op
×

WHISTLE the project: μια συλλογική οπτική εμπειρία πέρα από τα όρια του κλασσικού σινεμά

WHISTLE the project: μια συλλογική οπτική εμπειρία πέρα από τα όρια του κλασσικού σινεμά

Μια ταινία μικρού μήκους, έργα ζωγραφικής, διηγήματα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, γλυπτά, video art. Μύθοι, φαντασία, δεισιδαιμονίες, σκοτεινές ιστορίες. 


Η ιδέα, η συλλογική και πλήρως ανεξάρτητη παράγωγη οπτικών έργων. Η έμπνευση, οι δεισιδαιμονίες της Ελληνικής λαϊκής μυθολογίας. Το έργο, η ιδιόμορφη "transmedia", οπτικοακουστική έκθεση με τίτλο "το ΣΦΥΡΙΓΜΑ".


Με κεντρικό πυρήνα μια ταινία, εμπνευσμένη από την μυθολογία των δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων της χώρας μας, το εν λόγο project φιλοδόξει να δέσει δημιουργικά όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών κάτω από την ίδια στέγη. Ξεκινώντας από τον κινηματογράφο και φτάνοντας μέχρι την ζωγραφική, την γλυπτική και την φωτογραφία, το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" διηγείται μια ιστορία με πολλούς και ενδιαφέροντες τρόπους!Σαν πίνακας ζωγραφικής... Η ηθοποιός Αίγλη Κατσίκη καθώς δέχεται την φροντίδα τριών τμημάτων παράγωγης ταυτόχρονα! Από αριστερά προς δεξιά οι Μαρία Δούμπα (μεικαπ), Αθηνά Μαυρίδου (hair styling), Ερατώ Αραμπατζή (βοηθός ενδυματολόγου)Εμπνευστές αυτής της ιδέας, μια ανεξάρτητη ομάδα καλλιτεχνών, από την Θεσσαλονίκη, η οποία κατάφερε μέσω της αυτό-οργάνωσης οικονομικών πόρων, τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού, να μεταφέρει από το χαρτί στην μεγάλη οθόνη μια ιδιόμορφη σκοτεινή ιστορία φαντασίας, βασισμένη σε ένα διήγημα της συγγραφέως Σωτηρίας Ιωαννίδου, ενώ παράλληλα δεν περιορίζεται στον φυσικό χώρο μιας αίθουσας προβολής.  Ένα μυστηριώδες νουάρ, που τοποθετεί τον μύθο σε ένα καθαρά σύγχρονο αστικό περιβάλλον, κάτι που δεν βλέπουμε συχνά σε ταινίες της Ελληνικής φιλμογραφίας, αυτού του φορμά. 


Στο κάστ των ηθοποιών νέοι αλλά και παλαιότεροι ηθοποιοί με εμπειρία στο Κρατικό και Ελεύθερο θέατρο δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στις ερμηνείες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι παρουσίες των ηθοποιών Σοφίας Φιλιππίδου, Δημήτρη Τσιλινίκου, Μωμός Βλάχου και Αίγλης Κατσίκη. Η ταλαντούχα και αγαπημένη ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου σημειώνει χαρακτηριστικά για το εγχείρημα...


"μου αρέσει το γεγονός πως η θεματική του έργου είναι γύρω από την παράδοση και τις δοξασίες, είναι ένα κομμάτι πλούσιο και μπορούν να βγουν πολύ ωραία πράγματα μέσα από αυτό..."  


και συμπληρώνει  


"εάν εμπνεύσεις μια ομάδα εργασίας μπορούν να γίνουν θαύματα. Στο συγκεκριμένο έργο δεν απογοητεύτηκα καθόλου γιατί συνάντησα μια ταλαντούχα ομάδα, με πίστη πως αυτό θα γίνει και θα γίνει καλό..."

Η ιδιαιτερότητα του εν λόγο εγχειρήματος βρίσκεται στην ασυνήθιστη θεματική και ιδέα, στον ανεξάρτητο τρόπο παράγωγης και υλοποίησης και το διεθνές ενδιαφέρον που αυτή προσέλκυσε. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σκηνοθέτη, της ταινίας Θανάση Πρωτάτου, εικαστικοί από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δημιούργησαν έργα τα οποία διηγούνται το "ΣΦΥΡΙΓΜΑ" από την δική τους πλευρά, βγάζοντας έτσι την ιστορία αλλά και το κοινό από τα φυσικά όρια μιας κινηματογραφικής αίθουσας!


Για τους δημιουργούς, αυτή η προσπάθεια αποτελεί την έκφραση ενός οράματος για μια νέα εποχή αλληλεπίδρασης "οπτικής τέχνης" και κοινού. Σε έναν κόσμο που τα πάντα αλλάζουν ταχύτατα, αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως δεδομένα παύουν να είναι από την μια στιγμή στην άλλη. Το ίδιο ισχύει και για την τέχνη της εικόνας. Είναι στο χέρι των δημιουργών να βρουν νέους τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό και αυτό ακριβώς επιχειρεί η καλλιτεχνική ομάδα του "σφυρίγματος" με το συγκεκριμένο έργο.


Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιδέα πίσω από το ΣΦΥΡΙΓΜΑ καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να συμμετάσχετε στην ομάδα εργασίας, επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσμους.


