op
×

Ο πρώτος νεκρός της μεταπολίτευσης ήταν μαθητής: Η ιστορία του Ισίδωρου που έπεσε για την Κοτζιά την Πρωτομαγιά ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Διαβάστηκε
Ο πρώτος νεκρός της μεταπολίτευσης ήταν μαθητής: Η ιστορία του Ισίδωρου που έπεσε για την Κοτζιά την Πρωτομαγιά ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Για τον 16χρονο μαθητή Ισίδωρο (Σιδέρη) Ισιδωρόπουλο που έπεσε μια Πρωτομαγιά  στην Πλατεία Κοτζιά. Του  Τάσου Κατιντσάρου


ΣΙΔΕΡΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έπεσε για την Κοτζιά την Πρωτομαγιά του 1976

Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στη διάρκεια της δεύτερης «καραμανλικής οκταετίας», ένας μικρός αγωνιστής της Επαναστατικής Αριστεράς έπεφτε στην οδό Πειραιώς χτυπημένος από αυτοκίνητο.

Ο 16χρονος μαθητής Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, μέλος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης ΜΑΧΗΤΗΣ και της Παράταξης ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, κολλούσε αφίσες για την -απαγορευμένη από την κυβέρνηση Καραμανλή- συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς του '76 στην Πλατεία Κοτζιά που οργάνωναν συνδικαλιστές και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η αστυνομία τον κυνήγησε για να τον συλλάβει και, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους διώκτες του, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Άφησε την τελευταία του πνοή ανήμερα την Πρωτομαγιά του 1976.Συγκλονιστική ήταν η κηδεία του Σιδέρη στα Σούρμενα στις 2 του Μάη, όπως και η πορεία της 4ης του Μάη, μία μέρα πριν την κηδεία του Αλέξανδρου Παναγούλη, όπου 40.000 και πλέον λαού τσάκισαν στην πράξη την κυβερνητική απαγόρευση και την καραμανλική τρομοκρατία των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης.

Οι προγραμματισμένες «εκδηλώσεις» για τον «εορτασμό» της Πρωτομαγιάς ήταν τρεις:

Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά είχε συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΔΑ, ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ένωση Κέντρου) είχαν συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως.

Τα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία σωματεία είχαν τη δική τους «γιορτή» σε κάποιο … κλειστό  χώρο.

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Απριλίου 1976, ο 16χρονος μαθητής Σιδέρης (Ισίδωρος) Ισιδωρόπουλος
μαζί με τον  Στυλιανό Μπογιατζή κολλούσαν αφίσες της οργάνωσης «Κ.Ο. Μαχητής» (Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής), στην οδό Πειραιώς για τη συγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που ήταν προγραμματισμένη για την επομένη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά είχε απαγορευτεί από την αστυνομία.

Ο Σιδέρης ήταν μέλος της «Μαθητικής Πρωτοπορίας» και της κομουνιστικής οργάνωσης «Μαχητής», μιας ομάδας της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είχε ιδρυθεί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από μέλη της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.

Κοντά στην οδό Πειραιώς  καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις.

Τους αντιλήφθηκε μία αστυνομική περίπολος και τους καταδίωξε.

Ο 16χρονος μαθητής προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψη τρέχει κυνηγημένος από τους μπάτσους προς την οδό Πειραιώς.

Ο Σιδέρης κατέβηκε στο οδόστρωμα της οδού Πειραιώς και με σλάλομ ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα προσπάθησε να ξεφύγει από τους διώκτες του.

Ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΒΒ-4347 και οδηγό τον Ιωάννη Δικαιάκο τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε βαριά, στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Δεληγεώργη.

Την άλλη ημέρα, ανήμερα την Πρωτομαγιά  άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Είναι ο πρώτος νεκρός της μεταπολίτευσης.

Το πρώτο θύμα της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας.

Θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη (Τσιρώνης, Κουμής, Κανελλοπούλου, Μαγλαρίδης, Βασιλακοπούλου, Μαυροειδής, Καλτεζάς).

