op
×

Αυτό το επάρατο Σάββατο αποχαιρετάμε τον μεγαλύτερο Έλληνα "τεντιμπόι" - ποιητή της ανιδιοτελούς αντίστασης

Διαβάστηκε
Αυτό το επάρατο Σάββατο αποχαιρετάμε τον  μεγαλύτερο Έλληνα  τεντιμπόι  - ποιητή της ανιδιοτελούς αντίστασης
Αυτό το επάρατο Σάββατο αποχαιρετάμε τον  μεγαλύτερο Έλληνα "τεντιμπόι" - ποιητή της ανιδιοτελούς αντίστασης

Τον φίλο μας Κυριάκο Σταμέλο που μας άφησε στις 18 τ' Απρίλη του 2018 θα τον αποχαιρετήσουμε αυτό το επάρατο Σάββατο (21/4) στις 12:30 το μεσημέρι από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής της οδού Ακαδημίας.


Η κηδεία του θα γίνει αμέσως μετά στο κοιμητήριο της Ερέτριας, δίπλα στους γονείς και την αδελφή του.

Πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από καιρό ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Κυριάκος Σταμέλος, μια από τις εμβληματικές μορφές της λεγόμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», απο ένα βαρύ εγκεφαλικό, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2018, σε ηλικία 65 ετών.

Ο Κυριάκος ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, ήταν εκείνος που μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα ανέλαβε τις μάταιες διαπραγματεύσεις των εγκλείστων με τους στρατιωτικούς.

Στη συνέχεια συνελήφθη, φυλακίστηκε και υπέστη σκληρά βασανιστήρια.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, η κηδεία τουθα τελεσθεί με δημόσια δαπάνη, για την αντιστασιακή του στάση και δράση με το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, για τους στοχασμούς του και τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Δημοκρατία, στην Πατρίδα μας εν γένει.

Ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή αποτίεται φόρος τιμής σε έναν αγωνιστή κατά της χούντας και του φασισμού, εν όψει της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, πενήντα χρόνια και πλέον από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, μνήμη της πρόσφατης ιστορίας μας.


Διαβάστε  εδώ: Η συγκλονιστική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα "τεντιμπόι" που έφυγε χθες από βαρύ εγκεφαλικό. Του Ilan Solomon


Ο Σταμέλος είχε καταθέσει στις 24.10.1975 μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μαζί με τον συνάδελφό μου Λαλιώτη πήγαμε στους επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων και τους ζητήσαμε να μας επιτρέψουν να φύγουμε την επομένη. Από τις απαντήσεις έβγαλα το συμπέρασμα ότι υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση για επέμβαση εκείνο το βράδυ. Δεν μας έδωσαν προθεσμία πάνω από δέκα λεπτά. Από την αρχή επιθυμούσαμε μια ειρηνική αποχώρηση, δυστυχώς όμως ο στρατός επενέβη προτού εκπνεύσει κι αυτή η ανεπαρκέστατη προθεσμία.

»Η στιγμή της εξόδου ήταν κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω, γινόταν ένα όργιο βιαιοπραγιών. Τότε κατάλαβα ότι οι υποσχέσεις που μας έδωσαν οι στρατιωτικοί ότι δεν θα γίνουν συλλήψεις και κακοποιήσεις ήταν πλαστές. Εδωσαν τον λόγο της στρατιωτικής τους τιμής, αλλά ήξερα ότι δεν επρόκειτο να τον τηρήσουν, επειδή τα πάντα ήσαν προαποφασισμένα».

Τον τελευταίο καιρό είχε βρει διέξοδο στην ποίηση και τη ζωγραφική.

Η επιθυμία του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος είναι να ταφεί δίπλα στον πατέρα, τη μάνα και την αδελφή του στην Ερέτρια όπου έζησε τα πιο ξένοιαστα χρόνια της ζωής του.

ΦΩΤΟ απο την ιστορική "δίκη των έντεκα" φοιτητών : Μελανιασμένος ο Μάκης Μπαλαούρας, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού, o Κυριάκος Σταμέλος, o Βασίλης Χριστόπουλος, o Σάκης Παπαθεοδώρου, o Μάνος Τζανεττής (όρθιος), o Δημήτρης Αρχοντής κ.ά.

«Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δε θα είχαμε χάσει την Κύπρο. Δηλαδή δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση διότι εμείς δε ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Άρα λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σ’ έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος. Δεν έχω καμιά διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια».

Κυριάκος Σταμέλος


Οι αναταραχές ξεκίνησαν στις 5 Φεβρουαρίου του 1973, όταν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους.

Στις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μέσα στο Πολυτεχνείο και η χούντα παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, δίνοντας εντολή στην αστυνομία να επέμβει.

