op
×

Λουκέτο σε εργοστάσιο άνθρακα στην Ιταλία μετά από 442 θανάτους πολιτών

Διαβάστηκε
Λουκέτο σε εργοστάσιο άνθρακα στην Ιταλία μετά από 442 θανάτους πολιτών

Με μια πρωτοφανή για τα χρονικά απόφαση ο Ιταλός Γενικός Εισαγγελέας, Φρανκαντόνιο Γκρανέρο, έβαλε πριν από έντεκα ημέρες λουκέτο στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό άνθρακα Βάντο Λίγκουρε (Vado Ligure) στα Βόρεια της Ιταλίας μια και θεωρεί ότι ευθύνεται για 442 πρόωρους θανάτους μεταξύ 2000 – 2007, αλλά και για 2.000 περιπτώσεις σοβαρών καρδιοαναπνευστικών προβλημάτων στην περιοχή.


Παράλληλα ο εισαγγελέας ζήτησε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι υπεύθυνοι του εργοστασίου.

Με αφορμή την είδηση που έχει προκαλέσει σάλο στην Ευρώπη, το WWF Ελλάς, επισημαίμει ότι την ίδια στιγμή που η καύση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρισμού διώκεται στην Ιταλία από τη δικαιοσύνη, στην Ελλάδα γιατί σχεδιάζεται από ΔΕΗ και ΥΠΕΚΑ ένας ακόμη λιγνιτικός σταθμός στην Πτολεμαΐδα, και μάλιστα με βασικό χρηματοδότη την πράσινη εντός των δικών της συνόρων, γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση που πραγματοποιεί παγκόσμια εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών κατά της κατασκευής της «Πτολεμαϊδα 5» επισημαίνει παράλληλα τα σοκαριστικά στοιχεία για την Ελλάδα και συγκεκριμένα:

·      Τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.

·      Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης διαπίστωσε αύξηση των θανάτων από θρομβοεμβολικά επεισόδια στα χωριά Κρόκος, Αιανή και Τρανόβαλτο Κοζάνης την περίοδο 1992-2007 κατά 50%, 43% και 55%, αντίστοιχα.

·      Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας διαπίστωσε πως το ποσοστό των αλλεργικών ρινίτιδων στην Πτολεμαΐδα είναι τριπλάσιο από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

·      Η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών.

http://topontiki.gr/

Δείτε επίσης: Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια
Σχετικά άρθρα

"Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία "

Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας.

Παθητικό Κτίριο: το μέλλον στον κτιριακό τομέα

Το 1/3 της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται στις βιομηχανικές χώρες προέρχεται από τη λειτουργία των κτιρίων, κυρίως για θέρμανση. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί έως και κατά 90 τοις εκατό με τη χρήση της τεχνολογίας του Παθητικού Κτιρίου...

Τι να προσέχουμε σε μια ετικέτα τροφίμου

Η "WWF Καλύτερη Ζωή" διοργάνωσε βιωματικό εργαστήριο για το πως πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων,σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στη Στέγη του ΣυνΑθηνά. Δείτε εδώ τι πρέπει να προσέχετε πάντα στις ετικέτες, ώστε να μην πιαστείτε ποτέ ξανά 'αδιάβαστοι':
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×