Επίσημη ιστοσελίδα: www.whistlefilm.com

Facebook: https://www.facebook.com/Whistle_thefilm
Οι ηθοποιοί (από αριστερά προς δεξιά) Μομώ Βλάχου, Αίγλη Κατσίκη και Δημήτρης Τσιλινίκος. Μπορεί η ταινία να ανήκει στο ψυχολογικό θρίλερ το κέφι για δημιουργία όμως είναι μεγάλο! Γυρίσματα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, τρεις το ξημέρωμα!
Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας


Διανομή: Αίγλη Κατσίκη, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Τσιλινίκος, Σοφία Φιλιππίδου, Μάνος Μιχαηλίδης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Πέτρος Φραγκόπουλος, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Μάριος Αποστολακούλης, Στελλίνα Βογιατζή.


Σκηνοθεσία: Θανάσης Πρωτάτος

Συγγραφή/Κεντρική ιδέα: Σωτηρία Ιωαννίδου

Σενάριο: Σωτηρία Ιωαννίδου , Θανάσης Πρωτάτος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θανάσης Πρωτάτος

Ηχοληψία: Αλίκη Δήμα

Σκηνικά/Κοστούμια: Βαγγέλης Καμπέρης

Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Αραμπατζή

Μακιγιάζ: Μαρία Δούμπα

Hair Styling: Αθηνά Μαυρίδου

Βοηθός Παραγωγής: Ανέστης Βουρβουτσιώτης, Μαριάνα Μπλαχάβα

Φωτογράφος Πλατό: Πάρης Θεοτοκίδης, Βασίλης Πετρίδης, Παναγιώτης Τσανδάρης

Video/Backstage/Ντοκιμαντέρ: Παναγιώτης Τσανδάρης, Βασίλης Πετρίδης


Συμμετοχές καλλιτεχνών (μέχρι στιγμής):

Βίκτωρ Μελίστας (Illustrator, Ελλάδα), Fernando Da Silva (Video Art, Βραζιλία), Γεωργία Αεράκη (Ζωγράφος, Ελλάδα), Zuzanna Kledzik (Illustrator, Πολώνια), Κωνσταντίνος Ξάνθης (Γλύπτης, Ελλάδα), Shreya Suraj (Ζωγράφος, Ινδία), Esra Açar (Εικαστικός, Τουρκία), Ελένη Κεσισόγλου (Video Art, Ελλάδα), Mikhail Markin (Γλύπτης, Ουκρανία), Μαρία Μπιλμπίλη Αμάντα (Ζωγράφος, Ελλάδα), Allie Beer (Ζωγράφος, ΗΠΑ), Εύη Αμνιώτη (Ζωγράφος, Ελλάδα), Yordan Stanev (Video Art, Βουλγαρία), Γιώργος Τσουγκουζίδης (Γλύπτης, Ελλάδα), Natasha Lelenco (Εικαστικός, Μολδαβία), Anna Maria Kasprzak (Ζωγράφος, Ισπανία), Iris Terdjiman (Ζωγράφος, Γαλλία), Lesli Bell (Zωγράφος, Αυστραλία), Lauralee Sikorski (Eικαστικος, ΗΠΑ), Catherine Vitebsky (Γλύπτρια, Ηνωμένο Βασίλειο), Radosveta Zhelyazkova (Eικαστικός, Βουλγαρία), Anita Wexler (Illustrator, ΗΠΑ), Anastasia Chudnivets (Eικαστικός, Ουκρανία), Shokofeh Ghafari (Ζωγράφος, Ιράν), Dorrine Nasri (Εικαστικός, Τυνησία), Makiko Tamori (Εικαστικός, Ιαπωνία), Evan Lawrence (Illustrator, Ινδονησία), Lita Poliakova (Illustrator, Γερμάνια), Sarah O'Donoghue (Videoart, ΗΠΑ), Catherine Vitebsky (Γλύπτης, Αγγλία), Helle Rask Crawford (Γλύπτης, Δανία), Jennifer Wester (Εικαστικός, ΗΠΑ), Razane Hanna (Φωτογράφος, Λίβανος)Η ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου στα γυρίσματα της ταινίας "το Σφύριγμα" στη Θεσσαλονίκη
Λέξεις Κλειδία - Tags
Το Σφύριγμα πρότζεκτ
7
ταινία
145
Σχετικά άρθρα

Φεστιβάλ Καννών: Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην Ζακλίν Λέντζου

Μετά την βραβευμένη της «Αλεπού», η Ζακλίν Λέντζου βρέθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής του 71ου Φεστιβάλ Καννών, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Ο Κώστας Γαβράς για το νέο του βιβλίο, την ταινία που ετοιμάζει και τη γυναίκα της ζωής του

Το νέο του βιβλίο-αυτοβιογραφία παρουσίασε, ο Κώστας Γαβράς και μίλησε για την ταινία που ετοιμάζει, τη Γαλλία, τη γυναίκα της ζωής του και αυτά που τους δένουν.

Η συναρπαστική ζωή του σχεδιαστή από το Χάρλεμ Dapper Dan γίνεται ταινία

Αν και o Dapper Dan είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στη βιομηχανία της μόδας και τη σκηνή hip-hop, το προφίλ του σχεδιαστή από το Χάρλεμ πρόκειται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ταινία για τη ζωή του που είναι στα «σκαριά».

"Η Χρυσή Αυγή εκπροσωπεί το τέλος της δημοκρατίας"

Η ταινία που βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης Ταινίας, ακολουθεί την πορεία μιας Γερμανίδας συζύγου και μητέρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύψιστη απώλεια, όταν ο Κούρδος άνδρας κι ο γιος της σκοτώνονται σε τρομοκρατική επίθεση νεοναζί. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×