op
×

Όταν η διερμηνεία σώζει ζωές

Διαβάστηκε
Όταν η διερμηνεία σώζει ζωές
Ένα αγόρι τριών ετών από το Ιράν βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αθήνας. Οι γιατροί πρέπει να το χειρουργήσουν άμεσα, προκειμένου να του σώσουν τη ζωή. Πριν γίνει αυτό, όμως, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι γονείς του - οι οποίοι δεν μιλούν καλά ελληνικά ή αγγλικά - και να δώσουν την συγκατάθεσή τους. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. 

Η σωστή επικοινωνία μεταξύ των γονέων του παιδιού και του ιατρικού προσωπικού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγχείρηση του παιδιού, όπως και κατά το διάστημα της αποθεραπείας του, είναι ζωτικής σημασίας…

Περιστατικά όπως αυτό, όπου η παρουσία διερμηνέα είναι απολύτως απαραίτητη, συμβαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία της χώρας. Η ΜΕΤΑδραση, οργάνωση με πολυετή εμπειρία στη διερμηνεία, με ομάδα 350 διερμηνέων σε 43 γλώσσες και διαλέκτους, επιχειρεί να καλύψει το κενό αυτό.

«Εδώ και 7 χρόνια, καλύπτουμε τις συνεχώς αυξανόμενες έκτακτες ανάγκες για διερμηνεία σε νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, κυρίως σε εθελοντική βάση, μέσω ειδικά εκπαιδευμένων διερμηνέων/διαπολιτισμικών μεσολαβητών», αναφέρει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά. 

Από τον Μάρτιο του 2018, η ΜΕΤΑδραση, με χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, ξεκίνησε - μεταξύ άλλων δράσεων παροχής διερμηνείας, εκπαίδευσης και στήριξης ευάλωτων ομάδων - την παροχή διερμηνείας, με καθημερινή παρουσία σε νοσοκομεία της ενδοχώρας. 

Ήδη συνεργάζεται με πέντε νοσοκομεία: τα Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» και «Η Αγία Σοφία» στην Αθήνα, καθώς και με τα «Παπαγεωργίου», «Γεώργιος Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύντομα ακολουθούν το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο». Παράλληλα, καλύπτονται έκτακτα περιστατικά στα νοσοκομεία της Αττικής «Αλεξάνδρα», «Δαφνί», «Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ», «Κωνσταντοπούλειο», «Λαϊκό», «Σωτηρία» και «Άγιος Παντελεήμων», είτε με φυσική παρουσία διερμηνέα ή μέσω τηλεφώνου.

Μέσα στον πρώτο μήνα της δράσης, πραγματοποιήθηκαν, σε 19 νοσοκομεία, περισσότερες από 600 ενέργειες διερμηνείας, στα Αραβικά και Φαρσί/Νταρί κυρίως, αλλά και σε άλλες γλώσσες, όπως Ουρντού/Παντζαμπί, Σορανί, Κιρμαντζί, Μπενγκάλι, Λινγκάλα, Τιγκρίνια, Τουρκικά, Ρωσικά, Γεωργιανά, Μολδαβικά κ.ά. «Καθημερινά δεχόμαστε δεκάδες αιτήματα για διερμηνεία. 

Πολύ συχνά, καλούμαστε να διευκολύνουμε την επικοινωνία με ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Είναι καθοριστικής σημασίας η ενημέρωση του γιατρού να τους μεταφερθεί στη γλώσσα τους με απόλυτη ακρίβεια, πριν να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους ή να ξεκινήσουν κάποια θεραπεία», προσθέτει η κα Παππά.

Ο Μοχάμεντ Σ., διερμηνέας της ΜΕΤΑδρασης στα αραβικά, μας μιλάει για την προσωπική του εμπειρία: «Είναι μεγάλη η ευθύνη, γιατί η υγεία, ακόμη και η ζωή του ασθενούς, εξαρτώνται από τη σωστή επικοινωνία με το γιατρό. Πολύ συχνά στεναχωριέμαι με αυτά που βλέπω και ακούω. Όμως, βλέποντας πόσο βοηθάει αυτό που κάνω, αισθάνομαι ότι αξίζει, παρά την κούραση, την αγωνία, την ένταση…»

Για περισσότερες πληροφορίες ή αιτήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΜΕΤΑδραση στο τηλέφωνο 214 100 8700 ή στο mail info@metadrasi.org
Σχετικά με την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της αποτελούν τον κορυφαίο παγκόσμιο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας. Η παροχή βοήθειας είναι μια έκφραση της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ανά τον κόσμο. Στόχος της είναι να σώζει ζωές, να αποτρέπει και να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο και να διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των πληθυσμών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπογενείς κρίσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική παροχή της βοήθειας της ΕΕ μέσω των δύο κύριων οργάνων της: της πολιτικής προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέσω του τμήματος πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθάει πάνω από 120 εκατομμύρια θύματα συγκρούσεων και καταστροφών κάθε χρόνο. Με έδρα στις Βρυξέλλες και ένα παγκόσμιο δίκτυο από τοπικά γραφεία, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει βοήθεια στα πιο ευάλωτα άτομα βάσει των ανθρωπιστικών τους αναγκών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σχετικά άρθρα

Solidarity Athletes-Αλληλέγγυοι Αθλητές: "Ας γίνει η αλληλεγγύη θάλασσα κι ίσως κι εκείνο το ανθρώπινο το κύμα να φουσκώσει"

Η παρέα του Solidarity Athletes-Αλληλέγγυοι Αθλητές, αυτή τη φορά στάθηκε αλληλέγγυα στην ποδοσφαιρική ομάδα από το ελληνικό φόρουμ προσφύγων.

Έχει φήμη, δόξα και εκατομμύρια δολάρια, όμως ο διεθνούς φήμης παίκτης του NBA, Μαρκ Γκασόλ, στις καλοκαιρινές του διακοπές παράσχει τη βοήθειά του σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Την ώρα που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πετούν σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ τα πλοία με τους πρόσφυγες μεταξύ τους, ο Γκασόλ αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη του.

Τρία χρόνια στο πλευρό των προσφύγων η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας

Η Πρωτοβουλία  Αλληλεγγύης Λαμίας, μετά τρία χρόνια, που οι πρώτοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο camp των Θερμοπυλών, συνεχίζει πάντα να βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων

Ανακοίνωση οργανώσεων για την απόφαση κατά της λειτουργίας του κέντρου αλληλεγγύης ΠΙΚΠΑ

Αν κλείσει το ΠΙΚΠΑ, καθίσταται ασαφές πού θα μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Μόρια θα θέσει σε κίνδυνο τη φυσική και ψυχική τους υγεία
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×