Έντεκα φοιτητές συλλήφθηκαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, στις 21 Φεβρουαρίου, περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέλαβαν το κτίριο της σχολής στο κέντρο της Αθήνας επί της οδού Σόλωνος, ζητώντας ανάκληση του νόμου 1347 που επέβαλε την στράτευση «αντιδραστικών νέων», καθώς 88 συμφοιτητές τους είχαν ήδη στρατολογηθεί με τη βία.

Από την ταράτσα του κτιρίου απαγγέλλουν τον ακόλουθο όρκο:

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση:

α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών,

β)του πανεπιστημιακού ασύλου,

γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων».

Η αστυνομία έλαβε εντολή να επέμβει και πολλοί φοιτητές σε γύρω δρόμους υπέστησαν αστυνομική βία, χωρίς όμως τελικά να παραβιαστεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Τα γεγονότα στη Νομική αναφέρονται συχνά ως προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Διαβάστε  εδώ: Η συγκλονιστική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα "τεντιμπόι" που έφυγε χθες από βαρύ εγκεφαλικό. Του Ilan SolomonΟ ποιητής μιλάει για την «Δεύτερη γραφή» του:

«Εδώ απομακρύνομαι από το συντεταγμένο γραπτό, ελπίζω ότι έχω προσθέσει ένα άνοιγμα, το σύμπλοκο γραφής-ανάγνωσης. Κάποια στιγμή εκεί που έγραφα αποφάσισα να εγκαταλείψω το «γραμμικό» γραπτό.

Επέλεξα ένα σχήμα που προέρχεται απ’ τον πάπυρο, μια σύνθεση πιο χρηστική, πιο ανοιχτή σε έναν επαρκή αναγνώστη, επιδιώκοντας την ταυτόχρονη ενασχόληση του με περισσότερους συνδυασμούς.

Σίγουρα, το βιβλίο αυτό είναι πιο πολύ «γραπτό» και λιγότερο «προφορικό».

Θα είμαι δε ευτυχής αν δέκα άνθρωποι, δέκα επαρκείς αναγνώστες μου πουν ότι βρίσκουν ενδιαφέροντα τον τρόπο γραφής-ανάγνωσης που προτείνω, θα πεθάνω ευχαριστημένος»


Ο Κυριάκος Σταμέλος και το πιο ιδιότυπο βιβλίο της νεοελληνικής ποίησης. Του     httpscharalamposgiannakopoulos.com

Ο Κυριάκος Σταμέλος, ο ποιητής που πέθανε χθες, έχει γράψει ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ποίησης, το She, of Zante, αλλά έχει γράψει και την πιο ιδιότυπη χωρίς αμφιβολία ποιητική συλλογή της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τη Δεύτερη γραφή.

Το βιβλίο φτάνει στα χέρια του αναγνώστη μέσα σε έναν λευκό ταχυδρομικό φάκελο σχήματος Α4 όπου περιέχεται το ποίημα μοιρασμένο σε «Γλωσσικά Σώματα», το πρώτο μάλιστα από τα οποία είναι μια μεγάλη αφίσα, ενώ το τέταρτο είναι ένας κατάλογος με όλες τις λέξεις που συνθέτουν το ποίημα βαλμένες σε αλφαβητική σειρά.

Νομίζω όμως πως μόνο ιδίοις όμμασι μπορούμε να λάβουμε μια ιδέα για το έργο του ποιητή.  

20180418_161233

Συντελεστές της έκδοσης: Θανάσης Χαρμάνης, Δημήτρης Αρμάος, Α. Κ. Χριστοδούλου, Γιώργος Κοροπούλης.

20180418_160843

20180418_161027

20180418_161045

20180418_161105

20180418_161155

20180418_160950

20180418_163409

 

Λέξεις Κλειδία - Tags
Χούντα
50
ναός της Ζωοδόχου Πηγής Κυριάκος Σταμέλος
3
κηδεία
14
ποιητής
11
Ερέτρια
4
Αντίσταση
35
Σχετικά άρθρα

Αποχαιρετισμός στη συγκρατούμενη μου Βιργινία Τσουδερού. Του Στέφανου Τζουμάκα

Στα κελιά του 5ου ορόφου της γενικής ασφάλειας στη Μεσογείων, στην απομόνωση ήταν κρατούμενη και η αγαπητή Βιργινία Τσουδερού, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Τσουδερού, που ήταν στην ομάδα μαζί με τους Δημήτρη Τσάτσο, Δ. Μαρωνίτη, Γιάγκο Πεσμαζόγλου, καθώς και άλλους αντίθετους με τη δικτατορία.

Οι φασίστες εκτέλεσαν τον μεγαλύτερο ποιητή, χωρίς δίκη: Δεν ήταν κομμουνιστής, ήταν ομοφυλόφιλος

Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα ορίζεται ως «αργυρή εποχή» (edad de plata) της ισπανικής λογοτεχνίας.  Σαν σήμερα στις 5 Ιουνίου 1898 γενήθηκε στην Ανδαλουσία ο συγκλονιστικός ποιητής, δραματουργός, ζωγράφος και θεατρικός σκηνοθέτης  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×