op
×

Εξόρμηση Ηλέσιον για συλλογή άγριων και παραδοσιακών βλασταριών αμπελιού

Διαβάστηκε
Εξόρμηση Ηλέσιον για συλλογή άγριων και παραδοσιακών βλασταριών αμπελιού
Εξόρμηση Ηλέσιον για συλλογή άγριων και παραδοσιακών βλασταριών αμπελιού 

​ ​                  Ας μεγαλώσουμε την "προίκα" μας
Στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2018

Παίρνουμε τα βουνά. Γιατί τα έχουμε 400. Γιατί ξέρουμε ότι ο πλούτος μας είναι η Φύση και η τοπική βιοποικιλότητα που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Αυτή πρέπει να συνεχίσει να ζει, γιατί αυτή είναι που θα μας βοηθήσει με την σειρά της να επιβιώσουμε! Ας μεγαλώσουμε λοιπόν την προίκα μας.

Η Κοινότητα του Οργανισμού ΗΛΕΣΙΟΝ εξορμά για δέκατη φορά προς συλλογή άγριων παραδοσιακών ποικιλιών αμπελιού αρωματικών φυτών και άλλων δένδρων. Γιατί…Αγαπάμε την φύση και την βιοποικιλότητα…

Θέλουμε να διασώσουμε τις άγριες και παραδοσιακές ποικιλίες φυτών…

Δεν έχουμε μετοχές σε off shore εταιρείες…

Το εισόδημά μας δεν επαρκεί να επενδύσουμε σε χρυσό…

Γνωρίζουμε όμως καλά πως ο πραγματικός πλούτος είναι η φύση που μας περιβάλλει. Και όταν εντοπίζουμε, παίρνουμε βλαστούς και βάζουμε σε μικρά γλαστράκια (για πολλαπλασιασμό) γενετικό υλικό που κινδυνεύει να εξαφανιστεί… νιώθουμε την ίδια -και ίσως μεγαλύτερη- ικανοποίηση με έναν μεγαλοκαταθέτη τράπεζας!

Τα προηγούμενα χρόνια, ερευνήσαμε εντοπίσαμε, καταγράψαμε και αποτυπώσαμε άγρια και παραδοσιακά κλήματα της Γκιώνας και της Οίτης. Με την βοήθεια κατοίκων των ορεινών χωριών τα βρήκαμε κλαρωμένα (αναρριχημένα) πάνω σε άγρια δένδρα

Οι ασυνήθιστα χοντροί κορμοί των κλημάτων, φανέρωσαν την πολύ μεγάλη ηλικία τους. Αυτό συνεπάγεται ότι έχουν αντιμετωπίσει όλες τις αρρώστιες του μικροκλίματος της περιοχής και έχουν φτιάξει ισχυρό αμυντικό σύστημα.

Σειρά έχουν τώρα τα βλαστάρια.

Δηλαδή, το γενετικό υλικό, που θα μας δώσει νέα «πολύτιμα» φυτά. Τα βλαστάρια, που θα συλλέξουμε θα φυτευτούν σε γλάστρες, θα τα βοηθήσουμε να ζωντανέψουν, ώστε να μεταφυτευτούν σε γόνιμα χωράφια.

Η εξόρμηση προγραμματίζεται για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου 2018, στα σημεία, που έχουν εντοπιστεί τα κλήματα.

Η Κοινότητα του Οργ. ΗΛΕΣΙΟΝ αναζητεί επίσης σε Γκιώνα και Οίτη ένα ορεινό κτήμα να φυτέψει το υλικό για να δημιουργήσει έτσι ένα ορεινό φυτώριο παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και άλλων δένδρων.

Γλάστρες με φυτά μπορεί να παραχωρηθούν στα μέλη, στους φίλους και τους ενισχυτές της Κοινότητας, ώστε να τα καλλιεργήσουν και να γίνουν έτσι… συνεργάτες της Φύσης.

Τι θα χρειαστούμε για τις εξορμήσεις μας:

√ Διάθεση και κέφι

√ Αυτοκίνητα

√ Κλαδευτήρια

√ Γλάστρες

√ Φτυάρια

√ Τσουβάλια για να βάλουμε τοπικό χώμα

√ Χρηματικές ενισχύσεις για τα έξοδα

√ Διαθέσιμα δωμάτια για διανυκτέρευση και

√ Πολύ αγάπη για την φύση και την βιοποικιλότητα …

Περιμένουμε μηνύματα και τηλεφωνήματα προκειμένου να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες.

Το ΗΛΕΣΙΟΝ συνεχίζει πιστό στον στόχο του να διασώσει αρχαίες ποικιλίες αμπελιών και δένδρων

Θα συμμετάσχετε…;

Θα το συνδράμετε…;

10 χρόνια Ηλέσιον !

Λέξεις Κλειδία - Tags
βλαστάρια αμπελιού εξόρμηση
2
Ηλέσιον
9
Σχετικά άρθρα

Αντοχή στην δύσκολη καθημερινότητα με αρχαιοελληνική συνταγή

Κοντά στο τέλος του έτους ο Θεός Διόνυσος είπε να πλησιάσει τους Έλληνες για να κάνει απολογισμό. Ήθελε να δει πόσες φορές ύμνησαν τα δώρα του και πόσες γλέντησαν ξέφρενα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×