op
×

Μνημείο περιβαλλοντικού χάους και αρρώστιας

Διαβάστηκε
Μνημείο περιβαλλοντικού χάους και αρρώστιας

«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής επί μισό αιώνα» υπογραμμίζει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις αιτίες θανάτων το 2015.


Το γεγονός αυτό έχει διαπιστώσει και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία και προσέδωσε τον χαρακτηρισμό του «μνημείου...». 

 

Ωστόσο, «δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία», σημειώνει ο Σύνδεσμος τα στοιχεία της έρευνας, που επιβεβαιώνουν την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής» καθώς και το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί «τοξική βόμβα» για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας, σχετικά με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία, της λειτουργίας της χωματερής. Με την απόφαση της αυτή η διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες εκπληρώνει την δέσμευσή της απέναντι στους εργαζόμενους της Ο.Ε.Δ.Α. και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, για ένα υπερώριμο έργο υψίστης κοινωνικής χρησιμότητας που αποτελούσε χρόνιο και πάγιο αίτημα τους. Ειδικότερα, για τη «Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και εκτίμησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ο.Ε.Δ.Α. (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της», υλοποιείται από ομάδα κορυφαίων δημόσιων φορέων όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο Δημόκριτος, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας και εξειδικευμένων στο αντικείμενο Πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων της χώρας μας. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία του πληθυσμού της περιοχής (είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε για μόνιμους κατοίκους) μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων μέσω της εφαρμογής της στατιστικής στην ιατρική. Η διοίκηση του Συνδέσμου έχει θέσει πρώτη της προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή - σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει η επιδημιολογική μελέτη. 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος αναπτύσσει σειρά δράσεων σχετικών με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας μεταξύ των οποίων είναι: Η τοποθέτηση γιατρού εργασίας. Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάλυψε την επί σειρά ετών κενή θέση και στη συνέχεια, σε συνεργασία μαζί του, συντάχθηκε μελέτη με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι εργαζόμενοι, ενώ γίνονται συνεχείς ενημερώσεις για θέματα προστασίας από τη χρήση διαφόρων υλικών και προϊόντων. Ακόμη η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε μελέτη που αφορά την προμήθεια φρέσκου γάλακτος στους εργαζόμενους του ΕΔΣΝΑ για το 2018. Ένα επίσης χρόνιο πρόβλημα και πάγιο αίτημα των εργαζομένων επέλυσε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ βάζοντας τις βάσεις για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, υπέγραψε σύμβαση με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες Φύλαξης Χώρων ΕΔΣΝΑ», συνολικής δαπάνης 423.405 ευρώ. Στόχος της φύλαξης είναι η αποτροπή, η παρεμπόδιση και η έξωση, της εισβολής ατόμων άσχετων με τον ΕΔΣΝΑ, στις εγκαταστάσεις του και κυρίως στο μέτωπο υγειονομικής ταφής. 


Τέλος, στην κατεύθυνση του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής που αποφάσισε με την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ δρομολογήθηκε η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής που έχει επιβαρυνθεί από την πολυετή λειτουργία της εγκατάστασης. Αποφασίστηκε η ανάπλαση έκτασης 250 στρεμμάτων (κυττάρων της Β Φάσης που έχουν κλείσει) καθώς και περιμετρική δενδροφύτευση σε μήκος 6.500 μέτρων, για λόγους οπτικής και ηχητικής απομόνωσης καθώς και το απαραίτητο αρδευτικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.253.357 ευρώ και προβλέπει τη φύτευση 10 δέντρων και 175 θάμνων ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2.500 δέντρων και 44.000 θάμνων με δυνατότητα άρδευσής τους από την επεξεργασία των στραγγισμάτων.

  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα

Αποκαλυπτικά τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων Φυλής

Μία ένωση ιδιαίτερα επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες, εντοπίστηκε από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και άλλους φορείς.

Οι θάλασσες της Ασίας, ο παγκόσμιος σκουπιδοντενεκές των πλαστικών αποβλήτων

Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ: μόνο αυτές οι πέντε χώρες της Ασίας πετούν κάθε χρόνο περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×