας και μεταφορών της Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, «ο Δήμος Βριλησσίων έχει υιοθετήσει μια Ενεργειακή Πολιτική που επικεντρώνεται στις χαμηλότερες εκπομπές και στην μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων σχεδίων δράσης» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και στο Σχέδιο Αειφόρου Αστικής Κινητικότητας που εφαρμόζονται ήδη στα Βριλήσσια. 

Αναφερόμενος στο στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για τη χρήση τεχνολογιών κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, ο κ. Μανιατογιάννης εξήγησε ότι «ο δήμος μας συνειδητά επέλεξε τη συμμετοχή του στην εν λόγω πρωτοβουλία, όντας ένα από τα ιδρυτικά της μέλη, καθώς οι τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική μας αναφορικά με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι στόχοι μας εστιάζονται σε ένα καθαρότερο και καλύτερο τοπικό σύστημα μεταφορών, επομένως η ανάπτυξη μικρών έως μεσαίων έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου (ΚΚΥ) στον τομέα των μεταφορών αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα Βριλήσσια». 

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βριλησσίων, Κώστας Βαφειάδης, αναπτύσσοντας στην εισήγησή του τα στάδια εφαρμογής και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του προγράμματος, ανέφερε ότι «μεταξύ των στόχων του Δήμου Βριλησσίων για την ανάπτυξη έργων χρήσης κυψελών καύσιμου και υδρογόνου είναι οι εφαρμογές στον οικιακό και τριτογενή τομέα της χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου, η χρήση στο στόλο του δήμου απορριμματοφόρων οχημάτων, μίνι λεωφορείων και αυτοκινήτων που κινούνται με κυψέλες καυσίμου και η δημιουργία μικρής κλίμακας τοπικών σταθμών ανεφοδιασμού με υδρογόνο, που υποστηρίζονται από ΑΠΕ».

Ο κ. Βαφειάδης τόνισε ότι «η γενική περιβαλλοντική πολιτική μας στον Δήμο Βριλησσίων απαιτεί μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και μείωση του θορύβου, καθώς και καθαρότερες ενεργειακές λύσεις για το στόλο διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτει η πόλη μας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε περίπου 5 οχήματα-σκούπες που κάνουν χρήση κυψελών καυσίμου και υδρογόνου, συνοδευόμενες από σταθμό ανεφοδιασμού H2 μικρής κλίμακας. Παράλληλα, θα εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 10-15 ποδηλάτων για χρήση με σύστημα ενοικίασης, καθώς ειδικές διαδρομές ποδηλασίας έχουν ήδη αναπτυχθεί στην πόλη».

«Στόχος μας είναι αυτή η προσπάθεια να διαδοθεί και να αγκαλιαστεί από τον εμπορικό τομέα, τους πολίτες και τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς. Άλλωστε οι πολιτικές για το περιβάλλον βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, αποδίδοντας αποτελέσματα που δεν προστατεύουν απλώς το περιβάλλον αλλά κινητοποιούν άμεσα τους πολίτες και, τελικά, λειτουργούν προς όφελος της πόλης μας και όλων των συμπολιτών μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.Λέξεις Κλειδία - Tags
Κώστας Βαφειάδης Δήμος Βριλησσίων
15
καύσιμα
17
τεχνολογία
30
Καινοτομία
228
Σχετικά άρθρα

Το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πίνδο και κρύβει ένα ισχυρό φυσικό αντιγηραντικό συστατικό

Πλέον 1.075 ετών, κατάφερε να επιβιώσει σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον, σε γη που είχε κατοικηθεί για περισσότερα από 3.000 χρόνια, κατάφερε να σωθεί παρά τη συχνά απειλητική ροή της ανθρώπινης ιστορίας. 

Μετά το λεωφορείο χωρίς οδηγό έρχονται τα ηλεκτρικά οχήματα μέσα στην πόλη

Καινοτομία και πρωτοτυπία από το δήμο Τρικκαίων. Μετά το λεωφορείο χωρίς οδηγό, στόχος είναι η προώθηση της χρήσης ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων ως μέσο μεταφοράς στην πόλη.

Εχεις μια καινοτόμο ιδέα και θέλεις να την μετατρέψεις σε επιτυχημένη επιχείρηση; Ιδού η ευκαιρία!

Είσαι 18 - 49 ετών; Μόλις που προλαβαίνεις να υποβάλεις την πρότασή σου στον νέο κύκλο του προγράμματος egg-enter.grow.go! Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 23.04.2018, στις 15.00

Πώς θα ζεσταθείτε οικονομικά και οικολογικά από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Στο νησί των σφουγγαράδων, στην Κάλυμνο, μία ομάδα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece κατασκευάζει τεχνητή οικολογική καύσιμη ύλη από ανακυκλώσιμα υλικά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

"Βιβλιοσυναντήσεις: Διαβάζουμε κι αλλάζουμε" - Δράση για σχολικές ομάδες

23/04/18 08:00
Από τη Δευτέρα 23 Απριλίου έως και την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 συγγραφείς-μέλη του Κύκλου επισκέπτονται το Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης ΠΙΟΠ για να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με σχολικές ομάδες.
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×