Τρεις μέρες μετά, στις 4 Μαΐου η Κ.Ο. Μαχητής  και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς οργάνωσαν  μεγάλη μαχητική διαδήλωση και πορεία στη βουλή στη μνήμη του.

Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή που είχε παρατάξει τις αύρες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα: «Κάτω η Νέα Τρομοκρατία», «Σιδέρη ζεις, εσύ μας οδηγείς», «Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», «Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά».

Οι αύρες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Οι συγκεντρωμένοι στο Πολυτεχνείο, πορεύθηκαν διαμέσου των οδών Πατησίων, Αιόλου, Σταδίου και Βασιλέως Γεωργίου κι έφθασαν μπροστά από τη Βουλή.

Επιχείρησαν να καταθέσουν ένα κόκκινο στεφάνι και μία μεγάλη φωτογραφία του Σιδέρη στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλά δεν τους επετράπη από την αστυνομία, η οποία είχε αποκλείσει με δυνάμεις της το χώρο του κοινοβουλίου.


Η εφημερίδα «Μαθητική Πρωτοπορία» έγραφε :

«Η πορεία στη διάρκεια της κηδείας του στις 2 Μάη στα Σούρμενα από 10.000 περίπου κόσμο, η πραγματοποίηση της απαγορευμένης πορείας στη Βουλή στις 4 Μάη από 40.000 οργισμένου λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης «ΜΑΧΗΤΗΣ» που αψηφώντας τις απειλές της Κυβέρνησης και τρέποντας σε άτακτη φυγή τις αύρες και τους κρανοφόρους έδειξε με τρόπο πειστικό σε εχθρούς και σε «φίλους» πως οι προλεταριακές μάζες δεν είναι διατεθειμένες να ανέχονται για πολύ καιρό τη βία της κυβέρνησης,αλλά πως έχουν και τη δύναμη και τη θέληση να συντρίψουν τα αντιλαϊκά σχέδια του Καραμανλή…»

Στις 18 Μαΐου ο πατέρας του Σιδέρη, Δημήτρης Ισιδωρόπουλος, υπέβαλε μήνυση κατ’αγνώστων αστυνομικών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία δεν είχε καμία τύχη...
Απόσπασμα της εκπομπής "Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο", όπου ο αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς Τάσος Κατιντσάρος μιλάει για τον θάνατο του 17χρονου μαθητή Σιδέρη Ισιδωρόπουλου την Πρωτομαγιά του 1976. "Έπεσε για την Κοτζιά, την Πρωτομαγιά"...
Πρώτη δημοσίευση: vathikokkino.com


Λέξεις Κλειδία - Tags
Ισίδωρος Σιδέρης Ισιδωρόπουλος Πλατεία Κοτζιά
3
Κομμουνιστική Οργάνωση ΜΑΧΗΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ Εξωκοινοβουλευτική αριστερά
2
1η Μάη
2
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
10
εργατική πρωτομαγιά
21
μαθητής
24
Αριστερά
63
Σχετικά άρθρα

Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική Αριστερή Κυβέρνηση που έχει βιώσει η χώρα | Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Με το σύνθημα «η ελπίδα έρχεται», ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές του 2015 κι έσπασε τον δικομματισμό (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) που κυριαρχούσε στην ελληνική πολιτική ζωή, από τη μεταπολίτευση κι έπειτα

Ο Συριακός Εμφύλιος, η Αντιεξουσιαστική Κριτική και τα Κουλουβάχατα της Ιστορίας

Τα γεγονότα του συριακού εμφυλίου πολέμου παραπέμπουν σ’ ένα κουβάρι με πολλά νήματα, πολλές αφετηρίες και αβέβαιη ή και συχνά αμφίσημη κατάληξη για την ερμηνεία και την πολιτική σκέψη.

«Από τη Γαλλία και την Ολλανδία μέχρι τη Γερμανία και την Ιταλία, η κεντροαριστερά δυσκολεύεται να επιβιώσει» του Τζον Χένλεϊ

Δύσκολοι καιροί για τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Τα κεντροαριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν νέες απειλές την Κυριακή,όταν οι Ιταλοί θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×