op
×

Πάτρα: "Υπερβολική, βαριά αλλά και μη νόμιμη η επέμβαση στο πλατανοδάσος"

Διαβάστηκε
Πάτρα:  Υπερβολική, βαριά αλλά και μη νόμιμη η επέμβαση στο πλατανοδάσος
Υπερβολική, βαριά αλλά και μη νόμιμη χαρακτηρίζει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας την  επέμβαση του Δήμου στο πλατανοδάσος

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ:

"Η επέμβαση του Δήμου Πατρέων με εκχέρσωση του 20% της όλης έκτασης του πλατανοδάσους δίπλα στην εκβολή του Χάραδρου, ισοπέδωση του εδάφους με χωματουργικά μηχανήματα και επίστρωση αδρανών, δεν είναι νόμιμη γιατί παραβιάζει τα προβλεπόμενα στο Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο της Πάτρας, το οποίο είναι νόμος.

Ασφαλώς, μια ήπια επέμβαση με σκοπό τη διευκόλυνση χρήσεων αναψυχής αλλά με σεβασμό της μεγάλης τύχης να έχουμε μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας ένα φυσικό παραποτάμιο άλσος και αποδεκτή είναι από περιβαλλοντική άποψη και επιτρέπεται από το Γ.Π.Σ.

Θεμελιώδης όμως προϋπόθεση που θέτει το ΓΠΣ και δεν τηρήθηκε, είναι ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ σχεδιασμός, ώστε να τεκμηριώνεται ότι γίνονται σεβαστά τα φυσικά στοιχεία της περιοχής αυτής προστασίας (ορολογία του ΓΠΣ) και να συνδυαστεί η διατήρηση της χλωρίδας και πανίδας μαζί με ήπιες χρήσεις αναψυχής.

Η επέμβαση που έγινε, προφανώς με προφορικές εντολές, δεν είναι ήπια, ξεπερνάει τα όρια που θέτει το ΓΠΣ, έπληξε ήδη την πανίδα αμφιβίων της περιοχής και για τους λόγους αυτούς η ΟΙΚΙΠΑ ζήτησε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος να επιβάλλει διακοπή των εργασιών και να απαιτήσει, επιτέλους, την εκπόνηση και κατάθεση ενός συνολικού, ενυπόγραφου τεχνικά και πολιτικά σχεδιασμού, ώστε να γίνουν όσα έργα χρειάζεται και είναι συμβατά με το χαρακτήρα της περιοχής, διαφυλάσσοντας όμως στο μέγιστο βαθμό τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Στο μέτρο δε που είναι δυνατό, να επιδιωχθεί αποκατάσταση.

Πρέπει να γίνει κατανοητό απ΄όλους μας ότι αν για το Νότιο Πάρκο ή την περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο η ισοπέδωση με χωματουργικά ήταν αναβάθμιση από μπαζότοπους σε πάρκα, η ίδια μέθοδος σε ένα φυσικό άλσος με πλατάνια, υπόροφο θάμνων και αξιοσημείωτη πανίδα αμφιβίων, είναι υποβάθμιση.

Εκεί χρειάζονται λίγα και ήπια στο πλαίσιο συνολικού, περιβαλλοντικά άρτιου σχεδιασμού. Εμείς θα επιμείνουμε γι’ αυτό.

Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα του ΓΠΣ:

«4.6.ΠΕΠ 6. Περιοχή Προστασίας εκβολών Χαράδρου

Περιλαμβάνει τις εκβολές του Χάραδρου ποταμού (πλατανόδασος παρά τον Χάραδρο)  και αποσκοπεί στην προστασία του ως περιαστικό πράσινο,  προκειμένου να προσφέρουν στον αστικό ιστό μια «υπόμνηση» του υγρού στοιχείου των ποταμών που διασχίζουν το Πολεοδομικό Συγκρότημα.

Ορίζεται ότι, για την υλοποίηση του προγραμματισμένου έργου του ΟΕΚ, η έκταση ιδιοκτησίας του που

περιλαμβάνεται θα αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής με αντίστοιχης αξίας έκταση του Δήμου Πατρέων.  Εντός της ζώνης, επιτρέπονται οι ακόλουθες ειδικές χρήσεις και δραστηριότητες:

α) διαμόρφωση μονοπατιών β) υπαίθρια καθιστικά γ) υπαίθριες παιδικές χαρές δ) υπαίθριοι χώροι άθλησης μικρής κλίμακας μετά από συνολικό σχεδιασμό της έκτασης προκειμένου να προσφέρει τις δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων που προαναφέρονται."
 
Σχετικά άρθρα

Repair Cafe: Δωρεάν καφεδάκι και επιδιόρθωση χαλασμένων συσκευών το Σάββατο 23/6

Πρόκειται για τη φιλοξενία για τρίτη φορά  στο χώρο της ΟΙΚΙΠΑ, του repair cafe, μιας πρωτοβουλίας της ΚΟΙΝΣΕΠ να δημιουργήσουν  ένα στέκι στο οποίο ο καφές και οι συναντήσεις να  είναι σχετικές με την επιδιόρθωση παλιών αντικειμένων.

Έχετε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειάζεστε; Καλέστε την ΚοινΣΕπ "Ανακυκλώνω στην πηγή"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συλλογή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που διοργάνωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με την συνδρομή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης "Ανακυκλώνω στην πηγή"

«Ο λευκός άνθρωπος λερώνει το κρεβάτι του, γρήγορα θ΄αναγκαστεί να κοιμηθεί μέσα στ’ απόβλητά του»

Καθένας μας οφείλει να μειώσει με κάθε δυνατό τρόπο τα πλαστικά, ιδίως μιας χρήσης, που χρησιμοποιεί και να ανακυκλώνει με άκρα επιμέλεια τα υπόλοιπα.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×