op
×

Αστεροειδής μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου πέρασε ξυστά από τη Γη λίγες ώρες πριν

Διαβάστηκε
Αστεροειδής μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου πέρασε ξυστά από τη Γη λίγες ώρες πριν

Ένας διαστημικός βράχος μεγάλος όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο πέρασε πολύ κοντά από τη Γη τη Δευτέρα και κανείς δεν το αντιλήφθηκε παρά μόνο μερικές ώρες πριν - πράγμα μάλλον ανησυχητικό.


Ο αστεροειδής "2018 GE3", που είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, πέρασε σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).


Η NASA εκτιμά ότι ο περαστικός «επισκέπτης» είχε διάμετρο 48 έως 110 μέτρων, δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον άλλο αστεροειδή που το 2013 εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια σε απόσταση έως 93 χιλιομέτρων.


Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόνο 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας.


«Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Kέντρου Μελετών Αντικειμένων Kοντινών στη Γη της NASA.


Σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


Λέξεις Κλειδία - Tags
διαστημικός βράχος Πλανήτης Γη
15
NASA
14
αστρονομία
9
Αστεροειδής
8
Σχετικά άρθρα

Σεμινάρια αστρονομίας για ενήλικες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Από 29 Απριλίου   έως και τις 20 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθούν τα Σεμινάρια Αστρονομίας για Ενήλικες (Β΄ Γκρουπ) από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Γιατί στο μέλλον δε θα υπάρξει ποτέ κοινό Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών

Γιατί υπάρχει η απόκλιση ανάμεσα στο Ορθόδοξο και το Χριστιανικό Πάσχα και γιατί στο απώτερο μέλλον θα πάψει να υπάρχει κοινό Πάσχα. Πώς αυτό σχετίζεται με την αστρονομία.

Τα πρώτα φυτά εμφανίσθηκαν στη Γη πριν από 500 εκατ. χρόνια

Τα πρώτα αυτά φυτά έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην αύξηση του οξυγόνου που σήμερα αναπνέουμε, στην εξέλιξη όλων των ζώων και στην αλλαγή του κλίματος της Γης οδηγώντας μείωση της θερμοκρασίας.

Αστεροειδής σε μέγεθος μονοκατοικίας θα περάσει αύριο πολύ κοντά από τη γη

Ενας αστεροειδής (ονόματι 2012 TC4) που έχει περίπου μέγεθος μικρής μονοκατοικίας θα περάσει αύριο το πρωί στις 08:40 ώρα Ελλάδας σχετικά πολύ κοντά από τη γη, στα νότια της Αυστραλίας, σε ύψος 44.000 χιλιομέτρων.

Πώς θα μοιάζει η Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια [ΒΙΝΤΕΟ]

Σύμφωνα με τη θεωρία τεκτονικών πλακών, το εξωτερικό κέλυφος της Γης χωρίζεται σε πολλαπλές πλάκες που γλιστρούν αργά πάνω από το μανδύα. Αυτό μεταβάλλει αργά την επιφάνεια της Γης με την πάροδο του χρόνου, συνενώνοντας ή διαχωρίζοντας ηπείρους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα

25/04/18 18:30
Η  έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 25 Απριλίου (ώρα 18:30), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο Ιωαννίνων (Ακρόπολη Ιτς Καλέ). 
Περισσοτερα...
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×