op
×

Πώς φτιάχνω σπορείο και θερμοκήπιο δωρεάν!

Διαβάστηκε
Πώς φτιάχνω σπορείο και θερμοκήπιο δωρεάν!

Γράφει η Ελληνο-Αυστραλέζα Τίνα Λυμπέρη, σύμβουλος σε θέματα αεικαλλιέργειας - περμακουλτούρας. Δείτε περισσότερα εδώ.


Μέρες τώρα ήθελα να σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου με 0€. Αισθάνθηκα την κλωτσιά της ώθησης σήμερα, όταν είδα μια γυναίκα να βγαίνει από το supermarket με φυτόχωμα σε συσκευασία και τη συσκευασία σε σακούλα, ενώ εγώ μάζευα χρηστικά αντικείμενα από τον κάδο ανακύκλωσης για το σπορείο μου.

Πότε χάσαμε τόση επαφή με τη φύση ώστε να μην μπορούμε να βρούμε λίγο χωματάκι για το σπορείο μας χωρίς να το αγοράσουμε; Πότε ξεχάσαμε πως τα υπολείμματα της κουζίνας παρέχουν την καλύτερη θρέψη για τα φυτά μας; Πότε αρχίσαμε να ντρεπόμαστε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά;;

Για να μη μακρηγορώ σχολιάζοντας την παράνοια που βλέπω γύρω μου, θα σας δείξω πώς έφτιαξα το σπορείο μου χωρίς να αγοράσω τίποτα και επαναχρησιμοποιώντας υλικά που βρήκα στα…σκουπίδια.


Υλικά

    Κομπόστ / χώμα

    Σπόρους καλούς (ντόπιους, παραδοσιακούς, ποικιλίες)

    Ρολά από χαρτί υγείας (το χαρτόνι που μένει)

    Κασέλες από φελιζόλ ή πλαστικά/ξύλινα καφάσια

    Αδιάβροχες ετικέτες

    Τζάμι ή πλαστικό

Τα υλικά θα πρέπει να τα συλλέγετε και να τα ετοιμάζετε όποτε τα βρίσκετε για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή. Θα χρειαστεί να υποστείτε τις γκρίνιες, τις κοροϊδίες και τα υποτιμητικά βλέμματα όλων αυτών που δεν καταλαβαίνουν γιατί μαζεύετε τόσα πολλά πράγματα από τους δρόμους και τους κάδους (απ’ όπου έχω βρεθεί να περιμένω σε σειρά πίσω από τους γύφτους οι οποίοι επίσης με κοιτάνε με απορία και ανταγωνιστικές ματιές). Απλά χαμογελάστε και συνεχίστε ακάθεκτοι. Όταν δούνε το τελικό αποτέλεσμα, θα σας συγχαρούν και θα μοιράζονται τα επιτεύγματά σας λες και ήταν δικές τους οι ιδέες!! Πάλι χαμογελάστε…

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Σχετικά άρθρα

Καραβάνι για την περμακουλτούρα από το Ελπιδοχώρι

Στόχος μας είναι να διαδώσουμε τις αρχές της περμακουλτούρας και της βιωσιμότητας σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, να βοηθήσουμε στην διασύνδεση και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας μεταξύ ατόμων και ομάδων και στη μεταξύ τους δικτύωση.

Μαθήματα διαρκούς καλλιέργειας στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου

Η Διαρκής Καλλιέργεια (Περμακουλτούρα) είναι ένα σύστημα σχεδιασμού του ανθρώπινου ενδιαιτήματος, με 3 βασικές ηθικές αρχές: Φροντίδα της Γης, Φροντίδα του Ανθρώπου, και Δίκαη Κατανομή. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε σοφά σχεδιασμένα συστήματα που να είναι αειφορικά και βιώσιμα σε βάθος χρόνου, παίρνοντας σαν μοντέλο και παράδειγμα τις διαδικασίες και τους σχεδιασμούς που κάνει η ίδια η Φύση.

ΒΙΝΤΕΟ:σε έναν λαχανόκηπο φυσική καλλιέργεια και περμακουλτούρα

Η Εμίλια Χέιζλιπ ήταν μια Καταλανή κηπουρός που έζησε στη Γαλλία. Παρακολουθήστε αυτό το υπέροχο βίντεο, με ελληνικούς υποτίτλους, γεμάτο πρακτικές οδηγίες γα τη δημιουργία λαχανόκηπου και βαθιά γνώση για την υγεία του εδάφους.

Τριήμερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών στο Σκουντέρι Εύβοιας

Το enallaktikos.gr συμμετέχει στην γιορτή για τη διατήρηση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών  2, 3 και 4 Μαΐου στο Σκουντέρι Εύβοιας.  Δες εδω πως θα έρθεις στον μεσαιωνικό πύργο μας.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×